Senaste nytt

Save the date: 5.3.2015

I början av mars kickar Marthaförbundets inspirationsturné i gång i Sibbo.


Det blir en kväll på Gumbostrand Konst och form under rubriken Konst och kvinnoform! Företagsamhet, kreativitet och kafferep är ledorden för kvällen. Mera information om kvällens föreläsare och program under vecka 6, då vi även börjar ta emot anmälningar.

Publicerad 26.01.2015 kl. 13:08

Sapere: Doft

Tack för maten! använder doftsinnet för att bekanta sig med olika livsmedel.

 

Andra klippet i den sexdelad serie, där projektet Tack för maten! presenterar hur du som jobbar med småbarn eller har småbarn hemma tillsammans med dem kan bekanta er med olika livsmedel. Dela gärna med dig!

Publicerad 26.01.2015 kl. 11:37

Nytt poddavsnitt med Andrea HasselblattAndrea Hasselblatt, Marthaförbundets nya ordförande, är särskilt tacksam för vardagskunskapen, samhällsengagemanget och nätverket som hon fått under sina 20 år som Martha. Som ordförande kommer hon att leda, lyssna och uppmana, och bland annat föra fram problematiken kring matsvinnet och frågan om rent vatten. Fysiskt och psykiskt välmående och de allt större samhällsklyftorna är också ämnen som står Hasselblatt nära och som hon kommer att föra fram. Karin Lindroos, informatör på Marthaförbundet, intervjuar.
Publicerad 22.01.2015 kl. 11:23

Sapere: Syn

Tack för maten! använder synsinnet för att bekanta sig med olika livsmedel.

 

Här är första klippet i en sexdelad serie, där projektet Tack för maten! presenterar hur du som jobbar med småbarn eller har småbarn hemma tillsammans med dem kan bekanta er med olika livsmedel.

Publicerad 20.01.2015 kl. 10:55

Nytt material från UngMartha

Hur var det nu igen – vad är reglerna vid middagsbordet och hur skall man egentligen hälsa? "Rätt ska vara rätt" är en etikettguide för barn och unga.Du kan läsa den direkt här eller beställa hem den genom att maila ung AT martha.fi.
 
Publicerad 29.12.2014 kl. 10:05

En jul utan matsvinn

I årets sista avsnitt av Marthapodden snackar vi julmatsrester.


Ingen julmat i komposten det här året! Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos snackar matsvinn, restrecept, hållbarhet och sangria gjord på glögg i årets sista avsnitt av Marthapodden.
 

Publicerad 22.12.2014 kl. 09:37

En julhälsning


God jul till alla marthor, marthavänner och andra som vi känner! Låt er omfamnas av julkänsla genom att se på den här videosnutten och inspireras till att koka din egen glögg redan i dag.

Kansliet stänger för julen, vi är på plats igen den 7 januari.

Publicerad 19.12.2014 kl. 07:43

Fira en hållbar jul

Vi berättar hur i det senaste avsnittet av Marthapodden.


 

För att skapa julstämning behöver man inte en massa julklappar eller ett överdåd av mat, man kan i stället satsa på att umgås, ge sig tid att tänka och till exempel läsa. Men hur vågar man vägra julklappshysterin och hur undviker man att utgifterna rusar i väg? Marthaförbundets ekonomirådgivare Janine ”Nini” Smeds och redaktionschef Mikaela Groop diskuterar hur man firar en stämningsfull jul utan att den blir alltför kostsam och utan att falla i slit-och-släng-fällan.

Publicerad 17.12.2014 kl. 12:21

Röda linjen är öppen

Under tre dagar svarar vi på alla frågor som uppstår i julstöket. Ring in, maila din fråga eller lämna den på facebook eller instagram. Vi hörs!


Röda linjen 15–17.12, kl. 9–15

Hushållsrådgivning: 010 279 7279 eller hushall@martha.fi
Ekonomirådgivning: 043 820 0073 eller janine.smeds@martha.fi

Några frågor som inkommit:

Kan jag använda frusna bär från 2011 till julens pannacotta?
Svar: Helst inte. Men använd syn-, doft- och smaksinnet. Det lönar sig att inventera frysen 1–2 gånger i året.

Hur länge kan fryst gravad lax sparas?
Svar:
Max tre månader!

Har ni möjligen ett recept på rostade nötter och frön. Hur gör man?
Svar: Hetta upp gjutjärnspannan och rosta snabbt sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön i torr het panna. Det samma kan man göra med nötter och mandlar.
Du kan också hetta upp olja i pannan, tillsätta salt och sedan rosta nötter och frön.

Publicerad 15.12.2014 kl. 12:34

Nytt nummer av Martha ute nu

I veckan dimper Martha nummer 6/2014 ner i brevlådan. Julen är i antågande och vi tipsar om bra böcker att ge bort i julklapp eller till dig själv. Vi bjuder också på recept av fiskentusiasten Pia Lindberg-Lumme och butiksägaren Isabella Asplund som båda har satt sin egen twist på julens matfavoriter. Dessutom tar vi sikte på nya och ljusare tider, speciellt på bröllopssäsongen som närmar sig med stormsteg. Det blir bland annat smartha tips om hur du blir bröllopsfin i begagnat. Vi träffar dessutom tre miljöintresserade marthor från Gördiskretsen i Närpes, Anna-Karin Höst från Pörtom Marthaförening och nya förbundsordföranden Andrea Hasselblatt. En god jul och avkopplande läshelg önskar vi dig!

Publicerad 10.12.2014 kl. 08:04

Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

24.02
Ekonomismarth mat
09.03
Ekonomismarth mat
11.03
Babymatkurs Att göra mat åt babyn är både billigt och ekologiskt. Ta med din baby och kom på kurs!
18.03
Babymatkurs Att göra mat åt babyn är både billigt och ekologiskt. Ta med din baby och kom på kurs!
18.04
Vårmöte i Raseborg
19.04
Vårmöte i Raseborg

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt