Just nu

Senaste nytt

Marthaförbundet samlas till vårmöte i Vasa den 26 april

Finlands svenska Marthaförbund rf håller vårmöte i Vasa den 26 april. Själva vårmötet hålls på Academill, Åbo Akademi i Vasa, Strandgatan 2.

Vid mötet behandlas stadgeenliga ärenden samt en jämställdhetspolicy för Marthaförbundet och ett uttalande gällande barnfamiljer. Dagen går i extra festliga jubileumstecken, eftersom det i år har förflutit 115 år sedan Marthaförbundet grundades. Temat för vårmötet är Martha gör gott.

Sammanlagt 260 marthor från hela Svenskfinland och Åland väntas delta i vårmötet på lördag. Vid mötet behandlas förutom stadgeenliga ärenden också styrelsens förslag till en jämställdhetspolicy för Marthaförbundet.

– Genom sina projekt är Marthaförbundet engagerat i jämställdhetsfrågor samt i familje- och arbetslivsfrågor, och vi ser det därför som angeläget att på ett positivt sätt lyfta fram och arbeta för aktuella och centrala frågor som rör jämställdheten, såväl i Finland som internationellt, säger förbundsordföranden Harriet Ahlnäs. Genom att dra upp riktlinjer för vårt jämställdhetsarbete ökar vi våra möjligheter att aktivt ta initiativ i viktiga frågor som rör jämställdheten.

Vårmötet tar även ställning till Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma ställningstagande om hemservice för barnfamiljer.

– Vi efterlyser tydligare former för samarbetet mellan den offentliga sektorn och tredje sektorns organisationer, så att man i hela landet kan garantera barnfamiljer högklassig hushållsrådgivning och hemservice. Vi ser att en satsning på förebyggande åtgärder, som till exempel hemservice för barnfamiljer, skulle innebära inbesparingar inom barnskyddet, eftersom det med stor sannolikhet skulle minska behovet av tyngre stödåtgärder, konstaterar Harriet Ahlnäs.

På jubileumsprogrammet står två festtal. Fjolårets Fredrika Runeberg-stipendiat Anne Salovaara-Kero berättar om sitt samhällsengagemang och om behovet av nätverk i vardagen, medan neurologen och författaren Markku Hyyppä talar under rubriken Social närvaro befrämjar hälsan och förlänger liv.

Vårmötet inleds med hälsningsord av förbundsdirektör Christel Raunio, som även fungerar som konferencier under dagen. Förbundsordföranden Harriet Ahlnäs öppnar mötet med ett tal till mötesdelegaterna och Vasa stads hälsning framförs av stadsfullmäktigeordföranden Joakim Strand.

Vid vårmötet offentliggörs också mottagaren av hederstiteln Årets marthagärning 2014. Utmärkelsen tillfaller en person eller en förening som har gjort en insats som kan ses som speciellt utmärkande för de värden martharörelsen står för. Därtill delar förbundet ut två hedersutmärkelser med anledning av 115-årsjubileet.

I samband med vårmötet behandlas tre motioner. Det är Helsingfors svenska Marthaförenings motion om föräldrastöd, Västra Nylands Marthadistrikts motion om förebyggande arbete mot kvinnovåld samt Åbo svenska Marthaförenings motion om grundande av en separat vardagskunskapsportal på nätet

Programmet för vårmötet hittar du här.

Mera information ger:

  • Förbundsdirektör Christel Raunio, tfn 050 911 2050, e-post: christel.raunioATmartha.fi
  • Utvecklingschef Petra Högnäs, tfn 044 280 6609, e-post: petra.hognasATmartha.fi

Pressmeddelande 22.4.2014

Publicerad igår kl. 15:11

Gröna linjen under Sluta slösa-veckan

Sluta slösa-veckan infaller vecka 17 i år. Vi lyfter fram den på Facebook med massor av tips och råd av våra rådgivare. Vi uppmanar också er att ställa frågor - Gröna linjen är öppen på Facebook den 22–23.4.
Den 22–23 april är Marthaförbundets sakkunniga i beredskap att besvara alla era frågor som berör hållbar livsstil. Gröna linjen finns på Facebook, och det är fritt fram att ställa frågor och funderingar - någon av våra rådgivare svarar. 

Exempel på frågor vi kan besvara:

  • Var ska jag hitta ekologiska kläder till mig och mina barn?
  • Jag har hört att komposterbara plastpåsar inte är bra för miljön, stämmer det?
  • I vår familj räcker en schampoflaska i en vecka. Det betyder alltså att vi använder över 50 flaskor om året! Har ni några bra tips eller alternativ?
  • Varför ordnas det inte fler lumpinsamlingar?
  • Finns det något bra alternativ till klorin i badrummet?
  • Jag vill se snygg ut, trots att jag är gravid. Varför får man varken sminka sig eller färga håret bara för att man har en bebis i magen?
  • Vart kan jag föra mina gamla LP-skivor?

Ni har frågorna - vi ger er svaren som hjälper för en hållbarare vardag. Sluta slösa!

 

Publicerad 15.04.2014 kl. 10:35

Nytt nummer av Martha ute nu

Martha nummer 2/2014 låter äldre (och också yngre) visa vägen. Vi har träffat nyblivna farmodern Marika Railila och småbarnsmamman Sari Helin som berättar om sina vardagserfarenheter med barn, mångåriga Vassormarthan Ester Lundberg som frejdigt delar med sig av sina marthaminnen och några Solfmarthor som nyligen har gjort generationsskifte i föreningen. Dessutom checkar vi in på surdegshotell, gör en mjukstart inför den stundande odlingssäsongen och prövar på raffinerade råa rätter. Inspirerande lässtunder!

Publicerad 02.04.2014 kl. 08:27

Internationella dagen för konsumenträttigheter firas traditionellt den 15 mars

I år har vi uppmärksammat den internationella dagen för konsumenträttigheter genom att delta i ett workshops-samarbete med lärarutbildningen vid Helsingfors universitet. Workshoparna hölls i universitetets tekniskt välutrustade utrymmen på Brobergsterassen.


Den övergripande rubriken för dagen var ”Raha – vauvasta vaariin” (”Pengar – i alla åldrar”) och den workshop som Marthaförbundet tillsammans med Marttaliitto hade samarbetat kring hette ”Omaan kotiin – Till eget hem”. Där visades våra hemsidor gällande ekonomin, och besökarna fick fylla i ett ekonomitest samt göra upp en budget för två ”case”, en studerande och en ung löntagare.

Övriga organisationer som deltog i samarbetet var Försäkrings- och finansieringsrådgivningen FINE, Garantistiftelsen, MinEkonomi-projektet, Konsumentförbundet, Konkurrens- och konsumentverket, Konsumentforskningscentralen samt Synskadeförbundet.

De övriga workshopar som hölls behandlade ekonomin ur olika synvinklar för konsumenter i olika åldrar under rubrikerna ”Nät- och kortbetalningar”, ”Betalningsstörningar”, ”Tala om pengar-temavecka”,”Vardag som pensionär”, ”Ekonomikunskaper i olika åldrar”, ”Ungdomars skuldsättning och lån” samt ”Penningbruk utan hinder”.

Publicerad 14.03.2014 kl. 13:17

Kvinnodagsbakelsen – kvinnokraft

Ifjol skapade Marthaförbundet kvinnodagsbakelsen, en pavlovaliknande skapelse med mycket inbakad symbolik. Varför inte svänga ihop en på lördag?

Här hittar du receptet på den utsökta bakelsen.

Ägget binder samman och ur historiskt perspektiv har hönsskötsel spelat en viktig roll. Redan i början av 1900-talet lärdes hönsskötsel ut för att kvinnorna skulle få en egen inkomst av äggförsäljningen. I bakelsen ingår äggvitan, men vi uppmanar alla att också ta tillvara gulan och av den och till exempel vispa ihop en god vaniljsås som man kan hälla över bakelsen.

Marängen är spröd på ytan men seg och hållbar inuti. Kvinnor är inte sköra! Vi är tappra kämpare som med varandras stöd klarar av det mesta!

Marängerna är fyllda av bär. Det är nu dags att tömma frysen och göra rum för nästa skörd. Bären symboliserar också hur olika vi kvinnor är. Söta, sura, beska och fräscha. Bären står också för de många olika roller vi som kvinnor dagligen tampas med. Det är inte alltid det enklaste att leva upp till alla förväntningar och därför skall vi som kvinnor stöda varandra.

Vi har dekorerat bakelsen med kvinnosymboler i mörk choklad och en gräddklick. Fastän vi är olika stora, i olika faser av livet, bosatta på landet eller i stan, med familj eller utan så skall vi stöda varandra. Våra grundare, med Lucina Hagman i spetsen, höll inte tand för tunga utan uppmanade friskt medlemmarna att stöda kvinnor vare sig det gällde i politiken eller hemma.

Marthas kvinnokraft är en hyllning till kvinnan. Varje bakelse är unik och du kan göra den just så söt, sur, bitter eller fräsch som du vill genom att välja din fyllning. Den är en påminnelse om alla de kvinnofrågor Martha kämpat och fortsättningsvis kämpar för, om modiga förgrundsgestalter och engagerade kvinnor av i dag.

Publicerad 07.03.2014 kl. 13:34

Martha Drive drar igång

Första och andra veckan i mars är det dags för Martha Drive, Marhaförbundets turné i Svenskfinland. Vi ordnar marthaprogram i fem regioner, från Lovisa till Nykarleby. Kom med, vare sig du är Martha själv eller bara nyfiken på marthornas verksamhet!

Programmet för Martha Drive –klicka på länkarna för att se närmare på programmet!

Kom och fira en trevlig kväll med förbundspersonalen och andra marthor. Ta gärna med dig en vän – kanske en blivande martha…

Publicerad 17.02.2014 kl. 17:16

Välkommen till nya Martha!

Äntligen är den här, nya Martha! Tidningen har piffats upp och är nu både snyggare och fräschare. I årets första nummer kan du läsa om mångåriga marthan Gunnel Laukas som avslöjar vad som åsyftas med Lovisamodellen, yogainstruktören Viviann Seege som brinner för prestationsbefriad motion samt marthorna Gunilla Boxberg-Wide och Ulla Thesslund som tycker att man som martha ska bjuda till litet extra. Dessutom: Underbara örter i vinterköket, hormonkrig i kroppen och smakskola för vetgiriga daghemsbarn. Vi hoppas att du ska gilla nya Martha! Har du frågor eller synpunkter, hör gärna av dig till redaktionschef Mikaela Groop på e-postadress mikaela.groopATmartha.fi.

Publicerad 11.02.2014 kl. 10:56

Arbetsdrygt att laga mat själv?

De nya näringsrekommendationerna har igen lyft upp fördelarna med hemlagad mat. Och åter hörs argumentet om att det skulle vara arbetsdrygt att själv laga sin mat.

Att laga vardagsmat behöver inte vara något tidskrävande eller arbetsdrygt. Med några enkla knep, ett bra basskafferi och en samling pålitiliga vardagsrecept kommer man långt. För fyra år sedan gav Marthaförbundet ut broschyren Marthas smartha snabbmat – lika aktuell nu som då. Varsågoda!

Publicerad 04.02.2014 kl. 09:53

Fira lökveckan med goda recept!

Just nu firas lökveckan! Och visst passar det bra just mitt i vintern. Löken behåller sin fina smak vintern igenom, vare sig det är den fränare gula löken, den lite snällare schalottenlöken eller purjon, som lyfter vilken rätt som helst.

Vi har samlat recept med lök från receptbanken här. En del har lök som huvudingrediens, i andra spelar löken en mindre roll. Men tänk så torftig vår matlagning skulle bli utan lök. Så visst förtjänar den sin egen vecka!

Publicerad 22.01.2014 kl. 17:02

Ny på Marthaförbundet: Ann-Louise Ahrenberg

Ann-Louise Ahrenberg arbetar sedan årsskiftet som projektkoordinator för projektet Tack för maten! Innan arbetet på Marthaförbundet har hon senast arbetat som lärare på ett högstadium.


Vad ser du fram emot under din tid på Marthaförbundet?
– Jag tycker det ska roligt att få träffa nya människor och (förhoppningsvis) inspirera dem. Jag tycker att det är roligt att få arbeta med barn och se glädjen i allt de gör. Samtidigt hoppas jag att via vårt projekt inspirera barnfamiljerna, daghemmen och barnen till nya smakupplevelser och matglädje.

Vad gör du på din fritid?
– På min fritid umgås jag med min familj, kopplar av med en bra bok och reser gärna. Dessutom trivs jag bra i köket med att prova nya recept.

Ditt bästa marthatips?
– Låt barnen vara med i matlagningen och ge hushållsuppgifter till dem. Barnen känner sig duktiga då de hjälper till genom att t.ex. skala morot eller leta efter plagg i bykkorgen att sätta i tvättmaskinen. Kom även ihåg att tacka dem efter utfört arbete!

Publicerad 15.01.2014 kl. 12:49

"Det kan betyda att vi beskriver hur mjölken ser ut, funderar på hur den luktar och sedan smakar på den. Vi hittar tillsammans på ord för att beskriva alla dessa sinnesintryck."

Ann-Louise

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt