Giftfritt dagis

Har ni tänkt på vilka skadliga kemikalier som kan finnas i dagismiljön? Vill ni minska på dem tillsammans med oss? Projektet Giftfritt dagis erbjuder privata daghem möjligheten att få information och handledning i hur daghemmet kan minska på skadliga kemikalier. Vi erbjuder även pedagogisk verksamhet och material för att skapa ett giftfritt dagis.

Här hittar du material från projektet Giftfritt dagis

Guide för daghemspersonal:

Broschyren Ett kemikaliesmart hem:

Läs broschyren Ett kemikaliesmarth hem på Issuu.

Info om plaster som stöd till kortet med plaster

Artikel: Så väljer du säkra plaster

Videor från projektet

Lär känna plasterna

Tänk plastsmart! En bra tumregel är: undvik plast i kontakt med feta (olja, fet fisk), sura (safter, frukter) och varma livsmedel.Plast av typen polyeten (PE-HD, PE-LD), polypropen (PP) (triangelmärkning nr 2, 4 och 5) och bioplast anses säkrare. Undvik däremot plast av polyvinylklorid (PVC, nr 3), polystyren (PS, nr 6), polykarbonat (PC, nr 7) och polyamid (PA, nr 7) de kan avge ämnen som klassas som hormonstörande och cancerframkallande. OBS! All plast orsakar mikroplaster, vars effekter ännu är oklara. Videon är gjord inom Marthaförbundets projekt Giftfritt dagis.

Gör en WC-bomb

För grovstädningen av wc-stolen kan du göra en egen wc-bomb.

Hemlagade spenatplättar

Spenatplättar är en snabb vardagsrätt som fungerar bra både som mellanmål och huvudrätt.

Poppa popcorn

Så poppar du popcorn i kastrull.

Gör egen modellera

Med ingredienser ur skafferiet gör du snabbt egen lekdeg. Billigt och garanterat fritt från överflödiga kemikalier och färgämnen. Och alltid lika roligt!

Om Giftfritt dagis 

Barn vistas ofta en stor del av vardagen på dagis. De leker, smakar och känner på det mesta, och rör sig mycket i golvhöjd där damm och eventuella skadliga kemikalier samlas. Deras kropp är liten och kan inte rensa bort gifter som en vuxen kropp, och därmed är de mer utsatta för de skadliga kemikalier som kan finnas i exempelvis plaster, städmedel eller besprutade frukter.

Projektet Giftfritt dagis har som mål att tillsammans med privata daghem sträva efter en giftfri vardag och minska på skadliga kemikalier på daghemmen. Fokusområden är städning, mat, lek och vila. Det kan bland annat handla om att rensa bort äldre plastleksaker som kan innehålla skadliga ämnen som i dag inte är tillåtna.

Verksamheten

Daghem som är med i projektet får ta del av information, handledning och giftfri verksamhet för barnen. Projektet riktar sig också till föräldrarna på daghemmen. Allmänheten får ta del av tips och inspiration i Marthaförbundets sociala medier. Senare i projektet kommer familjer att vara en målgrupp. Det kommer också att finnas möjlighet för studerande och de som arbetar med barn att få fortbildning inom ämnet.

Projektet är ett treårigt projekt finansierat av Stiftelsen för Brita Maria Renlunds minne sr.

hemlagad modellera
Testa att göra egen modellera med ingredienser ur skafferiet.

Senaste artiklarna från Giftfritt dagis

Städa sommarstugan inför säsongen
Hushåll | Ekologi

Städa sommarstugan inför säsongen

Odla i giftfria material
Hushåll | Ekologi

Odla i giftfria material

Pyssla egna pinnfigurer med barnen
Ekologi | Video

Pyssla egna pinnfigurer med barnen

Känner du till varningssystemet Rapex med info om skadliga ämnen i dagliga varor?
Hushåll | Ekologi

Känner du till varningssystemet Rapex med info om skadliga ämnen i dagliga varor?

Lär känna plasterna
Ekologi | Video

Lär känna plasterna

Se mera

Vi jobbar med projektet

Vill ni vara med i projektet?

Vill ert privata dagis delta i projektet? Hör av er till projektledare Jenni Haapala, jenni.haapala@martha.fi 050 911 2050