Höstlov: Låt fantasin flöda med hemgjord modellera och vattenfärg

Höstlov: Låt fantasin flöda med hemgjord modellera och vattenfärg

Pyssla giftfritt med barnen under höstlovet! Med vetemjöl, matolja och salt svänger du lätt ihop en egen modellera som är fri från artificiella färgämnen och kemikalier. Färga degen med ingredienser från köket: paprikapulver, gurkmeja, spad från inlagda rödbetor eller bärpulver.

Hobbymaterial används flitigt av barn i alla åldrar. Men man kommer sällan att tänka på att hobbymaterial vanligen klassas som konstnärsmaterial, inte som leksaker. Därmed gäller inte samma strikta kemikaliekrav på hobbymaterial som på leksaker. 

Lekleror som köps i butik kan till exempel ha en bas av PVC-plast med ftalater eller innehålla styroxkulor. Ftalaterna gör plasten mjuk och formbar, men många ftalater har i studier visat sig vara hormonstörande. Styrox å sin sida innehåller ämnet styren, även det klassat som hormonstörande och misstänks vara cancerframkallande, säger Cecilia Nyman, kemikaliesakkunnig på Marthaförbundet.

Använd därför gärna material från naturen till pyssel: löv, kottar, pinnar, snäckskal och stenar. Skapa ett vackert landskap i en stor balja. När barnen upptäckt landskapet och lekt klart kan delarna föras tillbaka ut i naturen. Det blir en lärdom I det cirkulära på samma gång.

Vattenfärg med naturliga ingredienser

Hemgjord vattenfärg

Det finns massor med fina färger i våra livsmedel. Testa dig fram och se vilken färg du får! Den här vattenfärgen är en färskvara, förvara den i kylskåp och använd inom ca 7 dagar.

Du behöver:

 • 2 dl vatten
 • ½ tsk salt
 • Färg: 1 ½ msk pulver eller 1 ½ dl färsk råvara (se förslag nedan)

Färgförslag:

 • Gurkmeja (gul)
 • Paprikapulver (rost-röd)
 • Spenatpulver (grön)
 • Rödkål (blå-lila)
 • Skal av gul lök eller rödlök
 • Skal av rödbeta eller rödbeta skuren i tärningar
 • Blåbär (blå)
 • Aroniabär (lila)

Lägg vatten, salt och ingredienser till färgen i en kastrull. Låt det koka 2-3 minuter. Låt svalna och sila. Häll upp färgen i en glasburk. Doppa penseln i färgen och börja måla. Byt eller tvätta penseln mellan olika färger!

TIPS! Koka vattenfärgen på skal och trötta blad som annars slängs i komposten.

Hemgjord modellera

Du behöver:

2 dl vetemjöl

1 dl salt

1 dl kokande vatten

1 ½ msk olja

1 msk färg: gurkmeja/kaffe/spenatpulver/tranbärspulver /spad av inlagda rödbetor

Blanda vetemjöl och salt i en skål.

Tillsätt färgen, det kokande vatten och olja.

Rör om till en smidig deg. Degen skall inte vara klibbig, om den är det kan du tillsätta lite mera mjöl.

Förvara degen i glasburk med lock, gärna i kylskåp. Degen håller i kylskåp 1-2 veckor.

Bildtext modelleran: Att göra egen modellera är både roligt och enkelt, låt dig inspireras av olika naturliga färger. Foto: Karin Lindroos, Marthaförbundet

Recept: Projektet Giftfritt dagis, Marthaförbundet

Se alla artiklar