Senaste nytt

Nya utmaningar för förbundsdirektör Christel Raunio

Christel Raunio, Marthaförbundets förbundsdirektör, börjar vid årsskiftet som ny generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott.

– Att få chansen att jobba med en stor rörelse som möjliggör idrott för alla är en utmaning som man inte tackar nej till. Att jobba på Marthaförbundet har gett mig insikt i de enorma möjligheter som finns inom frivilligarbetet och tredje sektorn, säger Christel Raunio.

Läs mer om Christel Raunios tankar inför det nya jobbet i pressmeddelandet på idrott.fi.

Publicerad igår kl. 15:34

Klädbytardagar från Ekenäs till Jakobstad

Klädbytardagen instiftades 2013 av Marthaförbundet för att uppmuntra till hållbar livsstil och medveten och minskad klädkonsumtion.


Klädbytardagen firas varje år en lördag två veckor innan lillajul. I år uppmärksammas den med klädbyten på åtta ställen runt om i marthafinland, varav sex stycken är öppna för allmänheten med både klädbyten och program.

Evenemang öppna för alla

Korsholm, 8.11, kl. 12–15
Sundom marthaförening, kretsen Tranorna och Hoppets stjärna bjuder in till klädbytardag på Alskathemmet. Under klädbytardagen severas mat, kaffe och information kring återvinning. Hoppets stjärna tar emot de kläder som blir över efter dagen. Närmare info här.

Ekenäs, 15.11, kl. 10–13
Marthaförbundet arrangerar klädbyte tillsammans med Novia Raseborg i Ekenäs. Formgivaren Elin Sandholm föreläser om kläder och kvalitet, och ekenäsmarthor lär ut bland annat hur du på bästa sätt syr i en knapp. Servering. Läs mera om dagen här.

Åbo, 15.11, kl. 12–14
Åbo Marthaförening bjuder in till klädbyte i Gillessalen. Läs mera om dagen här.

Kimito, 15.11, kl. 11–13
Kimito Marthaförening arrangerar klädbyte på Wrethalla. Servering under dagen. Läs mera om dagen här.

Sibbo, 15.11, kl. 14–16
Sibbo Marthaförening uppmanar till klädbyte på Lilla Villan i Nickby. Café Hilde håller öppet under dagen. Programmet är inte helt spikat ännu, men boka redan in tid och plats. Läs mera om dagen här

Malax, 16.11, kl. 12–15
Marthakretsen MalaxMittemellanMartha och Malakta konsverkstad bjuder in till klädbyte på Malakta. Kläderna kan du lämna in kl. 11–11.50. Kaffe och kaka till salu. Närmare info här.

Evenemang riktade enbart till marthor

Publicerad 23.10.2014 kl. 08:01

Nytt nummer ute nu!

Martha nummer 5/2014 har utkommit och fokuserar på bra val för börsen. Vi träffar bloggarna Heidi Purho och Helena Päivärinta som tillsammans driver en nätbutik för begagnade barnkläder, tipsar om snitsiga sätt att lappa favoritjeansen och stoppa älsklingssockorna samt erbjuder smarta tips för att minska matsvinnet. Dessutom: Vi tar pulsen på årets Fredrika Runeberg-stipendiat Gunvor Brettschneider, besöker en kakaoplantage i Panama och gläntar på dörren till familjen Heikkinens hem som står öppet för fosterbarn. Goda lässtunder!

Publicerad 22.10.2014 kl. 11:30

#marthadraråtskogen

Kampanjen #marthadraråtskogen fortsätter ännu aktivt ända till oktobers slut. Klä på dig gott om kläder, packa en matsäck och lägg något av våra tips bakom örat.

 

 

  • Pigga upp dig i rusket med lite knallrött pynt. Plocka ett gäng rönnbär och trä dem på en ståltråd som du exempelvis format till ett hjärta eller en cirkel. Enkelt, effektfullt och estetiskt!
     
  • Kanske du brukar cykla? Sök rätt på en stig i skogen. Testa att cykla där. Passa på att observera hur många olika färger du ser på marken. Hur många blev det?
     
  • Brukar du ta en promenad ibland? Prova ta promenaden i skogen. Ta djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen, under promenaden. Se dig samtidigt omkring. Kändes promenaden annorlunda?

  • Fyll en termos med kaffe, te eller kakao. Sätt en pajbit med vaniljsås, kanske en äppelpaj av årets äpplen, i en låda.  Sätt dig på en stubbe eller en sten. Njut av matsäcken i den friska höstluften.

 

Publicerad 21.10.2014 kl. 12:44

Marthapodden: Kläder & kvalitet

I det här avsnittet av Marthapodden delar formgivaren Elin Sandholm med sig av sina tankar kring kläder, kvalitet och konsumtion.Elin Sandholm är gästföreläsare inom Marthaförbundets projekt Garderoben, och håller bland annat en föreläsning under klädbytardagen i Ekenäs. I det här poddavsnittet diskuterar hon tillsammans med Marthaförbundets informatör Karin Lindroos.

Publicerad 21.10.2014 kl. 12:00

På väg till skogs?

Trattkantarellerna kan du plocka ända fram tills snön täcker dem och det inte längre går att hitta dem.Tills dess är det bara att ge sig ut i skog och mark och fynda gratis mat. I det här klippet går svamprådgivare Lissu Eriksson till skogs för att plocka trattkantareller, som hon sedan syltar.

Publicerad 21.10.2014 kl. 11:54

Välfärd genom färdigheter, kunskap och aktivitet

Rådgivningsorganisationerna i Finland arbetar aktivt för medborgarnas välfärd och livskraftiga boendemiljöer genom att främja vardagskunskaper, gemenskap, sysselsättning, företagsamhet och medborgaraktivitet.

Finlands svenska Marthaförbund, Förbundet för hemslöjd och konsthantverk Taito, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus samt finskspråkiga Marttaliitto bildar med sina regionala och lokala organisationer ett rikstäckande nätverk för rådgivning inom hushåll och hantverk, som har en stor samhällelig och samhällsekonomisk betydelse. Den rådgivning och utbildning som organisationerna ger är praktisk och ges nära den vanliga människan. Organisationernas mångsidiga verksamhet når årligen hundratusentals människor från de mest skiftande förhållanden.

Rådgivning inom hushåll och hantverk är ett viktigt led i arbetet mot marginalisering. Den hjälp organisationerna erbjuder hjälper människor att ta sig fram i sin vardag. Rådgivningsorganisationerna gör också betydande insatser för att främja företagande och miljömedvetenhet. På detta sätt bidrar organisationerna även till att upprätthålla och stärka Finlands konkurrenskraft. Speciellt på landsbygden, där nya näringsgrenar och inkomstkällor behövs har rådgivningsorganisationerna hjälpt många att hitta en ny bana.

I regeringsprogrammet poängteras främjandet av hållbar utveckling samt satsningar på närproducerad och ekologisk mat. Dessa målsättningar ställer också krav på medborgaren och konsumenten: det gäller att kunna fatta miljömedvetna konsumtionsbeslut, liksom även att kunna laga sin mat från grunden och behärska grundläggande kunskaper i hemslöjd.

Efterfrågan på rådgivningsorganisationenas tjänster är stor. Vi står inför stora utmaningar, då bristande vardagsfärdigheter, fattigdom, arbetslöshet och marginalisering ser ut att öka i hela samhället. Organisationerna kan inte ta ut fullt pris för sina tjänster och en del av tjänsterna måste erbjudas gratis. Priset kan inte vara ett hinder för att få rådgivning i viktiga, vardagsnära frågor.

Riksdagens framtidsutskott gav nyligen ut en rapport med namnet Kestääkö hyvinvointiyhteiskunta? En av de visioner som lyfts fram i rapporten är var och ens rätt och plikt att vara till nytta. Denna vision verkställer rådgivningsorganisationerna aktivt varje dag genom sitt bidrag till vardagsfärdigheter, välmåendet, sysselsättningen och gemenskapen.

Rådgivningsorganisationerna får behovsprövat understöd via Undervisnings- och kulturministeriet. Understödet är av avgörande betydelse i organisationernas arbete, speciellt för de samhälleligt betydande uppgifter, vars kostnader inte kan överföras på dem som använder tjänsterna. Ministeriets understöd täcker endast cirka 15–30 procent av organisationernas kostnader.

Rådgivningsorganisationerna föreslår att deras rikstäckande rådgivningstjänster tryggas genom att understöden till organisationerna nästa år hålls minst på den nivå den varit år 2014.

Helsingfors 20.10.2014

Finlands svenska Marthaförbund rf, förbundsdirektör Christel Raunio

Förbundet för hemslöjd och konsthantverk rf, verksamhetsledare Marketta Luutonen

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry, verksamhetsledare Mirja Hellstedt

Marttaliitto ry, verksamhetsledare Marianne Heikkilä

Rådgivningsorganisationernas framställan till riksdagsledamöterna 

Publicerad 20.10.2014 kl. 14:27

Fram för mera inhemsk fisk!

I dag firar Marthaförbundet och Ålands Marthadistrikt den årliga finlandssvenska matkulturdagen på Hotell- och Restaurangskolan. Temat för i är är inhemsk fisk. Vi firar med att lansera recepthäftet Fisk året om och utse årets matkulturstipendiat.


Statistiken visar på att endast 7 procent av all fisk som konsumeras i Finland är inhemsk. Genom ökad kunskap om fiskhantering och enkla recept kan vi föra in mera inhemsk fisk i vår kost. Recepthäftet Fisk året om, fyllt av kunskap och inspiration, är ett bra ställe att börja.

– Det gäller också att fråga efter den inhemska fisken i handeln och restaurangen, vi konsumenter har en stor påverkan på utbudet, säger Harriet Strandvik, matföretagare och receptmakare för recepthäftet, som talar om fördelarna med inhemsk fisk i Marthapodden.


Under kvällen utsågs även årets matkulturstipendiat, som erhöll ett stipendium om 1000 euro. Stipendiet tillföll i år åländska krögaren Johanna Dahlgren, PubStallhagen. Dahlgren använder noggrant utvalda råvaror enligt säsong, som köps in i små mängder. I Marthas matvision lyfter vi transportsnål, hemlagad, rejält god och ekologisk mat. Dahlgrens modell att laga mat enligt dessa principer och därtill med stor kärlek är ett föredöme för alla som jobbar för den finlandssvenska matkulturen.

När Dahlgren öppnade restaurangen med sin man Christer Ekström 2010 valde kring tio procent av lunchgästerna fiskalternativet till lunchen, i dag har den siffran ökat markant, långt på grund av att det är lokalt fiskad och färsk fisk som serveras på restaurangen.

– Första gången vi serverade gäddfärsbiffar fick jag nästan tvinga gäddfärsen på lunchgästerna, i dag väljer hälften av lunchgästerna fiskalternativet. Vi försöker helt undvika den norska laxen, som ofta är lunchfisk nummer ett. Ibland serverar vi såklart den, det blåser ju på havet. Men så långt det går serverar vi gädda, abborre, flundra, sik, havsöring, havslax och odlad forell, säger Dahlgren.

För intervjuer, kontakta:
Johanna Dahlgren, årets matkulturstipendiat, tfn. 040 5246 191
Elisabeth Eriksson, sakkunnig i huslig ekonomi på Marthaförbundet, elisabeth@martha.fi, tfn. 050 4089 179

 

Publicerad 09.10.2014 kl. 18:00

Fisk året om

Årets matkulturbroschyr "Fisk året om" är här.

 

På 32 fullmatade sidor får ni ta del av både fakta och recept kring de inhemska fiskarna lake, gädda, gös, abborre, braxen, mört, nors, strömming, och därtill odlad fisk. Beställ broschyren hem i postlådan mot postavgift genom att fylla i formuläret här. Du kan såklart beställa flera broschyrer, till och med en hel låda, exempelvis till en skolklass eller arbetsplats. Alla marthor får broschyren av distriktets ordförande.
Publicerad 09.10.2014 kl. 15:05

Marthaförbundet får ny ordförande

Finlands svenska Marthaförbund väljer ny ordförande i höst.


Förbundets nuvarande ordförande Harriet Ahlnäs har beslutat avgå efter fyra år på posten. Hon motiverar sin avgång med privata orsaker.

– För tillfället vill jag prioritera den snabbt växande familjen och mitt förvärvsarbete inom yrkesutbildningen som står inför stora förändringar, säger Ahlnäs.

Harriet Ahlnäs slutar sitt uppdrag med ett styng av vemod, de fyra åren med Marthaförbundet har varit unika.

– Uttrycket "Martha i tiden" beskriver förbundet så tydligt. Det är ett förbund som värnar om de gamla marthavärderingarna, samtidigt som förbundet engagerar sig ivrigt i nutiden och i samhällsfrågor, framhåller Ahlnäs.

Den nya förbundsordföranden utses på Marthaförbundets höstmöte i Helsingfors den 22 november.

För mera information, vänligen kontakta förbundsdirektör Christel Raunio, tfn 050 911 2050, e-post: christel.raunio@martha.fi.

Pressmeddelande 8.10.2014

Publicerad 08.10.2014 kl. 10:13

Förbundskalender

05.11
Matlagningskurs: Vardagsmat för hela familjen
11.11
Matlagningskurs: Vardagsmat för hela familjen
11.11
Ekonomismarth mat med marthaingredienser Välkommen på marthakväll i Ekenäs
15.11
Klädbytardagen Raseborg Den nationella klädbytardagen instiftades av Finlands svenska Marthaförbund 2013 för att uppmuntra till hållbar livsstil och medveten och minskad klädkonsumtion.
15.11
Klädbytardagen Kimito Kimito Marthaförening bjuder in till klädbytardag kl. 11–13. Servering!
15.11
Klädbytardagen Åbo Åbo Marthaförening bjuder in till klädbytardag kl. 12–14
15.11
Klädbytardagen Korsholm Välkommen på klädbytardag kl. 12–15
15.11
Klädbytardagen Malax Välkommen på klädbytardag, kl. 12–15
15.11
Klädbytardagen Sibbo Välkommen på klädbyte i Sibbo kl. 14–16
21.11
Lunch med Iluta Lace, MartaCentrs

"Det ser ut som ett träd" var den första beskrivningen som 4 och 5-åringarna gav gällande dagens smak: persilja. De som ville fick strö persilja, grynost och frön ovanpå morots- och linssoppan som serverades till lunch idag."

Tack för maten!

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt