Nyheter

55365_t.jpg

En bättre värld, en vardag i taget

”Martha är ju en gammal organisation och allt vad ni har gjort under åren har varit en del av en hållbar utveckling”, sade en av deltagarna vid en nordisk hållbarhetskonferens där jag hade berättat om vårt arbete kring en hållbar livsstil. Läs mera »
Publicerad 09.12.2016 kl. 14:07
55364_t.jpg

Pulled havre – en omtalad matprodukt

Den växtbaserade produkten pulled havre (baljhavre) är en av årets mest omtalade och omskrivna inhemska matprodukt. Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson gläntar på förlåten och avslöjar vad som ligger bakom framgången.Läs mera »
Publicerad 09.12.2016 kl. 14:03
55363_t.jpg

Små steg leder också framåt

Clara Lidström är den nya tidens företagare. Hon bor ute på landsbygden i Västerbotten i Sverige och arbetar med sin passion, bloggen Underbara Clara.Läs mera »
Publicerad 09.12.2016 kl. 14:06

Evenemang

19.12
Julakuten Vad gör jag med granen som barrar, vad är vegansk julmat och finns det ett miljövänligt sätt att putsa silvret? Marthaförbundets Julakuten svarar traditionsenligt på frågor kring jul. Svarar gör våra hushållsrådgivare.
20.12
Julakuten Vad gör jag med granen som barrar, vad är vegansk julmat och finns det ett miljövänligt sätt att putsa silvret? Marthaförbundets Julakuten svarar traditionsenligt på frågor kring jul. Svarar gör våra hushållsrådgivare.
21.12
Julakuten Vad gör jag med granen som barrar, vad är vegansk julmat och finns det ett miljövänligt sätt att putsa silvret? Marthaförbundets Julakuten svarar traditionsenligt på frågor kring jul. Svarar gör våra hushållsrådgivare.
06.05
Marthaförbundets vårmöte Save the date!

Råd & tips

Text

Marthaförklädet har många fickor och fiffiga detaljer, öglor och knappflikar, med vilka förklädet kan vikas upp så att den påse skapas för t.ex. äppelplockning.

DU BEHÖVER

2–4 par avlagda jeans
Sax eller rullkniv
Skärunderlägg
Symaskin
Måttband
Knappnålar
Mönsterpapper
Penna
Tunnare bomullstyg till att fodra överdelen med, t.ex. material från en gammal skjorta

Använd symaskinsnål nr 90 eller 100 när du syr i jeanstyg. Ladda ner mönstret till förklädet här. 

gör såhär

1. Kopiera mönstret i rätt storlek. Framstycke, hängslar, nederdel, trapetsficka. Märk ut placeringen för detaljerna. Mönstret inkluderar inte sömsmåner.

2. Klipp ut raka tygstycken av jeansens ben, det är viktigt att tygstyckena är rektangulära och följer trådriktningen. Klipp ut långa dekorativa sömmar till knytband. Klipp två linningar till hängslen, klipp av ändarna med knappar till 4 cm långa knappflikar, det behövs totalt 6 st knappflikar. Sprätta lös alla fickor och två bältesöglor. Klipp lös en benfåll. Klipp ut ytterligare detaljer och knappar du vill använda på ditt förkläde.

3. Placera tygstyckena 1 cm omlott och nåla ihop (bild 1). Sy ihop tygstyckena omlott med en bred sicksacksöm och kort stygnlängd, sy så att sicksackens kant tangerar tygets kant (bild 2). Vänd tyget uppochner och sy en motsvarande söm från andra sidan (bild 3). Fortsätt skarva tygstycken tills du har ett tillräckligt stort sammanhängande tyg att klippa ut mönsterdelarna från. Välj om du vill använda jeansens avig- eller rätsida som förklädets rätsida. I förklädet på bilden har jeansens avigsida använts som rätsida.

4. Klipp ut mönsterdelarna, framstycket klipps både i jeanstyg och i bomullstyg. Nåla fast två linningar mot framstyckets axlar, räta mot räta. Placera bomullstyget ovanpå, räta mot räta och vändsy alla kanter utom nedre kanten. Klipp hack i halsurringninen för att få den att böja sig smidigt (bild 4). Hacken klipps med 1 cm mellanrum och slutar 2 mm från sömnadslinjen.

5. Vänd och pressa överdelen (bild 5).

6. Vik in och fålla förklädets sidor och nedre kant, 0,5 + 1 cm mot avigsidan. Vik hörnen enligt bild 6. Placera knappflikar vid mönstrens markering. Knappflikarna klippta kant hamnar under sidans fåll och sys fast samtidigt som fållen sys (bild 7).

7. Sy fast de tre andra sidorna av knappflikarna.

8. Klipp ut 4 st 10 cm långa dekorativa jeanssömmar. Vik dem till öglor och placera öglorna vid mönstrets markeringar och sy fast.

9. Sy fast framstycket räta mot räta centrerat mot nederdelens övre kant, 1,5 cm från kanten.

10. Sy fast en lång dekorativ söm i upptill i var sida på nederdelen (bild 8), dessa blir förklädets knytband.

11. Vik ner 0,5 + 1 längs förklädets överkant och fålla. Vik samtidigt in framstyckets sömsmån så den döljs inne i fållen.

12. Välj fickor och detaljer till förklädet. Placera ut och sy fast fickor, två knappflikar per sida, en benfåll (som handdukshängare) och två bältesöglor (bild 9). Gör en ficka för knivar och andra verktyg genom att sy på trapetsfickan placerad som en kvadrat och sy kanaler för de olika verktygen. Förklädet är klart.

Tips: Vill du ha vackra stickningar men saknar stickningstråd går det att sy med dubbla vanliga övertrådar - så till vida att nålen är av en tillräckligt grov modell (nr 90–100).

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Svinnkampen

Varje år slänger finländska hemhushåll 130 kg ätbar mat. Svinnkampen är Marthaförbundets kampanj för att skapa en rörelse mot matsvinnet.

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Andrea Hasselblatt, förbundsordförande

"Talkoandan håller på att dö ut. Föreningslivet dör ut. Ingen vill engagera sig i frivilligverksamheten. Stämmer det? Nej, säger jag." Läs ledaren ur nyaste numret av tidskriften Martha. 

Petra Högnäs, utvecklingschef

Vem är martha egentligen? Petra Högnäs, utvecklingschef med ansvar för medlemsfrågor, berättar allt om och hur du blir martha i poddavsnittet Föreningsaktivitet – Möjlighet eller börda?

Anita Storm, ekologirådgivare 

Hur ser ett klädesplaggs väg ut från bomullsplantagen till din garderob? På vilket sätt utsätts plagget och de som arbetar inom industrin för kemikalier på vägen? Och hur gör du för att minimera mängden kemikalier i garderoben? Ekologirådgivare Anita Storm och informatör Karin Lindroos diskuterar kläder och kemikalier i Marthapodden. 

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

55365_t.jpg

En bättre värld, en vardag i taget

”Martha är ju en gammal organisation och allt vad ni har gjort under åren har varit en del av en hållbar utveckling”, sade en av deltagarna vid en nordisk hållbarhetskonferens där jag hade berättat om vårt arbete kring en hållbar livsstil.
Publicerad 09.12.2016 kl. 14:07
55364_t.jpg

Pulled havre – en omtalad matprodukt

Den växtbaserade produkten pulled havre (baljhavre) är en av årets mest omtalade och omskrivna inhemska matprodukt. Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson gläntar på förlåten och avslöjar vad som ligger bakom framgången.
Publicerad 09.12.2016 kl. 14:03
 

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer