Senaste nytt

En julhälsning


God jul till alla marthor, marthavänner och andra som vi känner! Låt er omfamnas av julkänsla genom att se på den här videosnutten och inspireras till att koka din egen glögg redan i dag.

Kansliet stänger för julen, vi är på plats igen den 7 januari.

Publicerad 19.12.2014 kl. 07:43

Fira en hållbar jul

Vi berättar hur i det senaste avsnittet av Marthapodden.


 

För att skapa julstämning behöver man inte en massa julklappar eller ett överdåd av mat, man kan i stället satsa på att umgås, ge sig tid att tänka och till exempel läsa. Men hur vågar man vägra julklappshysterin och hur undviker man att utgifterna rusar i väg? Marthaförbundets ekonomirådgivare Janine ”Nini” Smeds och redaktionschef Mikaela Groop diskuterar hur man firar en stämningsfull jul utan att den blir alltför kostsam och utan att falla i slit-och-släng-fällan.

Publicerad 17.12.2014 kl. 12:21

Röda linjen är öppen

Under tre dagar svarar vi på alla frågor som uppstår i julstöket. Ring in, maila din fråga eller lämna den på facebook eller instagram. Vi hörs!


Röda linjen 15–17.12, kl. 9–15

Hushållsrådgivning: 010 279 7279 eller hushall@martha.fi
Ekonomirådgivning: 043 820 0073 eller janine.smeds@martha.fi

Några frågor som inkommit:

Kan jag använda frusna bär från 2011 till julens pannacotta?
Svar: Helst inte. Men använd syn-, doft- och smaksinnet. Det lönar sig att inventera frysen 1–2 gånger i året.

Hur länge kan fryst gravad lax sparas?
Svar:
Max tre månader!

Har ni möjligen ett recept på rostade nötter och frön. Hur gör man?
Svar: Hetta upp gjutjärnspannan och rosta snabbt sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön i torr het panna. Det samma kan man göra med nötter och mandlar.
Du kan också hetta upp olja i pannan, tillsätta salt och sedan rosta nötter och frön.

Publicerad 15.12.2014 kl. 12:34

Nytt nummer av Martha ute nu

I veckan dimper Martha nummer 6/2014 ner i brevlådan. Julen är i antågande och vi tipsar om bra böcker att ge bort i julklapp eller till dig själv. Vi bjuder också på recept av fiskentusiasten Pia Lindberg-Lumme och butiksägaren Isabella Asplund som båda har satt sin egen twist på julens matfavoriter. Dessutom tar vi sikte på nya och ljusare tider, speciellt på bröllopssäsongen som närmar sig med stormsteg. Det blir bland annat smartha tips om hur du blir bröllopsfin i begagnat. Vi träffar dessutom tre miljöintresserade marthor från Gördiskretsen i Närpes, Anna-Karin Höst från Pörtom Marthaförening och nya förbundsordföranden Andrea Hasselblatt. En god jul och avkopplande läshelg önskar vi dig!

Publicerad 10.12.2014 kl. 08:04

Nytt juligt avsnitt av Marthapodden

Ett gäng idéer och inspiration för hållbart julpyssel.

Som bäst är julpysslet en meditativ stund där du skapar bruksföremål av återvunna material, fyndade i det egna hemmet. Som värst ett kaos av lim, små pappersbitar och torkade penslar. UngMarthas verksamhetsledare Elise Hindström delar med sig av pysselidéer, metoder och inspirationskällor för att julpysslet skall bli just den där meditativa stunden man fantiserar om. Karin Lindroos, informatör på Marthaförbundet, intervjuar.

Publicerad 08.12.2014 kl. 09:52

Röda linjen 15–17.12

Frågor kring julstöket? Ring röda linjen så hjälper vi dig med allt från hållbarheten på senapen till stearinfläckarna.


Förutom den vanlig hushållsrådgivning går Röda linjen het tre dagar i december. Våra hushållsrådgivare Solveig Backström och Elisabeth Eriksson och ekonomirådgivare Janine Smeds svarar då på alla frågor kring julstöket. Om allt från mat och mängder till städning och sopsortering. Vi hörs!Röda linjen 15–17.12, kl. 9–15

Hushållsrådgivning: 010 279 7279 eller hushall@martha.fi
Ekonomirådgivning: 043 820 0073 eller janine.smeds@martha.fi

Och givetvis kan du kontakta oss redan nu med alla frågor inför julstöket!

Publicerad 03.12.2014 kl. 16:11

Julklappar à la MarthaVi tar emot julklappsbeställningar från Marthashopen till och med 17.12. Fyll i formuläret och klicka iväg - vi återkommer med en bekräftelse och du har klapparna i posten innan jul.

Du kan också ge ett medlemskap i Marthaförbundet som gåva - läs mera här.
 

Publicerad 03.12.2014 kl. 15:09

Best of hushållsrådgivningen 2014Varje år inkommer 700–800 frågor till Marthaförbundets hushållsrådgivning. När google inte levererar svaren är Marthorna ofta nästa steg och ett säkert kort. Vi svarar på allt från hur man blir av med bananflugorna till hur länge hallonsylten håller i frysen. Hushållsrådgivare Lissu Eriksson och informatör Karin Lindroos går igenom några av frågorna som inkommit under året och frågeställningar som brukar dyka upp kring jul.
 
Publicerad 01.12.2014 kl. 16:50

Ungmarthas julkalender

Pyssel och recept varje dag fram till jul!
Publicerad 30.11.2014 kl. 21:43

Konsumtionsstrejka!

Och gör något kreativt istället.


I dag på Köp inget-dagen uppmuntrar vi er att konsumtionsstrejka i ett dygn. Gör istället något med händerna, till någon du tycker om, för miljön. Vi har skapat en "Köp inget! Gör julklappar av det du har hemma istället"-mapp på Pinterest. In och inspireras.

Mera information finns på Älä osta mitään-webbsidan.

Publicerad 28.11.2014 kl. 06:32

"Igår och idag har vi lekt doftdetektiver på daghemmet Strandsvalan i Vasa, det var en uppskattad lek bland barnen då detektiverna skulle sätta tjuvarna i citron- eller rosmarinfängelse."

Tack för maten!

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt