Senaste nytt

Gunvor Brettschneider är årets Fredrika-stipendiat

Kommittén för Fredrika Runebergs stipendiefond inom ramen för Svenska kulturfonden har valt Gunvor Brettschneider till årets pristagare.

Årets Fredrikastipendiat hade en tuff start i livet då hon, tio år gammal, tillsammans med sin familj i samband med fredsfördraget med Sovjetunionen blev stämplad som fiende i eget land. På grund av pappans tyska bakgrund internerades familjen ett och ett halvt år. Då de frigavs 1946 hade de förlorat både sitt hem och all egendom. 

Händelserna i barndomen har spelat en stor roll i hur hennes liv format sig. Genom att dela med sig av sina upplevelser har hon gett ett ansikte åt alla de som internerades och hon har bidragit till att de drabbade civilpersonerna fått upprättelse och gottgörelse av finska staten.

Hon har en lång bakgrund inom vård- och omsorgssektorn och har ägnat sitt liv åt att hjälpa dem som är i nöd. Frågor som gäller både unga och äldre ligger henne varmt om hjärtat och hon är en förespråkare för kvinnors rättigheter.

Hennes utbildning och yrkeserfarenheter, bland annat som rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan och socialattaché vid Finlands ambassad i Stockholm, har också styrt hennes åtaganden i politiken, där hon aktivt fört fram social- och hälsovårdsfrågor. Hennes engagemang såväl inom frivilligorganisationer som i yrkeslivet och i politiken visar hennes samhällsmoderlighet och har gjort henne till en inspirationskälla över generationsgränser.

Gunvor Brettschneider är pensionär och bosatt i Helsingfors. Hon är medlem i Helsingfors stadsfullmäktige. Till utbildningen är hon sjuksköterska, socialsköterska och magister i samhällsvetenskaper. 

Mera information ger Carola Sundqvist, ordförande för Svenska Kvinnoförbundet och ordförande för priskommittén 2014, tfn 044 281 4854.

Pressmeddelande 2.9.2014

Publicerad igår kl. 23:35

#marthadraråtskogen

Håll utkik i sociala medier framöver, vi uppmanar alla att dra åt skogen under taggen #marthadraråtskogen


Målet med uppmaningen är att vi är så många som möjligt, marthor likväl som icke marthor, som går ut i skogen under september och oktober. För att plocka svamp och bär, bara andas och känna av skogens meditativa inverkan och umgås över generationsgränserna (var fanns nu igen farfars svampställen?). Håll utkik på vår facebooksida och Instagram i september och oktober, vi delar med oss av skogiga tips och inspiration.

Var också du med och sprid skogsinspiration, tagga bilder och texter på fb, instagram och twitter med #marthadraråtskogen – fina priser ligger i potten (mer om det inom kort).

Stressad? Gå ut i skogen, i naturen, oberoende av väder. Ta några, ungefär tio stycken djupa andetag, andas in genom näsan och ut genom munnen. Bättre?

Är sociala medier inte din grej – dra åt skogen helt analogt. Vi uppmanar alla marthaföreningar att hålla ett av höstens första möten till skogs – dags att packa matsäcken och fylla termosen.  

Publicerad 01.09.2014 kl. 20:13

Matlagning med Martha

Håll utkik i vår evenemangskalender efter aktuella matlagningskurser!Just nu kan du anmäla dig till kurser i babymat och snabb vardagsmat i Karis och Borgå.

I Karis pågår kurserna Babymat enkelt och Vardagsmat för hela familjen paralellt, och ni kan med andra ord inom familjen dela upp er på olika kurshelheter. Läs mera om upplägget här.

I Borgå kommer Elisabeth Eriksson under en kurshelhet på tre tillfällen inspirera inför höstens vardagsmatlagning - läs mera om de tre kurstillfällena här.

Publicerad 19.08.2014 kl. 09:11

Höstens svampexkursioner och utställningar

Marhaförbundets svamprådgivare Elisabeth Erkisson och Solveig Backström lär ut svampkännedom under hösten.
Publicerad 19.08.2014 kl. 08:48

Allt om att konserveraDet finns en mängd olika sätt att ta tillvara höstens skörd. Här finns mera information om all slags konservering, och här hittar du våra recept på saft och sylter. Har du frågor kring hur du bäst tar tillvara din skörd, är det bara att kontakta våra rådgivare.

 
Publicerad 11.08.2014 kl. 09:36

Sommar!Marthaförbundet är sommarstängt under tiden 16.6–3.8. Vi hörs åter i augusti!
Publicerad 13.06.2014 kl. 13:12

Fira Martha med muffins!

Nu har du en god anledning att lyxa till det med mumsiga muffins! I dag, den 26 juli, firar vi nämligen Martas namnsdag och det gör vi med Marthabakelsen, en söt skapelse som togs fram till den finlandssvenska matkulturdagen 2011. Receptet hittar du här. Njutbara muffinsstunder!

Publicerad 26.07.2014 kl. 08:12

Spartips inför semestern

Är du en slösa eller spara på semestern? Med spartips från Marthaförbundets ekonomirådgivare kan du semestra smartare.

Så här gör du:

  • Planera din ekonomi. Gå igenom vad du har till ditt förfogande och vilka utgifter du har, hjälpmedel hittar du här. Då du vet var du står, har du större möjligheter att njuta av sommaren och få ro i själen.
  • Planera måltiderna och dina butiksinköp. Undvik impulsköp genom att hålla dig till inköpslistan, gå sällan till butiken och gå inte dit när du är hungrig. Om du bokför dina inköp märker du också var du kan dra in om det skulle behövas.
  • Gå igenom olika avtal. Fundera på om dina avtal är aktuella och kontrollera att inga försäkringar överlappar. Checka att elavtalet är konkurrenskraftigt, att telefonabonnemanget är optimalt utgående från din användning och avbryt eller gör ett uppehåll för tidningsprenumerationer när du är bortrest. Se över din elanvändning, byt till ledlampor successivt, stäng av golvvärmen då det är varmt eller då du är på resa och koncentrera bastubadandet till ett färre antal gånger.
  • Dämpa din köplust genom att tänka efter. Behöver du faktiskt nytt eller är det ditt habegär som har tagit över? Gå igenom din garderob inför semestern och för de plagg du inte använder till återvinning. Ordna om i garderoben så att säsongskläderna är lättillgängliga medan de andra plaggen är nedpackade eller står längre bak i garderoben. Planera nya kombinationer med ”gamla” kläder medan du sorterar. Sök upp loppisar i stället för varuhus på nya orter och platser.
  • Fritiden behöver inte bli dyr. Annullera abonnemang du inte använder under sommaren. Kolla upp alternativa möjligheter till motion och andra fritidssysselsättningar. Till exempel naturen har mycket att erbjuda så här års. Gratiskonserter och andra jippon finns det också gott om – varför inte ta med en picknickkorg till pausen? Bärplockning i sällskap är en annan trevlig och nyttig umgängesform.
  • Semesterresan behöver inte gå långt bort – närturism är hållbarare. Gör upp en separat semesterbudget och försök uppfylla alla familjemedlemmars viktigaste önskemål. Hinner ni inte med allt i år, skriv upp och spara önskemålen till kommande semestrar. Ta i mån av möjlighet med mellanmål och måltider hemifrån, då kanske den sparade slanten kan användas till att uppfylla ett önskemål i stället!
Publicerad 10.06.2014 kl. 08:06

Kom med och fira De vilda blommornas dag

Tillsammans med Forststyrelsen och Kvarkens naturcentrum Terranova bjuder vi in marthor och icke-marthor, det vill säga alla, att fira De vilda blommornas dag i Björköby i Svedjehamn, mitt i Kvarkens natursköna världsarv, den 15 juni. Under dagen bekantar vi oss med världsarvsområdets natur, och även hur man tillreder mat av vilda grönsaker. Läs mera om dagen och anmälning här.
 

Publicerad 06.06.2014 kl. 07:56

Ta en titt i din garderob

I dag på internationella miljödagen uppmanar vi dig att se över din klädkonsumtion.

I dag konsumerar vi i medeltal 14–17 kg textilier per person och år, vilket innebär tiotals miljoner ton avfall varje år. I hela världen produceras det ungefär nio gånger mer kläder än det konsumeras (källa: Marthaförbundets broschyr Garderoben - Stilsmartha idéer för en hållbar klädkonsumtion).

Du kan påverka i din vardag - börja med innehållet i den egna garderoben! Klicka här för att ladda ner ett dokument du kan läsa och begrunda när shoppingsuget slår till. Det miljövänligaste plagget är det du redan har där hemma.

För idéer och tips om hur du kan fixa om plagg och tyger du redan har hemma - botanisera bland projektet Garderobens sybeskrivningar.

Publicerad 05.06.2014 kl. 07:13

"Det ser ut som ett träd" var den första beskrivningen som 4 och 5-åringarna gav gällande dagens smak: persilja. De som ville fick strö persilja, grynost och frön ovanpå morots- och linssoppan som serverades till lunch idag."

Tack för maten!

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt