Smartfiskbullar med potatis-ärtstomp
Ingredienser
4 portioner
Fiskbullar:
Potatis-ärtstomp:
Så gör du:
- Hacka fiskfiléerna fint med en kniv och sätt i en skål. Tillsätt hackad persilja, citronskal, salt och peppar och rör om.
- Gör 12 bullar av fiskmassan. Dubbelpanera i mjöl, ägg och panko.
- Värm upp frityroljan till 180 grader. Fritera fiskbullarna tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Potatis-ärtstomp: Skala potatisen och koka den mjuk, cirka 25 minuter. Tillsätt ärterna när potatisen är fem före klar. Häll av vattnet. Tillsätt smöret i tärningar och krossa potatisen med en potatisstöt. Smaka av salt och peppar.
- Servera de nyfriterade fiskbullarna med potatis-ärtstompet och en god kall sås, till exempel aioli.
Fritering och säkerhet
Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.
Reglera oljans värme
Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.
