Medlemsnytt oktober 2022

Medlemsnytt oktober 2022

Naturen går mot vintervila medan vi reder upp det sista i trädgården, kollar att gummistövlarna är i skick och är mitt uppe i vardagsruljansen. Nu är också tiden då vi går på kurs, träffas i föreningarna och rör oss utomhus. Vissa landar i höstlov i oktober, medan andra kanske anar ledig tid först lite längre fram.

Harriet Strandvik, årets matkulturstipendiat 2022
Årets matkulturstipendiat 2022 heter Harriet Strandvik.

Harriet Strandvik fick årets matkulturstipendium 

Matinspiratören och företagaren Harriet Strandvik uppmärksammades på Åland i samband med firandet av den finlandssvenska matkulturdagen 9.10. Harriet arbetar outtröttligt för kvalitativa måltider på ett hållbart sätt och erhöll bland annat därför Marthaförbundets matkulturstipendium på 1 000 euro. Stort grattis, säger vi!

Läs hela prismotiveringen här

laget överesse
Laget Överesse marthaförening kammade hem första priset på banan "Vardagen" under Expedition Martha i Vörå.

Grattis till vinnarlagen på Expedition Martha!

För andra året i rad ordnades Expedition Martha, en lagtävling utomhus där deltagarna kunde välja mellan olika banor i naturen. I år vimlade Norrvallområdet i Vörå av tävlingsglada marthor med motivationen och humöret på topp.

Laget Mymlorna
Vinnare på banan "Äventyret" blev Mymlorna efter en strålande slutspurt. Med tävlingsglada marthor kan det bli hur spännande som helst!
Marthas vardagstips boken

Nu kan du förhandsbeställa Marthas vardagstips!

Vår nya bok, Marthas vardagstips, finns äntligen i Marthashopen och har glädjande nog fått en rykande åtgång. Boken passar för alla och är den perfekta julklappen!

Använd boken som ett uppslagsverk för utmaningar som behöver lösas här och nu. För att få rätsida på en tvättmaskin som luktar unket, frys som frostat igen eller en favoritskjorta som är nedfläckad. Marthas vardagstips guidar dig genom vardagens små och större bekymmer med handfasta konkreta tips.

Förhandsbeställ boken här

Katharina Jägerskiöld och Matilda Hassel, ekonomirådgivare på Marthaförbundet
Katharina Jägerskiöld och Matilda Hassel pratar bedrägerier i senaste Prata pengar-podden.

Brott i kärleksrelationer är fortfarande tabubelagt

För att uppmärksamma den europeiska månaden för cybersäkerhet gästas Prata pengar-podden av Nathalie Wingren från Brottsofferjouren och diskuterar ekonomiska bedrägerier och ekonomiskt våld. Precis vem som helst kan råka ut för bedrägerier, speciellt i kärleksrelationer. Det är viktigt att öppet diskutera temat och känna till de röda flaggorna för att kunna skydda både sig själv och andra. 

Lyssna på podden här

Köpfri november, lugn dag hemma, te i soffan

Köpfri november närmar sig – fokusera på det du redan har

Vi utmanar dig att under november göra en djupdykning i hushållet för att få en överblick över vad du har och hur du bäst kan använda det. Tänk hållbart och spegla dina egna vanor och värderingar mot varandra. Boka redan i dag in köpfri november i kalendern, så har du koll på läget. Under hela november delar Marthaförbundets rådgivare också med sig av korta tips – följ oss på sociala medier!

Köp ingenting-dagen 27.11

Köp ingenting-dagen kan ägnas åt att reflektera över köpbeteende och eventuella köpfällor: Är det svårt eller lätt att inte köpa någonting alls under en dag? Dras du lättare till en köpfri dag eller till dagen då rean kör igång? Utmana dig själv och gå igenom dina shoppingvanor!

Klädbyte

Klädbytardagen 19.11

På den årligen återkommande klädbytardagen kan garderoben rensas ur och förnyas med eftertanke – till glädje för alla involverade. Men tänk också bredare och byt till exempel prylar, oanvända köksmaskiner, plantor och tjänster. Samla ihop ett gäng och börja byta!

Fyra tips för en lyckad klädbytardag 

Screenshot ut Garderoben 2.0

Hållbart klädtänk i Nya garderoben

Gör välgrundade klädval och lär dig mer om återvinning och hur du kan ta hand om dina klädesplagg. Du hittar många guldkorn i broschyren Nya garderoben – helt gratis! Bläddra i broschyren genom att klicka på ovanstående bild. Nya garderoben kan även beställas via Marthashopen, portokostnader tillkommer.

Beställ broschyren här

Garnflickan

Har du en smart idé för din förening? Ansök om stöd senast 15.12

Med hjälp av föreningsstöd är det möjligt att ordna både mindre och större evenemang, kurser, föreläsningar, läger med mera. Svenska kulturfonden delar via Marthaförbundet ut bidrag till marthaföreningar, distrikt och kretsar för att möjliggöra ett bredare verksamhetsutbud för olika aktörer. Årets ansökningstid är öppen fram till den 15 december 2022.

Mera information om föreningsstödet här

Utflyktspiroger

God utomhusmat till höstlovet

Det är ett välkänt faktum att all mat smakar bättre utomhus. Ta vara på hushållsrådgivare Toni Rautakoskis recept inför utfärden och låt dig väl smaka!

Modellera

Pyssla med barnen

Efter utomhusaktiviteter kan det sitta fint med inomhuspyssel. Med vetemjöl, matolja och salt svänger du lätt ihop en egen modellera som är fri från artificiella färgämnen och kemikalier. Färga degen med ingredienser från köket: paprikapulver, gurkmeja, spad från inlagda rödbetor eller bärpulver.

Läs pysselrecepten här

Save the dates

  • 1.12 2022 Pepparkaksbak och lansering av Marthas vardagstips i Marthaköket på Busholmen.  
  • Hösten 2023. Svenskspråkig beredskapsövning i september 2023. Nästa svenskspråkiga beredskapsövning Tyyni NASTA för kvinnor ordnas hösten 2023 i Dragsvik av Naisten valmiusliitto. De allra flesta kurserna hålls på finska, så lägg september på minnet, mera information kommer senare. 
Marthas kurser

Kurser på kommande

25.10 Tio steg till till en hållbar ekonomi

Online kl. 18–19.

26.10 Beredskap – klarar du dig i 72 timmar?

Online kl. 18–19.

27.10 Marthas babycafé Fingermat och familjeekonomi

Marthaköket Helsingfors kl. 13–15.

1.11 Plastbanta i hemmet. Online kl 18–20.

2.11 Fermetering. Marthaköket i Helsingfors & Korsholm, kl. 17–20.

8.11 Matlådor för en vecka – kom i gång med meal prepping

Marthaköket i Helsingfors kl. 17–20.

9.11 När kålhuvudet förvandlas till luftballong – introduktion till smakskola

Online kl. 16–17 .

10.11 Babycafé kemikaliesmart vardag och enkla mellanmål

Marthaköket i Helsingfors kl. 13–15.

15.11 Spara, köpa och äga sin första bostad – vad ska jag tänka på?

Online kl. 18–19.30.

17.11 Beredskap – klarar du dig i 72 timmar?

Online kl. 18–19.

24.11 Pepparkaksbakning med hela familjen

Marttala, Vasa kl. 14–19.

Se alla kurser och anmäl dig här

Se alla artiklar