Den finlandssvenska matkulturdagen

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi en specifik råvara, de senaste åren bland annat inhemska frukter, buskbär, potatis, proteinväxter och fisk.

Under matkulturdagens festligheter tilldelas en matkulturpåverkare årets matkulturstipendium. Flera marthaföreningar uppmärksammar dagen med föreläsningar, bruncher och träffar där lokala matpåverkare, producenter och förädlare bjuds in för att berätta om den lokala matkulturen.

Matkulturdagen 2022

Matkulturtemat 2022 är Havets smaker. Matkulturdagen firades på på Föglö, Åland, där deltagarna fick äta en spännande meny särskilt framtagen enligt temat samt lyssna till en paneldiskussion med bland annat marinbiolog Roosa Mikkola om alger som framtidens mat. Läs mer om matkulturstipendiaten 2022 här.  

Matkulturmagasinet

I samband med matkulturdagen lanseras matkulturmagasinet som utkommer årligen. Vi möter producenter och förädlare, hobbyodlare och passionerade företagare för att kunna berätta om årets råvara ur alla synvinklar. Ett trettiotal recept ger idéer och inspiration för hur du kan ta vara på råvaran hemma i köket. Matkulturmagasinet är gratis och finns att få på Marthaförbundets kurser och föreläsningar. Det kan också beställas mot postkostnad, exempelvis till organisationer, skolor och större evenemang som berör matkulturtemat. 

Matkulturstipendiater

2022 Harriet Strandvik, hushållslärare, projektledare och måltidscoach på Åland. 
2021 Strömmingsmarknaden i Helsingfors
2020 Carola Sandvik, trädgårdsmästare och växthusföretagare, Dagsmark, Kristinestad
2019 Gunnel Englund, jordbrukare och mathantverkare, Smeds, Pellinge
2018 Leif Blomqvist, pomolog
2017 Föreningen Slow Food Västnyland
2016 Margot Wikström, bärodlare och -förädlare, Tackork gård, Nagu
2015 Thomas Snellman, jordbrukare, primus motor reko
2014 Johanna Dahlgren, krögare på PubStallhagen
2012 Leif Hansson, bagare i Liljendal
2011 Anna Alm på Mörby gård
2010 Mats & Pauliina Holmqvist
2008 Gårdsboden
2006 Maria Berg / Lind's kök
2004 Bjarne och Annette Backman, kvarnverksamhet
2001 Ann-Caroline Lindeman, jordnära restaurangverksamhet på Finngrundet
1999 Fiskare Klaus Berglund
1997 Professor Bo Lönnqvist
Hufvudstadsbladets matredaktion och dess ”primus motor” Maryelle Lindholm

Matkulturteman genom åren

2022 Havets smaker
2021 Köttkunskap – från nos till svans
2020 Odlade grönsaker
2019 Skogens smaker
2018 Inhemska fruktträd
2017 Inhemska proteinväxter
2016 Odlade buskbär
2015 Potatis
2014 Fisk året om
2013 Mjölk och mjölkprodukter
2012 Inhemskt spannmål
2011 Rena råvaror
2010 Vilda grönsaker
2009 Svamp
2008 Må bra av bär
2007 Kål!
2006 Raffiga rätter av inhemska rötter
2005 Ost
2004 Baka bröd
2003 Kryddörter ger maten smak och doft
2002 Östersjöns fiskdelikatesser
2001 Ekokött – 10 års jubileum firades
2000 Att ta tillvara våra vilda bär
1999 100-års jubileum - Festmat
1998 Se med nya ögon på rödbetan
1997 Inhemskt lamm – året om
1996 Inhemsk svamp – året om
1995 Inhemsk fisk – året om
1994 Potatis och potatisrätter
1993 Skolmaten, Strömmingsrätter
1992 Matkulturdagen instiftades
1991 Finlandssvenska matboken utkom


Sakkunnig finlandssvensk matkultur

Redaktör matkulturmagasinet

Fira matkulturdagen!

Vi uppmuntrar lokala marthaföreningar och kretsar att uppmärksamma matkulturdagen lokalt. År 2022 är temat havets smaker. Dela med er av matkulturfirandet under taggen #marthasmatkultur.