• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Tortillor ur vinterns matkorg

Tortillor ur vinterns matkorg

Ingredienser


Picklad lök

1–2
rödlökar
1 msk
ättika
2 msk
socker
3 msk
vatten

Salsa

1
gul lök
1
vitlöksklyfta
1 msk
olja
1 burk
tomatkross
1 tsk
chilipulver
½ tsk
koriander
1–2 tsk
lime- eller citronsaft
1 krm
cayennepeppar, kan uteslutas
Salt och socker enligt smak

Tacofärs

400 g
kycklingfärs (eller annan färs)
1 msk
olja
4 dl
rivna rotfrukter, exempelvis morot, palsternacka, selleri
1 ½ tsk
chilipulver
1 msk
paprika
1 ½ tsk
spiskummin
¾ tsk
salt

Övriga tillbehör

4
morötter, i strimlor
1 bit
vitkål, i strimlor
1 burk
creme fraiche
Tortillabröd, gärna fullkorn (cirka två bröd per person)
Salsa

Så gör du


  1. Gör picklad lök. Skiva eller klyfta rödlöken tunt. Blanda med övriga ingredienser och rör om löken några gånger fram till servering.
  2. Gör salsa. Fräs lök och vitlök i olja i en liten kastrull. Tillsätt tomatkross, kryddor och citrussaft. Låt koka på svag värme i cirka 15 minuter. Smaka av salsan och tillsätt mera chili, socker eller salt enligt smak. Låt svalna.
  3. Strimla vitkålen tunt med kniv eller osthyvel. Strimla moroten med en potatisskalare.
  4. Bryn färsen i olja. Tillsätt kryddor och rivna rotsaker i slutet av stektiden.
  5. Värm bröden och servera tillbehören i olika skålar, så att alla får komponera sin egen tortilla.

MARTHA
TIPSAR

För en vegetarisk variant: Byt ut färsen mot cirka 4-5 dl kokta bönor, linser eller kikärter. Hetta då upp grönsakerna i olja, tillsätt kryddor och önskad baljväxt. Låt fräsa ett par minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Såser & röror
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Rotsaker
  • Kyckling
  • Restmat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Tortillor ur vinterns matkorg

Detta kan intressera dig

Undervisningshelhet: Räntor och avkastning för andra stadiet

Föreslå årets Fredrika Runeberg-stipendiat 2025

Vem sprider framtidstro, bygger tillit och skapar trygghet? Nu är det dags att nominera Årets Fredrika!

Aktuellt

Städa bort vinterkläderna – så får du ordning på vårgarderoben

Äntligen är det dags att säga hejdå till vinterkläderna och välkomna vårens lättare plagg! Här är våra bästa tips för att få en inspirerande övergång till den nya säsongen.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet