Förbundsnytt: Mars 2024

Förbundsnytt: Mars 2024

I mars anmäler vi oss till årsmötet i Vasa, lär vi känna månadens marthaprofil, tar vi del av aktuella nyheter inom Marthaförbundet och delar generöst med oss av våra bästa påskrecept. Glad vår, bästa martha!

Har du anmält dig till Marthaförbundets årsmöte i Vasa?

Marthaförbundets årsmöte år 2024 hålls på Yrkesakademin i på Kungsgårdsvägen 30 i Vasa lördagen den 4 maj. Anmälan har redan öppnat och den stänger i mitten av april. Du kan betala via nätbank eller med kreditkort. Vår praktikant Karin Degerth, tfn 050 361 6081, hjälper dig vid behov!

Allt om årsmötet

Ta bussen till årsmötet!

Bussen är det smidigaste färdmedlet till Marthaförbundets årsmöte. Med avgångar från Östra Nyland, Åboland och Jakobstad erbjuds bekväma resor direkt till Vasa. Detaljer för resan och anmälan hittar du här nedan. Missa inte chansen att vara med på ett unikt tillfälle att nätverka, lära och dela med dig av dina erfarenheter. Anmäl dig redan i dag!

Allt om bussresorna 

Dags att nominera årets marthagärningar!

På bilden ser ni två medlemmar från Kyrkoby Marthaförening som sammanställde föreningens hundraåriga historia till en bok. Medlemmarna Gun Höglund och Majvor Willfors belönades med utmärkelsen Årets samhällsinsats på årsmötet 2022. De forskade i föreningens handlingar, kontaktade marthor för kommentarer, gick igenom en mängd fotogrier, sökte de mest talande bilderna och sammanställde en mycket fin text för historiken. Insatsen resulterade i boken "Kyrkoby Marthaförening 100 år – Från spinntalko till tortillakvällar". Nu är det återigen dags att nominera!

Nominera till årets marthautmärkelser

Du kan lämna in dina förslag fram till 27.3. kl. 23:59

Marthaförbundet rekryterar hushållsrådgivare – tipsa alla ni känner!

Marthaförbundet söker en projektanställd hushållsrådgivare med stationeringsort i Vasa. Med start i mitten av april 2024 eller enligt överenskommelse fram till december 2024. Som hushållsrådgivare är du främst verksam inom det STEA-finansierade projektet Hantera vardagen. Projektets huvudmål är att öka vardagskompetensen och skapa rutiner som underlättar vardagen. Vi delar kunskap som främjar individens välmående och självkänsla samt skapar ett meningsfullt sammanhang för målgrupperna,

Läs mer om jobbet

Marthaförbundet tar emot testamenten och donationer!

Visste du att du kan stödja en ideell organisation i ditt testamente? Genom att testamentera till en ideell organisation är du med och säkerställer ett livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. En gåva i ditt testamente kostar dig inget just nu, men kan göra gott långt in i framtiden. Nu behöver Finlands svenska Marthaförbund ditt stöd för att fortsätta sitt viktiga arbete. Vi tar tacksamt emot stöd i form av donationer och testamenten. Vi vill vara där för att hjälpa och stödja när det behövs.

Läs mer om att testamentera till ett förbund


Seminarium om föreningshus 11.4.2024

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf arrangerar ett föreningsseminarium torsdagen den 11 april kl. 17.30. Närmare information och anmälningsförfarande hittas via länken. Deltagaranmälan senast 5.4! Under seminariet kommer FSU:s föreningshusprojekt, Förening360, att presenteras mera ingående utav projektledaren Pasi Holmberg. Tf byggnadsforskare Jari Heiskanen från Finlands Hembygdsförbund och Svenska kulturfondens fastighetschef Joel Johansson och ombudsman Matts Blomqvist medverkar också. De informerar om renoveringsbidragen som kan ansökas från staten respektive Kulturfonden och svarar på frågor om dem.

Läs mera här


Månadens marthaprofil: Birgitta Vikström

"Marthagestalten är en annan än man vanligen har tänkt sig, en kvinna med ett sunt och starkt självförtroende som inte använder sin styrka till att dominera andra, utan till att leva fullt och helt och hjälpa andra att göra det samma". Dessa ord yttrades av Marthaförbundets tidigare ordförande Birgitta Vikström vid förbundets årsmöte 1985.

Läs hela artikeln

Ny på Marthaförbundet: Maria Österåker 

Föreläsaren, författaren och ekonomie doktorn Maria Österåker är Marthaförbundets nya ekonomirådgivare. Vi hälsar Maria varmt välkommen till oss!

– Jag är en 50-åring som älskar att prata, skriva och skratta. Bor i Korsholm i en gammal bondstuga tillsammans med mannen Jenk och hunden Gry. Har tre vuxna barn, en husbil och ett stort växthus. Jag har varit medlem i många år, i mina unga "marthaår" var jag med och grundade en förening med namnet Märtha. Jag utbildade mig också i tiderna till Marthainspiratör. Jag har även starka minnen av att som liten sitta med på farmors marthamöten i Staversby.

Vi passar också på att uppmärksamma att Camilla Komonen firar ett år som verksamhetsledare och att hon numera är tillsvidareanställd, inte tf. Grattis!


Recept: Goda smaker till påsk

Behöver du lite inspiration för påskmåltiderna? Prova på vår goda påskinspirerad trerättersmeny med färska säsongsråvaror – och en gnutta brynt smör. Vi har inte heller glömt bort ”godiset” och bjuder på ett recept på ljuvliga gammaldags småbröd som du kan knapra på under hela påskhelgen.

På gång just nu på Marthaförbundet

🔵 Marthadag i Närpes 17.4
Marthaförbundet gör nedslag på olika orter under året tillsammans med verksamhetsledare Camilla Komonen och förbundsordförande Mia Hafrén. I Sydösterbotten blir det marthatorg och olika perspektiv på vad som får oss att må bra. Läs mera och anmäl dig här.

🔵 Marthadag i Sibbo 27.4
Marthaförbundet gör nedslag på olika orter under året tillsammans med verksamhetsledare Camilla Komonen och förbundsordförande Mia Hafrén. På programmet i Mellersta Nyland ligger fokus på beredskap i smått och stort. Läs mera och anmäl dig här.

🔵 Marthaförbundets årsmöte i Vasa 4–5.5
Marthaförbundet ordnar sitt årsmöte i Vasa och på programmet finns bland annat festmiddag och underhållning.

Marthamöte online-bild

Är du redan med i Marthamöte online?

Inspirera andra marthor! På Facebook hittar du marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online" där du kan dela med dig av vad som händer i din marthavardag. Du kan ansluta till gruppen om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

MARTHAMÖTE ONLINE


Med önskan om en solig månad!

Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer i maj, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.

Se alla artiklar