Tidskriften Martha

Tidskriften Martha

Som medlem i Marthaförbundet får du hem tidskriften Martha fem gånger om året. I tidningen hittar du marthanyheter, faktaartiklar, reportage samt inspiration och tips för en hållbar vardag.

Martha är marthornas medlemstidning och ett språkrör för Marthaförbundet. Vi skriver om mat, miljö, konsumentfrågor och hemmets ekonomi ur ett hållbarhetsperspektiv. Redaktionen består av en person, utomstående skribenter och förbundets egna rådgivare anlitas för specialartiklar.

Våra läsare är i huvudsak kvinnor som främst arbetar inom sektorerna hälso- och socialvård, utbildning och forskning samt handel och finans. Tidskriften Martha läses grundligt: 34 procent läser den från pärm till pärm och 56 procent läser utvalda artiklar. En årgång omfattar 5 nummer där sidantalet är 44–56 sidor.

Med anledning av jubileumsåret 2019 utkom årets första tidning som ett gemensamt tvåspråkigt magasin, producerat i samarbete med Marttaliitto.

Husmodern blev Martha

Martha har anor från 1903, då föreningen Martha började utge en tidning som hette Husmodern. Dess målsättning var att "i mån av sina krafter sprida nyttiga kunskaper till kvinnorna och hos dem väcka intresse för framåtskridande".

Fram till år 1958 hette tidningen Husmodern, mellan åren 1958 och 1965 utkom den under dubbelnamnet Marthabladet/Husmodern och därefter fick den namnet Marthabladet. Efter en ansiktslyftning år 1999 heter tidningen kort och gott Martha.


Läs Martha digitalt här!

Läs Martha digitalt via tidningsappen

Drygt 120 år har förflutit sedan Marthaförbundets medlemstidning Husmodern började utkomma regelbundet. Under jubileumsåret 2023 tog vi i bruk en applikation för e-tidningen. Det betyder att tidskriften Martha numera lättare kan läsas digitalt via den nya appen. E-tidningen hittar du i appbutikerna för Android och Iphone, sök på ”tidskriften Martha”.

Gör så här för att ladda ner appen och få åtkomst till tidningen:

 1. Du laddar gratis ner tidskriften Martha-appen på lite olika sätt beroende på om du använder en Iphone/Ipad eller om du har en Android-enhet.
 2. Leta upp App Store (Iphone) eller Google Play (Android) bland apparna på din hemskärm. Tryck på app-ikonen. Använd sökfunktionen och skriv in ”tidskriften Martha” i sökfältet. Klicka på ”Installera” och ladda ner appen, det tar några sekunder.
 3. När du ska använda appen första gången behöver du skapa ett konto, gå in och klicka på "Skapa konto". Du kan också gå till adressen martha.prenly.com för att skapa ditt konto, skrolla ner för att läsa mer om hur du gör.
 4. Som ny användare får du ett verifieringsmeddelande i din e-post. Nu kan du logga in med din e-postadress och ett lösenord, som är ditt medlemsnummer. Du har fått uppgifter om medlemsnumret i samband med ett medlemsutskick i våras och det finns också på din senaste medlemsfaktura. Du kan även kontakta oss per e-post på adressen kansliet@martha.fi för att få ditt nummer.
 5. Är du inne i mobilappen och förbi appens olika introduktionssteg klickar du på den utgåva av tidningen som du vill läsa eller på inställningar följt av ”Logga in”. Båda dessa vägar kommer att ta dig till inloggningsrutan.
 6. Nu är du klar och kan läsa tidningen i din mobil, surfplatta och dator. Du kan läsa den som en vanlig bläddertidning eller så kan du klicka på artiklarna för att läsa dem med en större text eller på en annan bakgrund. Du har även möjlighet att få din tidning uppläst. Klicka dig fram bland verktygen och prova de olika möjligheterna! 

Läs Martha digitalt via en webbläsare

Du kan också välja att läsa e-tidningen via en webbläsare.

Gör så här för att läsa e-tidningen via en webbläsare:

 1. För att skapa ett inloggningskonto, gå till adressen martha.prenly.com. När du är inne på webbsidan klicka på "Logga in” till höger i raden längst upp eller på den utgåva av tidningen du vill läsa. Båda vägarna kommer att ta dig till inloggningsrutan.
 2. Klicka på länken "Skapa konto”.
 3. Fyll i din e-postadress och ditt lösenord, som är ditt medlemsnummer och klicka på den blå knappen "Skapa konto”.
 4. En grön text som berättar att ett verifieringsmejl skickats dyker upp under knappen för att skapa konto. Gå till din e-post och kolla inkorgen. Om du inte hittar brevet i inkorgen kan det ha filtrerats bort och hamnat i brevlådan för skräppost.
 5. Klicka på den blå knappen "Bekräfta konto" i mejlet.
 6. Nu är du klar och kan läsa tidningen i din dator, surfplatta och mobil.

Missa inte!

Nästa nummer

Martha nr 2/2024 utkommer den 29 maj och har temat Sommaren på menyn.

Hör av dig!

Idéer, tips?

Kontakta redaktionschefen med tips och förslag på intressanta personer att intervjua och fenomen att skriva om i tidningen. Vi publicerar också fotografier och texter från lokal marthaverksamhet på sidorna Aktiva marthor.

Mediekort 2024

Redaktionschef

Prenumerationer

Bekanta dig med Martha

Läs Martha

Alla nummer av tidskriften Martha finns att läsa på https://martha.prenly.com/