Senaste nytt

Ge barnet en gemensam måltid!

Barn har rätt till tid med familjen. Denna artikel finns inte med i FN:s barnkonvention, men kunde gott finnas där. Därför vill vi lyfta fram det som ditt barn kunde få som gåva av dig på Barnkonventionens dag, som firas i dag. Ge ditt barn en gemensam måltid varje dag!


Foto från Tack för maten!-projektets familjematlagningskurs.

Enligt en studie som utförts av Institutet för hälsa och välfärd, med nästan 100 000 elever, äter färre än hälften av eleverna i åk 8–9 en gemensam måltid hemma med sin familj. Kring en tredjedel av eleverna uppger att de inte äter skollunch varje dag, och 43 procent att de inte äter morgonmål dagligen.

Man kan fråga sig vad dessa växande ungdomar egentligen får i sig? Det är kanske lätt hänt att måltiderna ersätts med osunda mellanmål som innehåller rikligt med energi och för lite näringsämnen.

Vi är oroade över att ungdomarna inte får i sig den näring de behöver, men också över att trenden med en gemensam måltid i familjen tycks bli allt flackare. Förutom att den gemensamma måltiden innebär mat tillsammans erbjuder den också ett tillfälle för avkoppling och tid tillsammans. Måltiden är bra, både för det fysiska och psykiska välmåendet. Trygghet skapas när vi får äta tillsammans.

Dessutom visar forskning att få eller inga gemensamma måltider och barns övervikt har en koppling (enligt Greco-studien som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition i maj 2014). Samma forskningsrapport visar att barn som äter en gemensam måltid med familjen löper en 35 procent mindre risk för ätstörningar och är mera benägna att äta hälsosamt.

Det viktigaste är att man sätter sig ner vid bordet och äter tillsammans, oavsett vilken måltid det gäller. Som vuxna fungerar vi som förebilder för våra barn och unga. En positiv stämning runt matbordet skapar en positiv attityd till den gemenskap måltiden utgör, och till att våga pröva på nya smaker, om detta erbjuds. Matvanor skapas i ung ålder och genom att uppmuntra barnet till att våga pröva på olika smaker och visa att alla äter samma mat ger man också barnet ett intresse för måltiden och en positiv attityd till maten.

Om man har svårt att komma på vad man ska äta till middag rekommenderar vi en titt i Marthaförbundets receptbank, gå också in på Tack för maten!-projektets hemsida på martha.fi. Ta med barnen i matlagningen, tillsammans gör ni något som ni alla får glädje av och kan njuta av.

Låt oss skapa en trend där nästa undersökning visar att mer än hälften av våra elever i åk 8 och 9 får äta åtminstone en måltid med sin familj varje dag. För våra barns fysiska och psykiska hälsas skull!

Christel Raunio, förbundsdirektör

Sofia Grynngärds, projektledare för Tack för maten!

Elise Hindström, verksamhetsledare för Ungmartha rf

Insändaren publicerades i HBL 20.11.2014.

Publicerad igår kl. 09:29

Marthaförbundet väljer ny ordförande på sitt höstmöte den 22 november

Finlands svenska Marthaförbund rf håller höstmöte den 22 november klockan 10 i yrkeshögskolan Arcada, Jan Magnus Janssons plats 1, i Helsingfors. På agendan står bland annat val av ny ordförande, godkännande av ett förslag till jämställdhetspolicy och en ljusmanifestation för att uppmärksamma våld mot kvinnor.

Drygt 130 marthor från hela Svenskfinland och Åland väntas delta i höstmötet på lördag. Vid mötet behandlas förutom stadgeenliga ärenden även styrelsens förslag till en jämställdhetspolicy för Marthaförbundet. I samband med höstmötet väljs också ny ordförande för förbundet. Nuvarande ordföranden Harriet Ahlnäs avgår av personliga skäl vid årsskiftet efter fyra år på posten.

Med anledning av att Marthaförbundet i år firar sitt 115-årsjubileum får mötesdeltagarna ta del av ett extra festligt program. Tre tidigare förbundsordföranden, Anna Ehrnrooth, Martina Harms-Aalto och Katarina Rejman, delar med sig av sina marthaerfarenheter under rubriken Med Martha i ryggsäcken och framåt. Vad hände sedan och vad tog jag med mig av mina år som ordförande?

Programmet kulminerar i ett anförande av marthan och ordföranden för Svenska kvinnoförbundet Carola Sundqvist. Hon talar under rubriken Kvinnovåld i Finland – vad kan vi göra? och informerar om kampanjen Ljus – inte våld! som uppmärksammar våld i parförhållanden. Verksamhetsledaren för Marta Centrs i Riga Iluta Lace fortsätter på samma tema och berättar om hur man i Lettland arbetar för att minska och väcka medvetenhet om våld mot kvinnor. Iluta Lace fick tidigare i höst motta Finlands lejons orden för sitt stora engagemang för viktiga kvinnofrågor såsom människohandel och prostitution.

Marthaförbundet har valt att uppmärksamma internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor som årligen firas den 25 november. Detta gör vi i anslutning till höstmötet då vi ordnar en ljusmanifestation mot kvinnovåld och tänder sammanlagt 130 ljus vid huvudingången till Arcada.

Höstmötet inleds med hälsningsord av förbundsdirektör Christel Raunio och förbundsordföranden Harriet Ahlnäs öppnar mötet med ett tal till mötesdelegaterna.

Välkommen på höstmöte!

Programmet för höstmötet hittar du här.

Mera information ger förbundsdirektör Christel Raunio, tfn 050 911 2050, e-post: christel.raunioATmartha.fi, och utvecklingschef Petra Högnäs, tfn 044 280 6609, e-post: petra.hognasATmartha.fi.

Pressmeddelande 17.11.2014

Publicerad 17.11.2014 kl. 10:53

Pressmeddelandet: Den nationella klädbytardagen kommer igen!

Den nationella klädbytardagen instiftades av Finlands svenska Marthaförbund 2013 för att uppmuntra till hållbar livsstil och medveten och minskad klädkonsumtion.


– Det viktigaste då det gäller textilavfall är att undvika att det alls uppkommer, det vill säga att bara köpa kläder man verkligen behöver. Vi köper för mycket för att det är för billigt. Men räknar vi ihop värdet på kläder vi inte allt använt eller använt några gånger blir det ändå beaktansvärda summor. Få tänker också på att extra skåputrymme faktiskt kostar i reda pengar, säger Janine Smeds, Marthaförbundets ekonomirådgivare.

Den 15 november och dagarna däromkring arrangerar marthaföreningar i Åbo, Sibbo, Malax, Korsholm och Kimito klädbytardagar öppna för allmänheten. Marthaförbundets egen klädbytardag arrangeras på Novia i Ekenäs, i samarbete med Novia Raseborg, Västra Nylands Folkhögskola och Emmaus. Bytesfynd kan man dela med sig under #klädbytardagen14. Tidpunkter och platser för klädbytardagarna finns här.

På klädbytardagen i Ekenäs kan du förutom att byta kläder delta i marthornas workshop om hur du stickar, stoppar och stryker. Formgivaren Elin Sandholm föreläser under dagen om kläder och kvalitet. Sandholm är också föreläsare inom Marthaförbundets textilavfallsprojekt Garderoben.

– Samvetet är renare när jag inte fyller garderoben med billiga plagg i dålig kvalitet, och när jag väl köper ett plagg kan jag sätta lite extra pengar på det utan att det svider. Dessutom går mina morgonbestyr mycket snabbare när jag enbart har plagg jag trivs i, säger Sandholm. Flera av Sandholms tankar kring textilkonsumtion och materialkännedom i Marthapodden.

Projektet Garderoben
De senaste årtiondena har det skett stora förändringar på konsumtionsmarknaderna, både vad gäller varor och tjänster. Förändringarna innebär att vi behöver mer upplysning om vad konsumtionen har för följder på miljön, men också på marknadsekonomin och hälsan. Vi lever i en tid av förändring och behöver ny kunskaper och nya färdigheter för att kunna upprätthålla en hållbar konsumtion och livsstil. Marthaförbundet drar sitt strå till stacken med Garderoben, ett projekt för hållbara textilier som startade år 2013. Läs mer i broschyren.

Ladda ner en pdf med siffror kring klädkonsumtion och fem stilsmartha tips.

För mera information:
Om kläder och kvalitet, formgivare Elin Sandholm, tfn. 044 2869 503
Om klädkonsumtion, Janine Smeds, ekonomirådgivare, tfn. 043 8200 073
Om klädbytardagarna och kontaktpersoner för de lokala evenemangen, Karin Lindroos, tfn. 050 3616 081

Publicerad 11.11.2014 kl. 13:05

Klädbytardagar från Ekenäs till Jakobstad

Klädbytardagen instiftades 2013 av Marthaförbundet för att uppmuntra till hållbar livsstil och medveten och minskad klädkonsumtion.


Klädbytardagen firas varje år en lördag två veckor innan lillajul. I år uppmärksammas den med klädbyten på åtta ställen runt om i marthafinland, varav sex stycken är öppna för allmänheten med både klädbyten och program.

Evenemang öppna för alla

Korsholm, 8.11, kl. 12–15
Sundom marthaförening, kretsen Tranorna och Hoppets stjärna bjuder in till klädbytardag på Alskathemmet. Under klädbytardagen severas mat, kaffe och information kring återvinning. Hoppets stjärna tar emot de kläder som blir över efter dagen. Närmare info här.

Ekenäs, 15.11, kl. 10–13
Marthaförbundet arrangerar klädbyte tillsammans med Novia Raseborg i Ekenäs. Formgivaren Elin Sandholm föreläser om kläder och kvalitet, och ekenäsmarthor lär ut bland annat hur du på bästa sätt syr i en knapp. Servering. Läs mera om dagen här.

Åbo, 15.11, kl. 12–14
Åbo Marthaförening bjuder in till klädbyte i Gillessalen. Läs mera om dagen här.

Kimito, 15.11, kl. 11–13
Kimito Marthaförening arrangerar klädbyte på Wrethalla. Servering under dagen. Läs mera om dagen här.

Sibbo, 15.11, kl. 14–16
Sibbo Marthaförening uppmanar till klädbyte på Lilla Villan i Nickby. Café Hilde håller öppet under dagen. Programmet är inte helt spikat ännu, men boka redan in tid och plats. Läs mera om dagen här

Malax, 16.11, kl. 12–15
Marthakretsen MalaxMittemellanMartha och Malakta konsverkstad bjuder in till klädbyte på Malakta. Kläderna kan du lämna in kl. 11–11.50. Kaffe och kaka till salu. Närmare info här.
 

Evenemang riktade enbart till marthor

Publicerad 11.11.2014 kl. 08:01

#marthadraråtskogen

Kampanjen #marthadraråtskogen pausar fram tills våren då vi återkommer med kunskap och inspiration kring vilda grönsaker och örter.
Vi rundar av med Margita Sydholms hyllning till skogen.

Skog du välsignade
Att få vandra in på barrhal stig, känna doften utav gran och tall
Se hur flitigt myran drar sitt strå till stacken
Sjunka ned på mossbelupen häll
Andas syremättad luft
Höra fåglars kvitter
Se den mångfald som det växer här!

Hallon, blåbär, lingon och kråkbär
Ut på myren; tranbär, hjortron
Se den mångfald som växer här!

Björken i sin fagra skrud
ger oss sav att dricka
så och rönnens blad vilket blir till dricka
Se den mångfald som växer här!

Ljungen ger oss sömnens ro
Skogens sus till ro oss vaggar
Den ger lisa åt var själ
som av stress och sorg är naggad

Är du ledsen? Gå till skogen,
hör den stolta skogens sus
Lyssna till dess egen saga
Sjunk ner i mossan, andas djupt
Här finns bästa medicinen för var människa och varje djur!

Skogen är vår allas kyrka
Den som söker här får frid
Lyssna då till bäckars porl
Dess sorgsna, muntra eller glada melodi

Låt dig vederkvickas
Låt din själ få ro
Här finns allt för dig och mig
Skogens famn
Nordens stolta gröna guld
Därför, akta skogen för vår allas skull

Skog, du välsignade

Publicerad 10.11.2014 kl. 10:59

Miljövänliga städmetoder i MarthapoddenEtt nytt avsnitt av Marthapodden är här! Temat är ekostädning, lämpligt såhär på fredagen då många tar till moppen och trasan. Lyssna och inspireras av miljövänliga metoder för att angripa fläckarna. Nu går det också att prenumerera på podden via iTunes!

I podden hör du hushållsrådgivare Lissu Eriksson och redaktionschef Mikaela Groop.
 
Publicerad 07.11.2014 kl. 09:04

Karin Lindroos fick förtjänstmedalj

Vår uppskattade medarbetare Karin Lindroos har i dag tilldelats Folktingets förtjänstmedalj för ett hängivet arbete som främjat det svenska i Finland.


Lindroos fick ta emot medaljen vid den svenska dagen-fest som ordnades på G18 i Helsingfors. Hon har arbetat som informatör på Marthaförbundet sedan 2011 och är känd som en kreativ mångsysslare i hela Svenskfinland. I dag premierades hon för sitt engagemang som chefredaktör för den populära bloggtjänsten Ratata. Grattis Karin!

Publicerad 06.11.2014 kl. 13:35

Vintersquash

Det finns ett stort antal sorter av vintersquash. Man kan kalla en vintersquash för pumpa men man brukar inte kalla en pumpa för vintersquash. Den har ett hårt skal och är torrare i fruktköttet än pumpan. Fruktköttet är gult till orange och mer eller mindre sött beroende på sorten. Ju mörkare orange köttet är desto mer antioxidanter.

Förutom att vintersquashen är mycket vacker är den dessutom god att äta. Så köp hem två. Ät den ena och spara den andra till prydnad. Man kan köpa vintersquash i butiker med rikt utbud av grönsaker. Oftast är de importerade. I några få butiker kan man under september och oktober köpa inhemsk vintersquash. Det är bäst att lagra frukterna på köksbordet. Där håller de bra och är en fröjd att se på. De kan de hålla i 3–4 månader eller fram till vårvintern.

Recept på vintersquash hittar du nu i receptbanken. 

Publicerad 29.10.2014 kl. 07:53

Tävla med #marthadraråtskogen

En svampkniv ligger i potten!


#marthadraråtskogen-utmaningen är inne på sin sista vecka. Vi avrundar med att tävla ut en Martha-svampkniv för årets sista trattkantareller eller som julklapp. Du är med i tävlingen genom att föreviga din skogsutflykt i bild eller text på fb eller instagram och tagga den med #marthadraråtskogen. Tävlingstiden pågår från och med i dag till och med söndag.

#marthadraråtskogen kommer igen till våren, då med fokus på vilda örter och grönsaker.

Publicerad 28.10.2014 kl. 09:49

Nya utmaningar för förbundsdirektör Christel Raunio

Christel Raunio, Marthaförbundets förbundsdirektör, börjar vid årsskiftet som ny generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott.

– Att få chansen att jobba med en stor rörelse som möjliggör idrott för alla är en utmaning som man inte tackar nej till. Att jobba på Marthaförbundet har gett mig insikt i de enorma möjligheter som finns inom frivilligarbetet och tredje sektorn, säger Christel Raunio.

Läs mer om Christel Raunios tankar inför det nya jobbet i pressmeddelandet på idrott.fi.

Publicerad 24.10.2014 kl. 15:34

"Igår och idag har vi lekt doftdetektiver på daghemmet Strandsvalan i Vasa, det var en uppskattad lek bland barnen då detektiverna skulle sätta tjuvarna i citron- eller rosmarinfängelse."

Tack för maten!

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt