Tidskriften Martha

Tidskriften Martha

Som medlem i Marthaförbundet får du hem tidskriften Martha sex gånger om året. I tidningen hittar du marthanyheter, faktaartiklar, reportage samt inspiration och tips för en hållbar vardag.

Martha är marthornas medlemstidning och ett språkrör för Marthaförbundet. Vi skriver om mat, miljö, konsumentfrågor och hemmets ekonomi ur ett hållbarhetsperspektiv. Redaktionen består av en person, utomstående skribenter och förbundets egna rådgivare anlitas för specialartiklar.

Våra läsare är i huvudsak kvinnor som främst arbetar inom sektorerna hälso- och socialvård, utbildning och forskning samt handel och finans. Tidskriften Martha läses grundligt: 34 procent läser den från pärm till pärm och 56 procent läser utvalda artiklar. En årgång omfattar 6 nummer där sidantalet är 44–56 sidor.

Med anledning av jubileumsåret 2019 utkom årets första tidning som ett gemensamt tvåspråkigt magasin, producerat i samarbete med Marttaliitto.

Husmodern blev Martha

Martha har anor från 1903, då föreningen Martha började utge en tidning som hette Husmodern. Dess målsättning var att "i mån av sina krafter sprida nyttiga kunskaper till kvinnorna och hos dem väcka intresse för framåtskridande".

Fram till år 1958 hette tidningen Husmodern, mellan åren 1958 och 1965 utkom den under dubbelnamnet Marthabladet/Husmodern och därefter fick den namnet Marthabladet. Efter en ansiktslyftning år 1999 heter tidningen kort och gott Martha.


Läs Martha digitalt här!

Läs Martha digitalt via tidningsappen

År 2023 har 120 år förflutit sedan Marthaförbundets organisationstidning Husmodern började utkomma regelbundet. Med anledning av jubileumsåret tar vi i bruk en applikation för e-tidningen. Det betyder att tidskriften Martha nu lättare kan läsas digitalt, till exempel på en pekplatta eller i mobilen, via den nya appen. Den nya e-tidningen hittar du i appbutikerna, både för Android och Iphone, sök på ”tidskriften Martha”. Läsglädje!

Den nya appen – så här gör du

Gör så här för att ladda ner appen och få åtkomst till tidningen:

 1. Du kan gratis ladda ner tidskriften Martha-appen på lite olika sätt beroende på om du använder en Iphone/Ipad eller om du har en Android-enhet.
 2. Leta upp App Store (Iphone) eller Google Play (Android) bland apparna på din hemskärm. Tryck på app-ikonen. Använd sökfunktionen och skriv in ”tidskriften Martha” i sökfältet. Klicka på ”Installera” och ladda ner appen, det tar några sekunder.
 3. När du ska använda appen första gången behöver du skapa ett konto, klicka på "Skapa konto". Du kan också gå till adressen martha.prenly.com för att skapa ditt konto. Som ny användare får du ett verifieringsmeddelande i din e-post. Nu kan du logga in med din e-postadress och ett lösenord, som är ditt medlemsnummer. Du kommer också att få uppgifter om medlemsnumret i samband med ett medlemsutskick i början av år 2023. Du kan även kontakta oss per e-post (kansliet@martha.fi) för att få ditt nummer.
 4. Är du inne i mobilappen och förbi appens olika introduktionssteg klickar du på den utgåva av tidningen som du vill läsa eller på inställningar följt av ”logga in”, båda dessa vägar kommer att ta dig till inloggningsrutan.
 5. Nu är du klar och kan läsa tidningen i din smarttelefon, på din surfplatta eller i din dator. Du har möjlighet att läsa den som en vanlig bläddertidning eller så kan du klicka på artiklarna för att läsa dem med en större text eller på en annan bakgrund. Du har även möjlighet att få din tidning uppläst. Klicka dig fram bland verktygen och prova möjligheterna!

  Missa inte!

  Nästa nummer

  Martha nr 1/2023 utkommer den 22 februari och har temat Martha genom tiderna.

  Hör av dig!

  Idéer, tips?

  Kontakta redaktionschefen med tips och förslag på intressanta personer att intervjua och fenomen att skriva om i tidningen. Vi publicerar också fotografier och texter från lokal marthaverksamhet på sidorna Aktiva marthor.

  Mediekort 2023

  Redaktionschef

  Prenumerationer

  Bekanta dig med Martha

  Läs Martha

  Alla nummer av tidskriften Martha finns att läsa på issuu.com/marthaforbundet