Senaste nytt

Tre dagar kvar till inspirationskvällen!

Första stoppet på vår inspirationsturné närmar sig.

KONST & KVINNOFORM

Hör upp alla Marthor och icke-Marthor! På torsdag är det dags för det första stoppet på vår inspirationsturné 2015. Kom och inspireras av företagsamma kvinnor i en kreativ miljö, på Gumbostrand Konst & Form. Företagaren Lotten Lindborg-Suhonen, Marthaförbundets ordförande Andrea Hasselblatt och konstnären Carolina von Schantz föreläser och du får ta del av konstutställningen "Eläköön moninaisuus! / Leve mångfalden!". Till inträdesavgiften på 12,50 euro ingår förutom allt ovan, också getostpaj, kaffe, te och kolakex.

VAD: Företagsamhet, kreativitet och kafferep
NÄR: Torsdag den 5 mars klockan 18-20
VAR: Gumbostrand Konst & Form
HUR: Anmäl dig redan i dag till petra@martha.fi.

Alla intresserade välkomna!

Publicerad 02.03.2015 kl. 11:24

Tvätta rätt!

Ett nytt avsnitt av Marthapodden. Denna gång om tvätt.

Att tvätta kläder har traditionellt varit något som kvinnor gjort och innan tvättmaskinerna kom till var bykandet ett slitigt och tidskrävande arbete. Därför älskar vi tvättmaskinen!

Förutom detta så berättar Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson i Marthapodden för informatör Karin Lindroos om de vanligaste tvättmisstagen vi gör. Dessutom tips om hur man får bort blod-, fett- och blåbärsfläckar från kläderna.

Publicerad 02.03.2015 kl. 10:37

Svinnkampen

Kampanjen Svinnkampen kör i gång i April. Nu är det dags att sluta slänga mat!


I Finland slänger vi årligen i medeltal 24 kg mat per person. Sammanlagt blir det 130 miljoner kg matsvinn per år från hemhushållen. Lägg den här logon på minnet, för i april börjar #svinnkampen.
 
Publicerad 23.02.2015 kl. 13:19

Sapere: Smak

Låt barnen bekanta sig med nya livsmedel med hjälp av Sapereövningar.


I videoklippet förevisar projektet Tack för maten! sapereövningar med smaksinnet i fokus. Perfekt för dig som jobbar med småbarn. Se även övningar med syn, känsel, hörsel och doft på vår YouTube-kanal.
 
Publicerad 17.02.2015 kl. 11:29

Utflykter och matsäckar

I sportlovstider är det extra aktuellt med smarrig och näringsrik matsäck. Sofia Grynngärds, projektledare för projektet Tack för maten!, tipsar i veckans podd om smörgåsar, sallader, soppor och mellanmål som passar bra i matsäcken. I receptbanken har hon samlat ihop ett gäng utflyktsrecept.

Publicerad 16.02.2015 kl. 14:43

Gör egen mandelmassa!

Snabbt, gott och perfekt till fastlagsbullen.
Publicerad 13.02.2015 kl. 16:24

Mångsidigt om familjeliv i nya Martha

I veckan hittar du ett rykande färskt nummer av Martha i brevlådan. Vi startar det nya tidningsåret i familjelivets tecken och träffar radioredaktören Annika Löfgren som berättar om hur hon tacklar vardagstressen i sin familj, experten Anna Kokko som inviger oss i hemligheten bakom en familjevänlig arbetsplats samt Esbomarthan Christina Fyhrquist som vittnar om hur hjälpsamhet kan fås att omfatta även andra än den egna kärnfamiljen. Dessutom blir vi grönsaksfrälsta av örtexperten Alexandra De Paoli, lär oss vad det innebär att visa respekt för råvaran av krögaren Jonna Hartwall-Söderlund och möter Borgåmarthan Marianne Green som ger oss en inblick i hundra år av finländsk kvinnohistoria. Givande lässtunder!

Publicerad 11.02.2015 kl. 08:53

Sapere: Hörsel

Tugga och lyssna samtidigt. Hur låter det? Se videon!

Marthaförbundets projekt Tack för maten! förevisar här Sapereövningar där barnen använder hörsel för att bekanta sig med nya smaker. Läs mera om projektet och Sapereövningarna här.

Publicerad 11.02.2015 kl. 08:43

Marthas inspirationsturné 2015

Under året gör vi tillsammans med engagerade föreläsare nedslag på inspirerande ställen runt om i Svenskfinland.
Alla intresserade är välkomna! Läs mera om den första kvällen Konst & kvinnoform, och anmäl dig redan i dag.

 

Publicerad 10.02.2015 kl. 08:39

Runebergstårta i långpannaRunebergsdagen till ära äter vi Runebergstårtor här på förbundet. Dagens variant är gräddad i långpanna, receptet hittar du här.
Publicerad 05.02.2015 kl. 12:35

Under våren lanserar vi en ny webbsida, ursäkta eventuellt flyttkaos. Hör av er till oss om det är något ni inte hittar!

Förbundskalender

09.03
Ekonomismarth mat Välkommen med på Marthas matlagningskurs!
11.03
Babymatkurs, FULLSATT
18.03
Babymatkurs, FULLSATT
18.04
Vårmöte i Raseborg Gunvor Brettschneider och Lili-Ann Junell-Kousa pratar på årets vårmöte.
19.04
Vårmöte i Raseborg Gunvor Brettschneider och Lili-Ann Junell-Kousa pratar på årets vårmöte.
20.04
Babymatkurs Att göra mat åt babyn är både billigt och ekologiskt. Kom själv eller ta med din baby på kurs.
27.04
Babymatkurs Att göra mat åt babyn är både billigt och ekologiskt. Kom själv eller ta med din baby på kurs.
26.06
NKF – Sommarkonferens, Gränna, Sverige Nordiska kvinnoförbundets årliga sommarkonferens arrangeras detta år av den svenska organisationen Hem och Samhälle.
27.06
NKF – Sommarkonferens, Gränna, Sverige Nordiska kvinnoförbundets årliga sommarkonferens arrangeras detta år av den svenska organisationen Hem och Samhälle.
28.06
NKF – Sommarkonferens, Gränna, Sverige Nordiska kvinnoförbundets årliga sommarkonferens arrangeras detta år av den svenska organisationen Hem och Samhälle.

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt