Senaste nytt

#marthadraråtskogen i full gång


Kampanjen #marthadraråtskogen pågår under september och oktober. Särskilt på instagram hittar du under taggen #marthadraråskogen en massa fotografier på svampfynd, skogsutflykter och anrättningar på skogens fynd.

Känns det svårt att komma ut i skogen. Läs de enkla tipsen nedan!

Sätt dej på en stubbe, eller en sten. Sitt där en stund, ungefär en halvtimme eller längre. Vad ser du runt omkring dig? På marken, i ögonhöjd och på himlen. Vilka dofter känner du?

Behov av egen tid? Tycker du om att läsa? Handarbeta? Ta med dig boken eller sticksömmen ut i skogen, i naturen, och sätt dig på en sten eller stubbe. Hur känns det? ‪

I samband med kampanjen utlyser vi under de närmaste två veckorna, till och med den 1 oktober, en tävling om en Fjällrävenryggsäck med tygmärket "Marha på väg" (ryggsäcken finns också i marthashopen). Alla bilder och texter på fb och instagram publicerade under de här veckorna och taggade med ‪#‎marthadraråtskogen‬" deltar automatisk, lotten avgör vinnaren som utlyses 2 oktober. Vinnaren kan välja mellan en mörkblå eller lila ryggsäck.

Publicerad 17.09.2014 kl. 16:05

Nytt i shopen: Martha på väg-ryggsäck

En klassisk Fjällräven Kånken i färgerna mörkblått eller lila med en tygdekal med texten "Martha på väg" på ytterfacket - perfekt för höstens skogsutfärder och marthautflykter! Storleken är 38x27 cm. I ryggsäcken finns ett uttagbart sittunderlag. Pris 58 euro. Portokostnader tillkommer. För beställning, fyll i formuläret här.
Publicerad 16.09.2014 kl. 10:34

Matsvinnet i siffror

Under vecka 37 är det Hävikkiviikko/Matspillsveckan i Finland. Janine Smeds, sakkunnig i ekonomi på Marthaförbundet, har sammanfattat aktuell statistik kring hur mycket det egentligen är vi slänger.


Blir det soppa eller sopa?

 • Enligt en undersökning gjord 2013 av Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomis (MTT)  kastas i huvudstadsregionen cirka 25 miljoner kilo mat per år.
 • I Finland kastats 24 kilo mat per person motsvarande 125 euro per år. Mängden utgör cirka 6 procent av all mat som konsumenterna köper (MTT, 2013).
 • Tillsammans kastar de finska hushållen mat för cirka 500 miljoner euro per år (källa: www.saasyoda.fi).
 • För summan som en fyrapersonersfamilj går på förlust genom att kasta bort mat kunde familjen istället gå åtta gånger på bio eller tre gånger på Borgbacken eller en gång åka på spasemester (källa: HRM Helsingforsregionens miljötjänster).
 • I huvudstadsregionen kastas till och med helt oöppnade livsmedelsförpackningar. De utgör cirka 15 procent av hushållens livsmedelsavfall (MTT).
 • Deltagarna i matsvinnsundersökningen angav följande tips för att minska svinnet: ät först upp den mat som lättast förfars, kolla matförråden innan butiksresan och frys ner rester (MTT).
 • I hushållen förfars grönsaker och rotfrukter allra mest, cirka 22 miljoner kilo per år. (Källa: www.saasyoda.fi)
 • Matsvinnet inom hela näringssektorn (hushåll, industri, handel och näringstjänster) är totalt cirka 335–460 miljoner kilo per år. Dett utgör cirka 10–15 procent av den konsumerade maten. (MTT)
 • En femtedel  av all restaurangmat hamnar i soporna (MTT).
 • Enligt en uträkning av Sitra skulle man i skolorna spara in två miljoner måltider per år genom att börja använda rester.
 • I hushållen kastas oftast bröd, färska frukter, grönsaker och rotfrukter, kaffe (MTT).
 • Av deltagarna i matsvinnsundersökningen uppgav 40 procent att de kastade bröd minst en gång per månad (MTT).
 • Matproduktion påverkar miljön men skillnaden mellan olika livsmedel är stor. Vegetabilier belastar mindre än produktionen av produkter av animaliskt ursprung (Källa: Konsumentförbundet).
 • I hushållen kastas per år 21 miljoner kilo hemlagad mat. Den vanligaste orsaken är att man lagat för mycket. (Källa: www.saasyoda.fi)
 • Av deltagarna i matsvinnsundersökningen ansåg de flesta att det var viktigt att minska matsvinnet, och trodde sig kunna göra det för egen del (MTT).
 • De hushåll som använder mest pengar till mat och köper mest har också det största matsvinnet (MTT).
 • En tredjedel av deltagarna i matsvinnsundersökningen (huvudsakligen enpersonshushåll) trodde att mindre förpackningar skulle minska matsvinnet (MTT).
 • Det totala matsvinnet i hela världen anses vara 1300 miljoner ton per år, vilket motsvara cirka 25–30 procent av all mat som produceras på jordklotet. Man beräknar att detta kunda föda till och med två miljarder människor (FAO).
Publicerad 11.09.2014 kl. 11:06

MarthapoddenPilotavsnittet av Marthapodden är här - lyssna direkt genom att klicka play ovan! Du kan också lyssna i din telefon direkt via martha.fi, vår facebooksida, eller ladda ner soundcloudappen till din telefon och lyssna via den.

Om avsnittet

Var femte matkass går direkt i komposten, per person slänger vi bort 24 kilo fullt ätbar mat varje år. Marthaförbundets hushållsrådgivare Lissu Eriksson och informatör Karin Lindroos pratar om vad du kan göra i din vardag för att sluta slänga mat.

Publicerad 10.09.2014 kl. 14:00

Martha väljer grönt

Nu är det åter dags för ett rykande färskt nummer av Martha.


Vi höststartar med en tematidning om gröna val och möter författaren Katarina Johansson som skriver för en giftfri vardag samt läraren Åsa Rumander som har giftbantat sitt hem. Vi tipsar också om smarta grönväxter som bidrar till en renare och fräschare inomhusluft. Dessutom träffar vi företagaren Camilla Backlin-Björkqvist som vet det mesta om goda strömmingsinläggningar, två nytänkande Socklotmarthor och Viola Carlstedt, ordförande för Nykarleby Marthaförening, vars hjärta klappar för välgörenhet. Läslust!

Publicerad 10.09.2014 kl. 08:13

Gunvor Brettschneider är årets Fredrika-stipendiat

Kommittén för Fredrika Runebergs stipendiefond inom ramen för Svenska kulturfonden har valt Gunvor Brettschneider till årets pristagare.

Årets Fredrikastipendiat hade en tuff start i livet då hon, tio år gammal, tillsammans med sin familj i samband med fredsfördraget med Sovjetunionen blev stämplad som fiende i eget land. På grund av pappans tyska bakgrund internerades familjen ett och ett halvt år. Då de frigavs 1946 hade de förlorat både sitt hem och all egendom. 

Händelserna i barndomen har spelat en stor roll i hur hennes liv format sig. Genom att dela med sig av sina upplevelser har hon gett ett ansikte åt alla de som internerades och hon har bidragit till att de drabbade civilpersonerna fått upprättelse och gottgörelse av finska staten.

Hon har en lång bakgrund inom vård- och omsorgssektorn och har ägnat sitt liv åt att hjälpa dem som är i nöd. Frågor som gäller både unga och äldre ligger henne varmt om hjärtat och hon är en förespråkare för kvinnors rättigheter.

Hennes utbildning och yrkeserfarenheter, bland annat som rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan och socialattaché vid Finlands ambassad i Stockholm, har också styrt hennes åtaganden i politiken, där hon aktivt fört fram social- och hälsovårdsfrågor. Hennes engagemang såväl inom frivilligorganisationer som i yrkeslivet och i politiken visar hennes samhällsmoderlighet och har gjort henne till en inspirationskälla över generationsgränser.

Gunvor Brettschneider är pensionär och bosatt i Helsingfors. Hon är medlem i Helsingfors stadsfullmäktige. Till utbildningen är hon sjuksköterska, socialsköterska och magister i samhällsvetenskaper. 

Mera information ger Carola Sundqvist, ordförande för Svenska Kvinnoförbundet och ordförande för priskommittén 2014, tfn 044 281 4854.

Pressmeddelande 2.9.2014

Publicerad 02.09.2014 kl. 23:35

#marthadraråtskogen

Håll utkik i sociala medier framöver, vi uppmanar alla att dra åt skogen under taggen #marthadraråtskogen


Målet med uppmaningen är att vi är så många som möjligt, marthor likväl som icke marthor, som går ut i skogen under september och oktober. För att plocka svamp och bär, bara andas och känna av skogens meditativa inverkan och umgås över generationsgränserna (var fanns nu igen farfars svampställen?). Håll utkik på vår facebooksida och Instagram i september och oktober, vi delar med oss av skogiga tips och inspiration.

Var också du med och sprid skogsinspiration, tagga bilder och texter på fb, instagram och twitter med #marthadraråtskogen – fina priser ligger i potten (mer om det inom kort).

Stressad? Gå ut i skogen, i naturen, oberoende av väder. Ta några, ungefär tio stycken djupa andetag, andas in genom näsan och ut genom munnen. Bättre?

Är sociala medier inte din grej – dra åt skogen helt analogt. Vi uppmanar alla marthaföreningar att hålla ett av höstens första möten till skogs – dags att packa matsäcken och fylla termosen.  

Publicerad 01.09.2014 kl. 20:13

Matlagning med Martha

Håll utkik i vår evenemangskalender efter aktuella matlagningskurser!Just nu kan du anmäla dig till kurser i babymat och snabb vardagsmat i Karis och Borgå.

I Karis pågår kurserna Babymat enkelt och Vardagsmat för hela familjen paralellt, och ni kan med andra ord inom familjen dela upp er på olika kurshelheter. Läs mera om upplägget här.

I Borgå kommer Elisabeth Eriksson under en kurshelhet på tre tillfällen inspirera inför höstens vardagsmatlagning - läs mera om de tre kurstillfällena här.

Publicerad 19.08.2014 kl. 09:11

Höstens svampexkursioner och utställningar

Marhaförbundets svamprådgivare Elisabeth Erkisson och Solveig Backström lär ut svampkännedom under hösten.
Publicerad 19.08.2014 kl. 08:48

Allt om att konserveraDet finns en mängd olika sätt att ta tillvara höstens skörd. Här finns mera information om all slags konservering, och här hittar du våra recept på saft och sylter. Har du frågor kring hur du bäst tar tillvara din skörd, är det bara att kontakta våra rådgivare.

 
Publicerad 11.08.2014 kl. 09:36

"Det ser ut som ett träd" var den första beskrivningen som 4 och 5-åringarna gav gällande dagens smak: persilja. De som ville fick strö persilja, grynost och frön ovanpå morots- och linssoppan som serverades till lunch idag."

Tack för maten!

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt