Nyheter

52698_t.jpg

Bärkraft av blåbär

Blåbär förekommer i hela Norden och växer mest i näringsrika barrskogar, mo- och fjällmarker och på stränder. Bäret kan plockas från juli till början av september.Läs mera »
Publicerad 20.07.2016 kl. 09:12
52649_t.jpg

Bärkraft av hallon

Hallonbusken trivs på kalhuggna, steniga områden. Bären innehåller stora mängder fruktsyror, mineralämnen och C-vitamin och kan därav räknas till ett av våra "superbär".Läs mera »
Publicerad 13.07.2016 kl. 08:57
52595_t.jpg

Bärkraft – skogens superfood

"Superfood" är något som blivit populärt de senaste åren. Våra egna skogar är fyllda av näringsrika bär - följ med vår kampanj Bärkraft för att läsa mer om dess egenskaper. Läs mera »
Publicerad 06.07.2016 kl. 10:44

Evenemang

18.08
Delikatessernas Finland Marthaförbundet är i år igen på plats på matmarknaden Delikatessernas Finland i centrum av Helsingfors. 
19.08
Delikatessernas Finland Marthaförbundet är i år igen på plats på matmarknaden Delikatessernas Finland i centrum av Helsingfors. 
20.08
Delikatessernas Finland Marthaförbundet är i år igen på plats på matmarknaden Delikatessernas Finland i centrum av Helsingfors. 

Råd & tips

Text
 • Utnyttja dina lager - töm frys, kyl och skafferi! Plocka själv bär, svamp m.m. och fiska, jaga om du har möjlighet.
 • Gör större satser mat och frys ned så spar du både tid och energi.
 • Vintern är en lämplig tid att frosta av frysen -> minskade elkostnader.
 • Laga maten själv, färdigmat och halvfabrikat är dyrare och åstadkommer även betydligt mera avfall, som sedan medför kostnader.
 • Baka brödet själv.
 • Kasta inte mat utan var kreativ och förvandla överbliven mat till nya spännande rätter.
 • Utgå från kostpyramiden då du planerar maten. Basen (det man skall äta mest av) utgörs av förmånliga livsmedel såsom spannmål, potatis och andra rotfrukter.
 • Planera matlagningen så vinner du både tid och pengar. Du kan t.ex. göra menyn för en vecka och inköpslistor utgående från menyn.
 • Undvik impulsköp; det gör du genom att undvika att utsätta dej för frestelser, dvs. handla endast några gånger i veckan, handla då du är mätt.
 • Kolla enhetspriserna (jämför priserna). Stora förpackningar är ofta billigare, men inte alltid, och man bör använda varan innan den far illa för att det skall bli billigare.
 • Välj ett billigare alternativ (t.ex. soppkött, ej filé till soppa, grönsaker enligt säsong –på vintern är t.ex. tomater och sallad dyrt medan kål och rotfukter är billigare).
 • Tänk på mellanmålen; undvik chip, godis m.m., ät hellre smörgås, frukt, joghurt, gröt.
 • Utnyttja specialerbjudanden, bonus mm. – men med eftertanke.
 • Köp rabatterade ”äldre” varor som fortfarande är bra. Ta lunchen med hemifrån, t.ex. rester är billig lunchmat.

Rådgivning

Solveig Backström och Elisabeth Eriksson är våra hushållsrådgivare. De svarar på frågor om mat och matlagning, kost och näring, konserverng samt råd i konsumentfrågor.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi (svar inom tre arbetsdagar)

Vi svarar på frågor gällande konsumtionsutgifter, budgetering och planering av privatekonomin, skötseln av penningärenden, handledning i privathushållets bokföring och olika alternativ för att lösa skuldproblem.

Telefon 010 279 7279 (ti–to, 13–15)

E-post hushall(at)martha.fi
(svar inom tre arbetsdagar)

Ekologirådgivare Anita Storm svarar på frågor gällande miljövänlig konsumtion och ekologiska alternativ.

Telefon 044 735 4975

E-post anita.storm(at)martha.fi

 

Projekt / Kampanjer

Garderoben

Det produceras nio gånger mer kläder än det konsumeras i världen. Med projektet Garderoben vill vi skapa medvetenhet om det ohållbara berget av textilavfall.

Svinnkampen

Varje år slänger finländska hemhushåll 130 kg ätbar mat. Svinnkampen är Marthaförbundets kampanj för att skapa en rörelse mot matsvinnet.

Tack för maten!

Projektet Tack för maten! engagerar de privata svenskspråkiga daghemmen i Svenskfinland i att utveckla måltiden och bespisningsverksamheten.

Alla projekt

Vi på marthaförbundet

Andrea Hasselblatt, förbundsordförande

"Talkoandan håller på att dö ut. Föreningslivet dör ut. Ingen vill engagera sig i frivilligverksamheten. Stämmer det? Nej, säger jag." Läs ledaren ur nyaste numret av tidskriften Martha. 

Petra Högnäs, utvecklingschef

Vem är martha egentligen? Petra Högnäs, utvecklingschef med ansvar för medlemsfrågor, berättar allt om och hur du blir martha i poddavsnittet Föreningsaktivitet – Möjlighet eller börda?

Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare & örtrådgivare

Säsongen för att plocka och ta tillvara vilda växter är här. Vår örtrådgivare Elisabeth Eriksson lär ut hur du känner igen och tillreder allt från maskros och rölleka till nässla och daggkåpa. Läs mer om vilda växter i vår broschyr på temat

Hör av dig!

TIDSKRIFTEN

50886_t.jpg

Med talkokraft mot framtiden

Talkoandan håller på att dö ut. Föreningslivet dör ut. Ingen vill engagera sig i frivilligverksamheten. Stämmer det? Nej, säger jag. Inte om man ser tillbaka på Marthaförbundets vårmöte 2016. Inte då man läser responsen från vårmötet och själv upplevde stämningen, talkoandan och gemenskapen. 
Publicerad 19.05.2016 kl. 14:51
50880_t.jpg

Få tvätten hemlevererad av en ninja

I USA kan du snart leva ett helt liv utan att lämna ditt hem. Det mesta du behöver finns på bara en smarttelefons avstånd.
Publicerad 19.05.2016 kl. 14:41
 

Broschyrer

Våra broschyrer är gratis! Du kan ladda ner dem som pdf, läsa dem via Issuu eller beställa hem dem, endast postkostnaden tillkommer. Det går även att beställa i större mängd, till exempelvis till en skolklass, kurs eller till arbetsplatsen.

Mjölk & mjölkprodukter

Garderoben

Piffa potatisen!

Vardagsfix

Potatis

Fisk året om

Alla broschyrer