En euro i taget

En euro i taget

Under 2023 erbjuder Marthaförbundet stöd och kunskap i privatekonomi åt unga i Svenskfinland. Projektet En euro i taget arbetar med att stödja och dela kunskap om pengar på ett vardagligt och lättförståeligt sätt - så att vi alla kan vara trygga i vår ekonomi.

Målet med projektet En euro i taget är att dela kunskap om ekonomihantering till unga i Svenskfinland, att göra pengar lättbegripliga samt att få unga att känna sig inspirerade och motiverade att ta hand om sin ekonomi på ett hållbart och långsiktigt sätt. Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och erbjuder gratis material, föreläsningar och workshops åt personer under 29 år.

Så här arbetar vi inom projektet:

  • Föreläsningar och workshops åt skolor i hela Svenskfinland, både fysiskt och på distans
  • Vi delar ut boken En euro i taget och häftet Prata pengar
  • Privat ekonomirådgivning - boka en egen tid eller ställ en fråga via e-post
  • I Prata pengar-podden talar vi om vardagsekonomi och förbereder klassrumsuppgifter till varje avsnitt som lärare kan använda i undervisningen.

En euro i taget-boken och Prata pengar-häftet:

Projektet har tagit fram en bok med namnet En euro i taget. Boken delas ut åt elever på andra stadiet som deltar i en föreläsning eller workshop, så långt lagret räcker.

Åt elever i grundskolan kan också häftet Prata Pengar delas ut. Prata pengar innehåller lätttillgänglig info kring privatekonomi samt några lätta recept och är framtaget av projektet Hantera vardagen.

En euro i taget-budgeten och ekonomirådgivarnas sparplan:

Projektet arbetade under år 2021 fram ett vardagsekonomisk budgetverktyg, som används i Excel. Det finns också en pappersversion av budgeten, samt tips på hur man använder den. Allt detta hittas här.

Projektet tog även år 2021 fram en sparplan för dig som vill följa upp ditt sparande, sätta upp målsättningar och se hur din förmögenhet växer. Sparplanen hittas här.

Videoklipp från En euro i taget

Vi jobbar med En euro i taget

Senaste nytt från En euro i taget

Ekonomi | En euro i taget

Nya upplagan av En euro i taget är här

Hushåll | Ekonomi

Matilda Hassel: "Jag är ett praktexempel på hur man inte ska göra när man flyttar hemifrån"

Ekonomi | En euro i taget

Ny poddserie: Prata pengar-podden behandlar vardagsekonomi ur alla vinklar

Ekonomi | En euro i taget

Katharina Jägerskiöld: När pratade du senast om din ekonomi?

Ekonomi | En euro i taget

Börja spara pengar under #Sparseptember!

Ekonomi | Marthaförbundet

Vill få unga att se på sin ekonomi med nya ögon

Ekonomi | En euro i taget

Hur vi fattar ekonomiska beslut och framtidens ekonomi

Ekonomi | En euro i taget

Att planera inför sin pension

Ekonomi | En euro i taget

Att placera pengar

Ekonomi | En euro i taget

Att spara pengar

Se mera

Ekonomiskola i Österbotten

Under läsåret 2023–2024 samarbetar projektet med Lokal Tapiola Österbotten, och tillsammans ordnas ”Ekonomiskola för åk 8”. Målet med ekonomiskolan är att alla åttor i Österbotten (på svenska och finska) ska få ta del av en vardagsekonomisk föreläsning där aktuella och enkla sätt att ta hand om pengar på ett hållbart sätt diskuteras. Ekonomiskolan finansieras av Lokal Tapiola, och genomförs av Marthaförbundet.

Föreläsningar och workshops

Projektet erbjuder gratis föreläsningar och workshops inom privatekonomi åt skolor högstadium, andra stadiets utbildningar och högskolor. Föreläsningarna bokas via mail till projektet, berätta gärna direkt behov eller önskemål på teman!