Sportlov hemma: En vecka full av roliga och förmånliga äventyr för hela familjen

Sportlov hemma: En vecka full av roliga och förmånliga äventyr för hela familjen

Under de kommande veckorna firar vi sportlov i hela Finland! Sportlov behöver inte innebära långa resor och packningskaos. Tvärtom kan ett sportlov hemma vara den ultimata destinationen för en vecka fylld med aktiviteter, god mat och gemenskap. I denna artikel har Marthaförbundet och Ungmartha samlat massor av tips för en lyckad vecka. Vi presenterar allt från veckans måltider till aktiviteter för hela familjen, lekar och pyssel.

Veckomeny för hela sportlovet

Här kommer Marthaförbundets sportlovsmeny som är lika god för smaklökarna som för plånboken. Våra recept är noggrant uträknade för 2 vuxna och 2 barn, och ger hela familjen prisvärda och goda måltider till hela veckan. Notera att du kan ladda ner både inköpslistan i sin helhet och menyn här nedan.

Enligt vår beräkning ligger kostnaden för hela menyn på cirka 120 euro. Inköpspriset för samtliga ingredienser uppgår till ungefär 145 euro, och det inkluderar inte kostnaden för kryddor.

Veckomeny
En veckomeny för hela familjen under sportlovet


Inköpslista för hela veckan

(Notera att vi i inköpslistan redan räknat om mängderna för att passa en 4 personers familj)

Inköpslista för sportlovsveckan


Kan även laddas ner här.

Recept på alternativa måltider eller kompletterande mellanmål hittar man i Marthaförbundets receptbank.

Frukost för hela veckan

En god frukost lägger en bra grund för hela dagen, och här delar vi några av våra favoritrecept. Du hittar alla detaljerade recept genom att klicka på länkarna nedan.

Frukost
Inled varje dag med en läcker frukost

Speltgröt Fruktsallad Smoothie med kanel

Karelska piroger med äggsmör Färskgröt med äpple

Grytbröd med ost och gurka Bananplättar

Lunch

De flesta av våra middagsrecept är även beräknade för att räcka till lunch följande dag, vilket inte bara sparar pengar utan även tid. Storkok är ett smart knep för att effektivisera vardagen – det är ju både lättare och roligare att värma gårdagens rester än att tillbringa hela dagen i köket. För dem som önskar variation bjuder vi också på två snabba lunchrecept.

Quesadillas med spenat

Fyllda tunnbröd

Middagsrecept

Vi har fyllt hela sportlovsveckan med varierande och goda recept. Använd vår meny i sin helhet eller plocka ut något av dessa recept för att njuta av en smakrik vecka.

Middagsrecept

Grönsaksbolognese Borsjtj Nudelsoppa â la Martha

Snabb strömmingpasta Raggmunkar 

Gyoza med griskött, svamp och grönsaker

Smartfiskbullar med potatis-ärtstomp

13 tips på förmånliga aktiviteter att göra tillsammans med barnen

Att fira sportlov kan vara både roligt och lärorikt för barnen. I det här avsnittet tipsar Marthaförbundet och Ungmartha om några miljövänliga och förmånliga tips på aktiviteter för hela familjen:

❄️ 1. Naturutflykt ❄️

Ta en vandring eller skidtur i naturen. Utforska närliggande skogar, parker eller sjöar. Använd det som en möjlighet att lära barnen om den lokala naturen och dess ekosystem. 

Här är också några tips på utflyktsmat som lämpar sig att ta med. Hur skulle det låta med en varm soppa i termos, dadel- och fikonbollar, frukt i klyftor, kokta ägg, varm kakao eller hemlagade piroger.

Hur du använder ett utekök kan du se här.

Gör en utflykt med matkorg tillsammans med familjen. På bilden: Svampsoppa på torkad svamp.

❄️ 2. Prova på en ny eller kär vinteraktivet ❄️

Skrinna, skida, åka pulka, eller utförsåkning - om det finns snö och is blir sportlovet det perfekta tillfället att testa olika vinteraktiviteter med barnen. Var kreativ och försök exempelvis hitta en ny pulkabacke att utforska!

Om du saknar utrustning, oroa dig inte. Många bibliotek erbjuder utlåning av både skidor och skridskor. Dessutom kan mycket utrustning hittas begagnat till ett överkomligt pris - våga fråga i lokala Facebook-grupper eller andra plattformar i din ort.

❄️ 3. Plocka skräp ❄️

Organisera en gemensam skräpplockardag i närområdet. Det är en bra möjlighet att lära barnen vikten av att ta hand om miljön och att återvinna. Om alla skräp inte syns under snön kan det vara på sin plats att städa upp i förråd och då samtidigt gå i genom återvinningens grunder med barnen.

❄️ 4. Odla egna grönsaker ❄️

Plantera frön och odla egna grönsaker eller örter på fönsterbrädet. Det ger inte bara en miljövänlig aktivitet utan också en chans att lära sig om hållbar matproduktion.

Odla ärtskott och kryddkrasse

Mera odlingsglädje hittas också i Marthaförbundets nyaste matkulturmagasin: Marthas köksträdgård.

❄️ 5. DIY återvinningsprojekt ❄️

Skapa konst och hantverk av återvunnet material. Det kan vara allt från att göra egna leksaker till att skapa konstverk med överblivet material.

Pyssel med Ungmartha
Skapa något nytt tillsammans

❄️ 6. Ordna temadagar under veckan ❄️

Skapa temadagar för att göra veckan roligare. Exempelvis kan du ha en "Pastaonsdag" eller "Fredagsmys" med hemmagjord pizza. Recept på pizza hitta du här.

❄️ 7. Laga mat och bakverk tillsammans ❄️

Laga mat tillsammans med barnen och använd inhemska ingredienser. Diskutera varför det är viktigt att välja mat som är snäll mot miljön och fundera på hur de olika råvarorna produceras. Duka fint tillsammans. Att vika servetter kan man se här: 


Tips på vad ni kan baka är exempelvis scones, mellanmålsmuffins eller apelsinkex.

❄️ 8. Bygg fågelholkar eller insekthotell ❄️

Använd återvunnet trä eller material för att bygga fågelholkar eller insektshotell färdigt till våren och sommaren. Det kan vara både lärorikt och gynnsamt för lokala ekosystem.

Gör ett eget insektshotell

❄️ 9. Second hand-shopping ❄️

Ta med barnen till second-hand butiker för att hitta kläder eller leksaker. Det främjar återanvändning och minskar behovet av att köpa nya saker.

❄️ 10. Filmkväll ❄️

Ordna en filmkväll med miljötema. Titta på dokumentärer eller filmer som handlar om natur, miljö och hållbarhet - oftast lär sig barn bäst genom att se, höra och diskutera. Vill du göra kvällen lite extra lyxig kanske ni vill poppa popcorn?

❄️ 11. Bjud över vänner på middag ❄️

Har du andra familjer i bekantskapskretsen som också firar sportlov hemma? Föreslå att ni tar ansvar för en kväll och att de fixar middagen en annan kväll. Det är alltid trevligt att samlas för en måltid tillsammans, och på det här sättet slipper du stå vid spisen en kväll i veckan. Av recepten ovan är exempelvis grönsaksbolognese en rätt som lätt kan göras i större sats.

Äta tillsammans Marthaförbundet
Ta gärna med barnen i matlagningen och gör tillsammans något som ni alla får glädje av och kan njuta av.

❄️ 12. Gör en biblioteksutflykt ❄️

Besök det lokala biblioteket och låna böcker för en spännande läsupplevelse. Många bibliotek erbjuder också aktiviteter och evenemang under sportlovet.

 ❄️ 13. Sällskapsspelsturnering ❄️

Arrangera en sällskapsspelsturnering där alla i familjen deltar. Byt spel varje kväll för variation och skratt. Vill du ha något tilltugg under kvällen kanske grönsaker med dipp kunde vara ett alternativ?

Grönsaker med dipp
Välj gärna grönsaker som är i säsong

Pyssel och lekar 

I detta avsnitt delar Ungmartha med sig av sina bästa pyssel och lekar, som är enkla, roliga och budgetvänliga att genomföra. För ytterligare inspiration, utforska gärna Ungmarthas YouTube-konto för massor av kreativa idéer och tips.

Pyssel 1: Dörrstopp

Måla sten

Du behöver:

  • En större sten, från naturen eller en gammal bastusten
  • Målfärg, exempelvis täckfärg. Om dörrstoppen ska användas utomhus behövs en färg som inte är vattenlöslig.

Gör så här:

  1. Välj ut en sten som är tillräckligt stor och tung för att kunna fungera som dörrstopp.
  2. Välj ett lämpligt motiv och måla det på stenen.

Sy dörrstopp

Du behöver:

  • Tyg
  • Symaskin med sytråd
  • Något tungt att fylla med, exempelvis torr sand eller grus

Gör så här:

  1. Klipp ut två likadana tygbitar, till exempel 25 x 25 cm. Du kan själv välja storlek.
  2. Sicksacka kanterna på tygbitarna om tyget rispar.
  3. Nåla ihop tygbitarna rätsida mot rätsida.
  4. Sy ihop med raksöm cirka 1 cm från kanten. Kom ihåg att lämna en öppning så att du kan fylla dörrstoppen.
  5. Vänd.
  6. Fyll dörrstoppen med torr sand eller torrt grus som fungerar som tyngd.
  7. Sy fast hålet för hand eller med symaskin.

Pyssel 2: Ljuslyktor

Du behöver:

  • Glasburkar, exempelvis syltburkar, såsburkar, barnmatsburkar eller gamla glas
  • Glasfärg och/eller dekorationsband, garn eller jutegarn

Gör så här:

  1. Tvätta glasburken och peta bort etiketten. Sitter etiketten hårt fast kan du gnugga på den med ett hushållspapper och rybsolja. Ytan ska vara helt ren.
  2. Dekorera din glasburk genom att måla med glasfärg (och bränn glasburkarna i ugnen i enlighet med anvisningarna på glasfärgsförpackningen).
  3. Man kan även dekorera burken med band eller garn som man virar flera varv runt om burken eller så kan man limma fast andra dekorationer enligt tycke.
  4. Lägg till sist i ett ljus och ställ lyktan på ett säkert ställe.

Pyssel 3: Gör egen trolldeg

Lek 1: Lappen i pannan

Ledaren skriver olika namn på personer eller karaktärer på lika många lappar som det finns deltagare. Alla som är med i leken får en lapp i pannan där det står namnet på en person/karaktär. Deltagarna själva ska inte veta vad det står på den egna lappen, men ser alla andras lappar. En i gången får ställa en ja- eller nej-fråga till de övriga i gruppen. Exempel på frågor:

  • Bor jag i Finland?
  • Är jag över 10 år gammal?
  • Har jag en hund?
  • Spelar jag fotboll?
  • Är jag en seriefigur?

Då deltagaren tror sig veta vem hen är har hen tre chanser på sig att gissa. Gissar man rätt har man klarat sig i mål och gissar man fel får man fortsätta att ställa frågor tills man vet vem man är. När det bara är några kvar kan man även ge lite extra ledtrådar.

Lek 2: Kategorier

Dela in gruppen i lag om 2–3 personer. Varje lag får ett papper och en penna. Ledaren väljer en kategori från listan varefter alla lag får 1 minut på sig att skriva ner så många saker som möjligt inom kategorin.

Efter att en minut gått räknar alla lag ihop hur många saker man kommit på. Det lag som kommit på flest saker får ett poäng. Ledaren kan också lotta en siffra, siffran bestämmer vilken kategori det blir. Efter den första omgången väljs en ny kategori. Man kan leka leken tills ett lag först kommer till 5 eller 10 poäng.

Exempel på kategorier:

Frukter, grönsaker, bilmärken, köksredskap, maträtter, huvudstäder, författare, animaliska produkter, filmer, städer i Finland, färger, möbler, bär barnsånger, lekar.

⭐ Vi önskar er ett riktigt fint sportlov! ⭐

Se alla artiklar