Matlust

Projektet Den gemensamma måltiden – matlust riktar sig till äldre personer och strävar efter att ge dem en guldkant i vardagen. Genom social samvaro och genom matlagning som väcker matminnen till liv vill projektet öka de äldre personernas aptit, minska känslan av upplevd ensamhet och därmed öka livsglädjen.

Om Den gemensamma måltiden – matlust

Att äta tillsammans med andra främjar vårt välmående och får också maten att smaka bättre. Trots det äter många finländare, och särskilt äldre personer, ensamma. I en del fall kan ensamheten vara självvald och den upplevs inte heller som betungande, men i fall där ensamheten är påtvingad riskerar personen att lida såväl fysiskt som psykiskt.
Projektet Den gemensamma måltiden – matlust riktar sig till äldre personer och strävar efter att ge dem en guldkant i vardagen. Genom social samvaro och genom matlagning som väcker matminnen till liv vill projektet öka de äldre personernas aptit, minska känslan av upplevd ensamhet och därmed öka livsglädjen.

Utöver att höja livskvaliteten hos de äldre ska projektet ta vara på intresset för frivilligarbete som finns inom marthaföreningarna och samhället i övrigt. Projektet syftar till att skapa och upprätthålla ett nätverk av volontärer.

Projektet finansieras av Social- och hälsovårdsministeriets understödsorganisation STEA och pågår mellan år 2020 och 2022.

Verksamhet

Projektet utför inledningsvis pilotverksamhet i kommunerna Korsholm och Pedersöre. För att nå ut till projektets målgrupp görs samarbete med kommunernas äldreomsorg.
En viktig del av projektverksamheten är att skapa ett nätverk av volontärer. Nätverket skapas genom att erbjuda fortbildning inom näringslära och volontärverksamhet. Verksamheten på fältet består av ett program där volontärer besöker äldre personer. Under tillfällena tillreds mellanmål enligt säsong och varje tillfälle avslutas med en gemensam måltid. Här kan du anmäla ditt intresse för att delta i volontärsutbildningen!

Läs mer om projektet Matlust här

  Vi jobbar med Matlust!

  Senaste nytt från Matlust!

  Matlust

  Vill du bidra med ätbara julgåvor till någon som känner sig ensam?

  Matlust

  Matinspiration för seniorer i Österbotten

  Matlust

  Kom med i Matlusts sommarutmaning!

  Marthaförbundet | Nyheter

  Kolumn: Ensamhet bland seniorer är vårt gemensamma problem

  Hushåll | Matlust

  Mellanmål och aptitretare för seniorer

  Ekologi | Marthaförbundet

  Anta utmaningen: ät nors!

  Marthaförbundet | Nyheter

  Påskutmaningen: bidra med ätbar gåva som gläder en senior

  Marthaförbundet | Nyheter

  Kolumn: Det krävs så lite att göra någon glad

  Hushåll | Marthaförbundet

  Matlust samlar in ätbara gåvor 22 september i Pedersöre

  Hushåll | Marthaförbundet

  Matlust tillverkar gåvopåsar under Martha på väg

  Se mera