Veckomeny för en barnfamilj – vecka 5

Veckomeny för en barnfamilj – vecka 5

Ny vecka och nya recept. Ta med hela familjen i matlagningen och gör det till en kul grej. Marthas veckomeny ger förslag på måltider för fyra personer och länkar till recepten. Du kan bra byta ut ingredienser som finns i recepten och använda de råvaror som du har hemma i skafferiet, kylen och frysen.

Måndag 

Måndagens måltider är planerade så att de går att tillaga på råvaror som du kanske redan har hemma. Soppa är snabbt och enkelt att tillreda och behöver inte många ingredienser. Purésoppan går bra att variera med grönsaker som du har i kylen (potatis, morot, lök). Laga en enkel bärsmoothie till mellanmål av de bär som du har i frysen. Du kan byta ut rågkli mot andra kli eller flingor. Laga en köttfärssmet som du kan använda till köttbullar, köttfärslimpa, biffar eller frikadeller. Det är en stor sats, så det räcker till nästa dags lunch. Koka potatis till eller laga potatismos enligt tycke. Morotstzatzikin är en favorit, så de lönar sig att laga större sats av den med.

Tisdag

Tisdag börjar med en gröt som du kan koka på de flingor du har hemma. Tillsätt frysta bär och grynost ovanpå gröten för att få en komplett frukost. Till lunch blir det att värma gårdagens matrester. Gör dubbel sats av äppelkrämen så att det räcker även till onsdag. Laga morots-halloumibiffar tillsammans med hela familjen . Du kan byta ut halloumiosten mot fetaost eller annan lagrad ost. Till peston kan du byta ut basilikan mot andra färska örter som till exempel persilja. Laga dubbelsats av receptet så har du onsdagens lunch färdig. Förbered färskgröten på kvällen genom att blanda ingredienserna tillsammans i en skål och ställ i kylskåpet inför nästa morgon. Du kan variera färskgröten genom att använda olika flingor, byta ut saften till havredryck eller mjölk och i stället för äpple kan du använda bär.

Onsdag

Onsdagen börjar med färskgröt som du förberett dagen innan. Både till lunch och till mellanmål blir det rester från dagen innan. Till middag blir det  ugnspotatis med fyllning. Ugnspotatisen behöver en lång tid i ugnen, cirka en timme, men sköter sig själv utan uppsyn. I receptet finns det två olika förslag på fyllningar till ugnspotatis. Använd råvaror du har i kylen och våga experimentera med smaker. Under tiden då potatisen är i ugnen kan du passa på att baka grahamsrutor i långpanna. Det går enkelt att baka, för det är bara att blanda ihop ingredienserna och låta degen jäsa. Till kvällsmål blir det nygräddat bröd.

Torsdag

Till torsdagens lunch blir det grön frittata. I receptet finns det förslag på ingredienser du kan ha i din frittata. Välj det du själv vill ha som fyllning och använd de grönsaker som du har hemma. Du kan bra använda till exempel riven morot eller andra rotsaker. Till mellanmål blir det smaskig och hälsosam glass på banan och bär. Dagens middag består av kalkongryta med kokta korngryn. Det finns olika sorters korngryn i butiken, ett snabbt alternativ är att använda förkokta hela korngryn. Laga större sats så att det räcker till morgondagens lunch. Som kvällsmål är det gröt på listan. Vispgröt med speltmanna är ett hälsosamt alternativ.

Fredag

Fredagens frukost blir lite extra mysig med en vacker smoothiebowl. Använd råvaror som du har i kyl och frys och dekorera enligt tycke. Mellanmålet består av olika grönsaker i bitar med dipp. Du kan göra en större sats för att ha till fredagsmyset senare. Till middag blir det tortillor med egengjord salsa, picklad rödlök och tacofärs. Till en vegetarisk variant kan du i stället för färs använda kokta bönor, kikärter eller linser. Till övriga tillbehör kan du använda dig av grönsaker som du har hemma. Morot och vitkål är matigare än de klassiska tomat, gurka och paprika. Koka dubbel sats av korngrynsgröten. Om du inte har korngryn kan du byta ut dem mot risgryn.

Lördag

Till lördagens frukost kan du använda dig av gårdagens gröt. Stek till plättar och servera med bärsås. Till lunch blir det att laga en god vegetarisk ugnsrätt, melanzane. Mellanmålet består av en frukt och bärsallad med kvargtopping. Använd de bär och frukter som du har hemma. Lördagens middag blir hemlagade fiskpinnar. Du kan byta ut gös mot annan vit fisk. Servera med kokt potatis, sås och en sallad. Det finns två olika alternativ till såsen. Välj mellan en klassisk gräddfilsås med örter eller en senapssås. Till lördagsmyset kan du laga goda tjinuskiäpplen med olika strössel.

Söndag

Söndagen börjar med brödbak. Laga semlor med färska örter och ost. Du kan rada ut semlorna på bakplåten i någon figur om du så vill. Till mellanmålet är det trollmos på listan. Det behövs endast två ingredienser. Till middag blir det långkok, en vårvintergryta med rotsaker. Du kan använda nötstek eller älgstek om du råkar ha sådana skatter i frysen. Laga goda smörgåsar på morgonens semlor och servera med äggsmör.

Se alla artiklar