Senaste nytt

Nya Martha.fi

Nytt utseende och mera innehåll – det är nya martha.fi i ett nötskal.

Välkommen till nya martha.fi – vi hoppas du skall trivas och komma tillbaka med jämna mellanrum. Det lönar sig nämligen, i alla fall om du törstar efter marthakunskap.

Efter att ha haft en ganska statisk webbsida i många år, kommer nya martha.fi uppdateras regelbundet. Vi bjuder på längre artiklar från tidskriften Martha, faktaartiklar, råd och tips av våra rådgivare och nya recept så gott som varje vecka. Dessutom hittar du lätt aktuella evenemang och projekt och kampanjer, så som Svinnkampen som kör igång på allvar på måndagen.

Givetvis finns här också nyttig information och blanketter för dig som är medlem och funktionär. För dig som ännu inte är medlem, är det enkelt att bli medlem. Om du ännu inte är redo för det, kan du värma upp med att beställa på vårt nyhetsbrev. Marthashopen fortsätter som förut, till salu finns gåvor med Marthaprägel och några av våra klassiska böcker, så som Marthas kokbok och Smartha tips.

Har du frågor eller kommentarer gällande nya martha.fi? Kontakta informatör Karin Lindroos, karin (at) martha.fi.

Receptet på den smarriga marängtårtan på bilden finns i påskkategorin i receptbanken.

Publicerad 26.03.2015 kl. 10:11

"Ät eller var utan"

"Ät eller var utan", säger Elisabeth "Lissu" Eriksson, hushållsrådgivare, projektledare och en förkämpe vad gäller att minska matsvinnet. Läs mera om Erikssons tankar kring vårt matsvinn och hur vi på bästa sätt kan undvika det. På måndagen börjar Svinnkampen!

Siffrorna som nämns då matsvinn, matspill, matrester eller vad vi nu kallar den ätbara mat som slängs i komposten, är både deprimerande och samtidigt inspirerande. I alla fall för oss på Marthaförbundet. Så till den grad att vi kände att det är just det här som behöver åtgärdas och det bums. Det bär ju inte särskilt långt att enbart komma med siffror, miljöpåverkan och ekonomiska följder, utan vi känner att mera konkreta tips och inspirerande recept på hur just envar kan råda bot på matsvinnet är det som behövs.

Vi har oss själva att skylla!

Faktum är att hushållen i Finland står för en verkligt stor del av matsvinnet som uppstår i Finland. Det är här bland konsumenterna, alltså du och jag, vi kommer att jobba mest genom att stärka konsumenternas livsmedels- och matlagningskunskaper och inspirera till att utnyttja hela råvaran, samt att ta tillvara och tillreda god mat på rester. Vi hoppas erbjuda konsumenten tillfredställelse genom att skapa ett sopfritt kretslopp i köket och glädje över att ha lyckats hushålla med resurserna.

Kurskonceptet left(l)overs

Under projektets gång har vi möjlighet att arrangera matlagningskurser under namnet Left(l)overs. Under kurstillfället varnar vi för de vanligaste missarna och hur du undviker matsvinn. Vi tillreder och avnjuter maten tillsammans. Som en naturlig del av kurserna kommer den ekonomiska vinsten också tydligt fram. Våra recept är inte bara näringsrika och goda, de är också kostnadseffektiva. Genom att undvika att du slänger den femte matkassen kan du spara en avsevärd summa under ett år. Eftersom rätt många har knappa livsmedels- och matlagningskunskaper är den praktiska delen av projektet av stor betydelse. Målet är att nå 250 personer under 25 kurser.

Under projekttiden ska vi genom att medverka på matmarknader och arrangera pop up-restauranger sprida budskapet bland folket. Genom att synas och verka på olika ställen i hela Marthafinland sprider vi kunskap och tankeväckande information om matsvinnet. Vi vill inspirera till mera kreativitet i köket och på det viset få igång en rörelse mot matsvinn.

Läs här för en lista över de fem metoderna vi använder oss av i projektet.

Text: Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, projektledare för Svinnkampen
Foto: Karin Lindroos
Publicerad 26.03.2015 kl. 09:44

Gunilla Granberg ny verksamhetsledare för Marthaförbundet

Gunilla Granberg har utsetts till ny verksamhetsledare för Marthaförbundet. Till sin utbildning är Granberg barnträdgårdslärare. Hon tillträder den första augusti.

Gunilla ”Gilla” Granberg är för närvarande utvecklingschef inom kommunen Kimitoön, före det arbetade hon nio år som kontaktchef på Svenska folkpartiet (SFP).

– Jag längtade tillbaka till organisationsvärlden och kunde inte låta bli att söka tjänsten – och på den vägen är jag. Marthorna har framåtanda, är fräscha och inspirerande. Jag är stolt och glad att man valde just mig, säger Granberg.

Granberg har i sex års tid arbetat som utvecklingschef på Kimitoön med bland annat strategi, marknadsföring samt näringslivs- och skärgårdsfrågor. Hon har även erfarenhet av att leda EU-projekt med goda resultat.

Enligt Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt var det framför allt Granbergs tidigare erfarenhet av projektverksamhet samt hennes goda ledarskapsförmåga i kombination med hennes breda nätverk som avgjorde valet.

Med sina rötter i Helsingfors och Åbo samt studier i Jakobstad representerar Gilla Granberg hela Svenskfinland. Till familjen hör maken och sjökaptenen Gustav samt barnen Alexandra, 22, och Christian, 21. Granberg är i dag bosatt i Pargas.

På frågor svarar:

Andrea Hasselblatt
Förbundsordförande
Tfn 040 191 9424, e-post: andrea.hasselblatt (at) antonanton.fi
Frida Nylund
Tf. verksamhetsledare
Tfn 040 715 1579, e-post: frida.nylund (at) martha.fi
 
Pressmeddelande 25.3.2015
Publicerad 25.03.2015 kl. 18:22

Anita Storm ny ekologirådgivare vid Marthaförbundet

Anita Storm, utbildad biolog, är ny ekologirådgivare vid Marthaförbundet med start från och med den första april. Det allra första uppdraget blir att skapa material för kampanjen #marthadraråtskogen.

– Jag är utbildad örtrådgivare och kommer att lyfta örtapoteket och hur man kan bli mera hälsomedveten genom att använda det som finns i naturen.

Anita Storm har alltid arbetat med naturen på ett eller annat sätt, bland annat med flera projekt som rör Kvarkens skärgård. Därtill har hon alltid i privatlivet tagit vara på naturens resurser, och förutom att plocka örter är hon även bär- och svampkännare samt jägare.

– Senast arbetade jag som museipedagog och har utvecklat tidsresor på tre olika museer. Därtill har jag ett eget företag och håller på med styckning, korv, olika föreläsningar om Kvarkens världsarv och världsarvslägerskolan. Tidigare har jag också jobbat med att utveckla pedagogiskt utbildningsmaterial för lärare och elever om världsarvet.

Vilken är din tidigare erfarenhet av Marthaförbundet?

– Under tiden jag jobbade på Kvarkenrådet arbetade jag i samma korridor som Marthaförbundet i Vasa, och hade många diskussioner med personalen. Jag har också fungerat som kursledare, bland annat på kurser i samband med projektet Fisk – ett smart(h) val! Som barn var jag med på marthasamlingar och auktioner i Övermalax med min farmor.

Anitas tre marthatips:

  • Trolla in rester i alla maträtter, det som blir över från en måltid ska in i nästa. Våga experimentera!
  • Håll koll på dina närodlare och köp råvaror av dem.
  • Ett pynttips med återvunnet material: Gör ljuslyktor av små virkade loppisfyndade dukar som du stärker och formar till små skålar. Sätt värmeljus i en liten glasburk i dem!
Publicerad 18.03.2015 kl. 09:35

Nedräkningen har börjat

Nu är det tre veckor kvar tills Svinnkampen startar!


Vad kan du göra för att undvika att slänga bort den överblivna kaffeskvätten? En frappé givetvis! Kampanjen Svinnkampen kör igång om tre veckor med tips, recept, fakta och inspiration för hur du undviker att slänga ätbar mat. Håll utkik!

Publicerad 12.03.2015 kl. 13:54

Tre dagar kvar till inspirationskvällen!

Första stoppet på vår inspirationsturné närmar sig.

KONST & KVINNOFORM

Hör upp alla Marthor och icke-Marthor! På torsdag är det dags för det första stoppet på vår inspirationsturné 2015. Kom och inspireras av företagsamma kvinnor i en kreativ miljö, på Gumbostrand Konst & Form. Företagaren Lotten Lindborg-Suhonen, Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt och konstnären Carolina von Schantz föreläser och du får ta del av konstutställningen "Eläköön moninaisuus! / Leve mångfalden!". Till inträdesavgiften på 12,50 euro ingår förutom allt ovan, också getostpaj, kaffe, te och kolakex.

VAD: Företagsamhet, kreativitet och kafferep
NÄR: Torsdag den 5 mars klockan 18-20
VAR: Gumbostrand Konst & Form
HUR: Anmäl dig redan i dag till petra@martha.fi.

Alla intresserade välkomna!

Publicerad 02.03.2015 kl. 11:24

Tvätta rätt!

Ett nytt avsnitt av Marthapodden. Denna gång om tvätt.

Att tvätta kläder har traditionellt varit något som kvinnor gjort och innan tvättmaskinerna kom till var bykandet ett slitigt och tidskrävande arbete. Därför älskar vi tvättmaskinen!

Förutom detta så berättar Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson i Marthapodden för informatör Karin Lindroos om de vanligaste tvättmisstagen vi gör. Dessutom tips om hur man får bort blod-, fett- och blåbärsfläckar från kläderna.

Publicerad 02.03.2015 kl. 10:37

Svinnkampen

Kampanjen Svinnkampen kör i gång i April. Nu är det dags att sluta slänga mat!
I Finland slänger vi årligen i medeltal 24 kg mat per person. Sammanlagt blir det 130 miljoner kg matsvinn per år från hemhushållen. Lägg den här logon på minnet, för i april börjar Svinnkampen.
 
Publicerad 23.02.2015 kl. 13:19

Sapere: Smak

Låt barnen bekanta sig med nya livsmedel med hjälp av Sapereövningar.


I videoklippet förevisar projektet Tack för maten! sapereövningar med smaksinnet i fokus. Perfekt för dig som jobbar med småbarn. Se även övningar med syn, känsel, hörsel och doft på vår YouTube-kanal.
 
Publicerad 17.02.2015 kl. 11:29

Utflykter och matsäckar

I sportlovstider är det extra aktuellt med smarrig och näringsrik matsäck. Sofia Grynngärds, projektledare för projektet Tack för maten!, tipsar i veckans podd om smörgåsar, sallader, soppor och mellanmål som passar bra i matsäcken. I receptbanken har hon samlat ihop ett gäng utflyktsrecept.

Publicerad 16.02.2015 kl. 14:43

Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

09.04
Föreningsteknik, Borgå
15.04
Föreningsfestivalen -Inspiration, Vasa Vill ni bli arrangör av ett evenemang under föreningsfestivalen?
16.04
LEFT(L)OVERS En matlagningskurs om hur du gör mat på rester för att undvika svinn.
18.04
Vårmöte i Raseborg Gunvor Brettschneider och Lili-Ann Junell-Kousa pratar på årets vårmöte.
19.04
Vårmöte i Raseborg Gunvor Brettschneider och Lili-Ann Junell-Kousa pratar på årets vårmöte.
20.04
Babymatkurs Att göra mat åt babyn är både billigt och ekologiskt. Kom själv eller ta med din baby på kurs.
20.04
LEFT(L)OVERS En matlagningskurs om hur du gör mat på rester för att undvika svinn.
21.04
LEFT(L)OVERS (fullbokad) En matlagningskurs om hur du gör mat på rester för att undvika svinn.
22.04
Föreningsfestivalen -Inspiration, Helsingfors Vill ni bli arrangör av ett evenemang under föreningsfestivalen?
23.04
Föreningsfestivalen - Inspiration, Mariehamn Vill ni bli arrangör av ett evenemang under föreningsfestivalen?

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt