Kansliet håller sommarstängt under tiden 16.6-3.8.2014. Vi betjänar dig igen i augusti. Skön sommar!

 

Senaste nytt

Sommar!



Marthaförbundet är sommarstängt under tiden 16.6–3.8. Vi hörs åter i augusti!
Publicerad 13.06.2014 kl. 13:12

Fira Martha i dag!

Nu har du en god anledning att lyxa till det med mumsiga muffins! I dag, den 26 juli, firar vi nämligen Martas namnsdag och det gör vi med Marthabakelsen, en söt skapelse som togs fram till den finlandssvenska matkulturdagen 2011. Receptet hittar du här. Njutbara muffinsstunder!

Publicerad 26.07.2014 kl. 08:12

Spartips inför semestern

Är du en slösa eller spara på semestern? Med spartips från Marthaförbundets ekonomirådgivare kan du semestra smartare.

Så här gör du:

 • Planera din ekonomi. Gå igenom vad du har till ditt förfogande och vilka utgifter du har, hjälpmedel hittar du här. Då du vet var du står, har du större möjligheter att njuta av sommaren och få ro i själen.
 • Planera måltiderna och dina butiksinköp. Undvik impulsköp genom att hålla dig till inköpslistan, gå sällan till butiken och gå inte dit när du är hungrig. Om du bokför dina inköp märker du också var du kan dra in om det skulle behövas.
 • Gå igenom olika avtal. Fundera på om dina avtal är aktuella och kontrollera att inga försäkringar överlappar. Checka att elavtalet är konkurrenskraftigt, att telefonabonnemanget är optimalt utgående från din användning och avbryt eller gör ett uppehåll för tidningsprenumerationer när du är bortrest. Se över din elanvändning, byt till ledlampor successivt, stäng av golvvärmen då det är varmt eller då du är på resa och koncentrera bastubadandet till ett färre antal gånger.
 • Dämpa din köplust genom att tänka efter. Behöver du faktiskt nytt eller är det ditt habegär som har tagit över? Gå igenom din garderob inför semestern och för de plagg du inte använder till återvinning. Ordna om i garderoben så att säsongskläderna är lättillgängliga medan de andra plaggen är nedpackade eller står längre bak i garderoben. Planera nya kombinationer med ”gamla” kläder medan du sorterar. Sök upp loppisar i stället för varuhus på nya orter och platser.
 • Fritiden behöver inte bli dyr. Annullera abonnemang du inte använder under sommaren. Kolla upp alternativa möjligheter till motion och andra fritidssysselsättningar. Till exempel naturen har mycket att erbjuda så här års. Gratiskonserter och andra jippon finns det också gott om – varför inte ta med en picknickkorg till pausen? Bärplockning i sällskap är en annan trevlig och nyttig umgängesform.
 • Semesterresan behöver inte gå långt bort – närturism är hållbarare. Gör upp en separat semesterbudget och försök uppfylla alla familjemedlemmars viktigaste önskemål. Hinner ni inte med allt i år, skriv upp och spara önskemålen till kommande semestrar. Ta i mån av möjlighet med mellanmål och måltider hemifrån, då kanske den sparade slanten kan användas till att uppfylla ett önskemål i stället!
Publicerad 10.06.2014 kl. 08:06

Kom med och fira De vilda blommornas dag

Tillsammans med Forststyrelsen och Kvarkens naturcentrum Terranova bjuder vi in marthor och icke-marthor, det vill säga alla, att fira De vilda blommornas dag i Björköby i Svedjehamn, mitt i Kvarkens natursköna världsarv, den 15 juni. Under dagen bekantar vi oss med världsarvsområdets natur, och även hur man tillreder mat av vilda grönsaker. Läs mera om dagen och anmälning här.
 

Publicerad 06.06.2014 kl. 07:56

Ta en titt i din garderob

I dag på internationella miljödagen uppmanar vi dig att se över din klädkonsumtion.

I dag konsumerar vi i medeltal 14–17 kg textilier per person och år, vilket innebär tiotals miljoner ton avfall varje år. I hela världen produceras det ungefär nio gånger mer kläder än det konsumeras (källa: Marthaförbundets broschyr Garderoben - Stilsmartha idéer för en hållbar klädkonsumtion).

Du kan påverka i din vardag - börja med innehållet i den egna garderoben! Klicka här för att ladda ner ett dokument du kan läsa och begrunda när shoppingsuget slår till. Det miljövänligaste plagget är det du redan har där hemma.

För idéer och tips om hur du kan fixa om plagg och tyger du redan har hemma - botanisera bland projektet Garderobens sybeskrivningar.

Publicerad 05.06.2014 kl. 07:13

Tack för maten!

Ta del av vårt inspirationsmaterial - det är till för alla.


Projektet Tack för maten! jobbar med maten på daghem. De som vill involvera barnen i matlagningen också på hemmaplan hittar nu en massa tips, inspiration och recept här på vår webbsida - klick, klick.

Publicerad 04.06.2014 kl. 12:14

Arrangera klädbytardag!

Sedan 2013 arrangerar Marthaförbundet årligen Den nationella klädbytardagen den 15.11. Målet med dagen är att genom klädbyten runt om i landet sätta kläder i rotation, och samtidigt uppmärksamma problemet med textilavfall.


Vi uppmanar Marthadistrikt, -föreningar och -kretsar att arrangera egna klädbyten under dagen. Vi har tre förslag på hur ni kan gå till väga.

 • L-modellen: Ordna en klädbytardag öppen för allmänheten. Passa också på att under november erbjuda en föreläsning/workshop (antingen för allmänheten eller för den egna föreningen/kretsen) kring hur du blir mera stilsmarth. Vi kan tipsa om föreläsare!
 • M-Modellen: Ordna en klädbytardag öppen för allmänheten.
 • S-Modellen: Ordna en klädbytardag inom den egna kretsen eller föreningen, eller varför inte bjuda in grannföreningen/kretsen?

Så här gör ni (deadline 15 oktober)

 1. Bestäm var klädbytardagen skall ordnas och vilken tid.
 2. Fundera på vilken nisch klädbytardagen har! Är den för alla (herr, dam, barn, hobbytextilier osv) eller exempelvis enbart för barnkläder?
 3. Meddela Karin Lindroos, informatör på Marthaförbundet, om att ni ordnar en klädbytardag och vem som är kontaktperson. Vi hjälper er med marknads- föringen kring klädbytardagen (affischer, flyers) och postar material kring textilprojektet Garderoben som ni kan dela ut under klädbytardagen. karin@martha.fi / 050 361 6081

Tips

 • Kolla med lokala lopptorg, exempelvis Röda Korset eller Frälsningsarmén, om de kan tänka sig att samarbeta med er kring Klädbytardagen. Kan exempelvis eventuellt överskott av kläder föras till dem?
 • Var noga med att i all information poängtera att max antal plagg är 5–10 st, för att säkerställa att det är fina plagg som kommer till bytet.
Publicerad 03.06.2014 kl. 14:44

Mjölkens dag 1.6

Hur du skall fira mjölkens dag? Vårt förslag är att du bläddrar i vår mjölkbroschyr nedan, lär dig mera om mjölkens väg från juvret till tölken på bordet, och slutligen gör en stor sats blåbärsglass, gärna med karamellsås.


Vill du involvera kidsen? Diskutera tillsammans varifrån mjölken kommer och besök en bondgård och titta på korna som är på bete. Läs gärna mera i Mjölk & hälsas och Marthaförbundet broschyr Varifrån kommer mjölken.

 
Publicerad 30.05.2014 kl. 14:46

Tid för rabarber



Många skördar redan rabarber. Klicka in i vår receptbank för att inspireras inför storkoket. Vi har recept på bland annat rabarbermjöd, olika sorters pajer, saft och givetvis kräm.
 
Publicerad 28.05.2014 kl. 13:52

Beräkna rätt!

Vi hjälper dig räkna rätt mängd mat inför sommarens fester.

Hur mycket smörgåstårta äter gästerna? Hur mycket kaffe skall kokas för 50 personer? Hur mycket fisk och kött skall vi räkna med?

Här hittar du en lista för hur du skall beräkna inför större bjudningar.

Publicerad 28.05.2014 kl. 13:08

"Det ser ut som ett träd" var den första beskrivningen som 4 och 5-åringarna gav gällande dagens smak: persilja. De som ville fick strö persilja, grynost och frön ovanpå morots- och linssoppan som serverades till lunch idag."

Tack för maten!

 

Marthadistrikt, -föreningar & -kretsar

Marthaförbundet är indelat i distrik, marthaföreningar och -kretsar. Klicka på länkarna nedan för att bekanta dig med distrikten och de föreningar och kretsar som har egna webbsidor. Föreningar och kretsar som inte har egna webbsidor finns listade på distriktens webbsidor.

Borgå Marthadistrikt

Helsingfors Svenska Marthaförening

Mellersta Nylands Marthadistrikt

Västra Nylands Marthadistrikt

Åbolands svenska Marthadistrikt

Ålands Marthadistrikt

Österbottens Marthadistrikt

Östra Nylands Marthadistrikt