• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Köttfärssmet – grundrecept till limpa, rullader, bullar, pannbiff ...

Köttfärssmet  – grundrecept till limpa, rullader, bullar, pannbiff ...

Ingredienser


10–12 portioner


1 kg
malet kött
2 dl
havrekli eller flingor eller 3 kokta kalla potatisar
4 dl
vatten
2
lökar
2
ägg
2 tsk
salt
1 msk
oregano
1 tsk
svartpeppar
1 msk
paprikapulver

Så gör du


  1. Mät upp de torra ingredienserna i en skål, slå på vattnet. Låt svälla i cirka 10 minuter. Alternativt riv den kokta potatisen.
  2. Hacka löken och fräs i panna (kan uteslutas, men ger en mildare smak).
  3. Blanda samman kött, lök, ägg och utdrygningsmedel. Forma färsen till en limpa eller två mindre och stek i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter.
  4. Du kan också forma smeten till bullar och steka i 250 graders ugnsvärme i 10 minuter. Köttfärsbiffar likaså.
  5. Smaksätt gärna köttfärsen med till exempel kanel, olika örter, vitlök, kapris, senap, svamp, paprika, aubergine ...

Frikadeller


  1. Utgå från grundrecepten på köttfärssmet. Koka upp cirka 1 liter vatten med 2 buljongtärningar. Forma jämnstora köttbullar och koka dem i buljongen i cirka 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Låt svalna snabbt för infrysning eller låt puttra med i en god sås.
  2. Frikadellerna är bra mat att ha på lut i frysen för kommande måltider. Tomatsås eller citronsås smakar gott till frikadeller.

MARTHA
TIPSAR

Av en och samma köttfärssmet kan du med fördel göra många olika maträtter. Speciellt köttfärslimpan är en bra resträtt då du kan fylla den med exempelvis grönsaker och ost.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Buffé
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Restmat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Köttfärssmet  – grundrecept till limpa, rullader, bullar, pannbiff ...

Detta kan intressera dig

Smarta tips: Så planerar du din matvardag bättre

Med lite planering och eftertanke kan du spara både tid, pengar och energi i vardagen, utan att tumma på vare sig smak eller näring. Här är tipsen som gör matlagningen enklare och roligare.

Hushåll

Cirkulär i vardagen för högstadiet

Genom att utforska frågor som varför vi köper så mycket nytt, hur vi kan minska vårt matsvinn och hur vi kan vara mer hållbara i vår konsumtion, får eleverna verktyg för att tänka och agera mer hål...

En glutenfri jul i Marthaförbundets julkalender

I år tar Marthaförbundets julkalender avstamp i glutenfria recept. Hushållsrådgivare Fanny Nykvist bjuder på kunskap och inspiration om glutenfria julklassiker.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet