Speltgröt med havtornskräm
Ingredienser
2 dl | vatten |
2 dl | speltkorn (gärna blötlagda) |
1 l | helmjölk |
½ tsk | salt |
Havtornskräm |
|
---|---|
1 dl | havtornssaft, osötad |
4 dl | vatten |
1 ½ msk | potatismjöl |
1 msk | färsk ingefära, skalad |
1 | kanelstång |
1 | stjärnanis |
Cirka ½ dl | socker |
Speltgröt
- Blötlägg gärna speltkornen någon timme eller över natten. Då blir gröten snabbare klar. Det är dock inte nödvändigt.
- Koka upp vattnet och rör i speltkornen. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölken litet i sänder.
- Låt gröten koka sakta på svag värme i cirka 1–2 timmar, rör om i gröten ibland. Servera gröten med saftsoppan och dekorera gärna med några hela havtornsbär.
Havtornskräm
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm upp saftsoppan under omrörning och ta bort den från spisplattan när soppan blir tjockare i konsistensen. Den ska inte koka.
- Smaka av soppan och tillsätt mera socker vid behov.
- Häll upp saftsoppan i ett serveringskärl och strö lite socker ovanpå ytan för att det inte skall bildas en hinna. Kryddorna kan tas bort.
