Dags att städa sommarstugan - 5 punkter att tänka på!

Dags att städa sommarstugan - 5 punkter att tänka på!

Det börjar vara isfritt och dags för stugsäsong igen! Efter den långa vintern är det dags att fräscha upp stugan, vädra ut unken lukt och rengöra med östersjösmartha medel. Här kommer 5 punkter att ta i beaktande när du kör igång.

 • 1. Starka rengöringsmedel kan orsaka problem för flera olika vattenorganismer. Undvik gärna allergiframkallande konserveringsmedel, exempelvis methylisothiazolinone och glutaral i rengöringsmedel. De kan irritera din hud! I sprayform irriterar de också lätt våra luftvägar. 
 • 2. Ifall tvättvattnet kastas bort utomhus ska man se till att det är tillräckligt långt borta från ett vattendrag, låt vattnet i stället sippra in i marken. Bespara Östersjön från starka kemikalier!
 • 3. Med talltvål, citron och matsoda kommer du långt. De är skonsamma och passar bra både hemma och på stugan. Ett enkelt städmedel för feta fläckar eller smutsiga ytor görs av ljummet vatten och några droppar miljömärkt diskmedel eller talltvål. Dosera sparsamt av rengöringsmedel på ytorna! Ofta blir det rent med mindre mängd medel. Välj gärna städmedel som är miljömärkta och har Allergi- och astmaförbundets märkning. Ju kortare innehållsförteckning desto färre ämnen kommer ut i miljön med avloppsvattnet.
 • 4. Börja alltid med vatten och trasa. En bit av ett gammalt lakan fungerar bra som trasa.
      • 5. Har det varit djur inne i stugan under vintern? Kom ihåg att inte dammsuga eller torrsopa avföring om det är oklart om det är från sorkar eller möss. Avföringen från sorkar kan innehålla ett virus som ger upphov till sorkfeber och dammsugning eller torrsopning kan sprida viruset i luften. Spraya diskmedel på avföringen, torka bort det med en fuktig gammal tygbit (exempelvis från ett lakan), släng det i soporna och tvätta händerna noga med tvål efteråt.


      Lycka till med städningen!

       Se alla artiklar