• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Granbröd

Granbröd

Ingredienser


En plåt, cirka 16 semlor


2½ dl
vatten
½
pkt jäst (25 g)
2 msk
rypsolja
½ msk
honung/sirap
½ tsk
salt
2½ dl
havreflingor
4-5 dl
jästbrödsmjöl

Smaksättning

2 dl
persilja, finklippt
2 dl
riven ost
  1. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt olja, honung, salt och havreflingor.
  3. Rör ner mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.
  4. Baka ut till 16 runda semlor och undvik att använda mycket mjöl för då fastnar smaksättningen inte lika bra. Strö ut ost och persilja på bakbordet och rulla semlorna i smaksättningen. Om smaksättningen inte fastnar kan semlorna penslas med vatten innan de rullas i smaksättningen.
  5. Baka ut till 16 runda semlor och undvik att använda mycket mjöl för då fastnar smaksättningen inte lika bra. Strö ut ost och persilja på bakbordet och rulla semlorna i smaksättningen. Om smaksättningen inte fastnar kan semlorna penslas med vatten innan de rullas i smaksättningen.
  6. Rada ut semlorna till en gran från toppen och nedåt med lite mellanrum, så att det finns utrymme att jäsa. Låt jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.
  7. Grädda i 225 grader cirka 12 minuter.

Baka ut semlorna till en gran för att höja julstämningen. I receptet rullas semlorna i persilja och riven ost. Brytbröd ska ätas tillsammans, det är det perfekta brödet att dela.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Maträtt
  • Bröd
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Granbröd

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet