Medlemsnytt februari 2020

Medlemsnytt februari 2020

Bästa martha! Den här månaden firar vi både sportlov, ekofasta, fastlagstisdag, vänner och kärlek. Vi bjuder på recept och tips på vägen.

Dags för sportlovsmat

Sportlov, fastlagstisdag och massor av möjligheter till härliga utomhusdagar. Att vintern låter vänta på sig gör ingenting, vi har tagit fram några fina recept för utflykten.

Kvinna utomhus håller upp en pinne med pinnbröd
Pinnbröd, det har väl de flesta ätit någon gång. Men hur är det med pinnbulle?

Nudelsoppa á la Martha

Tunnbröd med renstek

Pinnbullar

Lyxiga korvbröd med grönkålssallad och senapsmajonnäs

Hallon- och vaniljsoppa

Verksamhetsledarens hälsning

Annika Jansson
Annika Jansson, Marthaförbundets verksamhetsledare

På fredagen den 14 februari firar vi alla hjärtans dag, eller vändagen som den ofta kallas i Finland, och blir påminda om hur viktigt det är att värna om våra vänskapsband. Med goda vänner delar vi både glädje och sorg, lär oss nytt och upplever nya sidor av oss själva. Vänner ger livet så mycket mer innehåll och många klingande skratt. Kom ihåg dina vänner speciellt denna fredag, men även under årets övriga 51 veckor.

Bästa bullen

Fastlagsbulle med hallongrädde

Fastlagsbullen med hallongrädde passar lika bra på alla hjärtans dag som på fastlagstisdagen. Vill du fira lite äventyrligare? Ta med din käresta eller kompis ut i skogen och stek pinnbullar! De kan med fördel serveras med hallongrädde, de med.

Ekofasta och klädbytarkväll på Ode i Helsingfors

Ekofastan infaller i år 26.2-11.4.2020, och temat är fortsättningsvis hållbar klädkonsumtion. Även i år bjuder vi på en serie poddar som behandlar klädernas inverkan på vår miljö och hälsa. Ett nytt avsnitt laddas upp på martha.fi varje vecka under fastan. Känner du för att göra något konkret åt den ohållbara klädkonsumtionen? Kom med på Klädbytarkväll på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors den 9 mars! Mer info dyker upp på martha.fi inom kort. 

Kom med på kurs

Lär dig göra sköna bivaxsalvor med Anita Storm, baka surdegsbröd med Sandra Mellberg, få tips om småbarnsföräldrar ekonomi av Mia-Maja Wägar eller lär dig odla dina egna grönsaker med Sofia Grynngärds. Vårens öppna kurser är nu uppe på martha.fi/evenemang

Vårmötet i Nykarleby 25.4.2020

I år hålls Marthaförbundets vårmöte i Nykarleby lördagen den 25 april och allt mötesmaterial laddas upp på förbundets hemsida från och med 8.4. Hela vårmötesprogrammet och information om logimöjligheter hittar du i evenemangskalendern inom kort. Sista anmälningsdagen till mötet är den 15 april 2020 och du gör din anmälan genom att fylla i det elektroniska formuläret i evenemangskalendern. På frågor svarar organisationskoordinator Jessica Åhman, jessica.ahman@martha.fi, tfn 044 280 6609.

Motioner till vårmötet 25.4.2020

Finns det någon aktuell fråga som Marthaförbundet borde engagera sig i? Det går bra att senast 13.4.2020 lämna in förslag till motioner som behandlas på vårmötet. Motionerna sänds till annika.jansson(at)martha.fi eller postas till verksamhetsledare Annika Jansson, Finlands svenska Marthaförbund, Medelhavsgatan 14 C, 00220 Helsingfors.

Nordens kvinnoförbunds sommarkonferens i Island

Välkommen på NKF:s sommarkonferens den 12–13 juni i Reykjanesbær, Island. Årets tema är Kvinnor, klimat och jordens krafter. Hela programmet och information om konferensen hittar du i evenemangskalendern, anmälan görs på nordenskvinnoforbund.org

Marthas rådgivare ute på fältet

Marthaförbundets rådgivare rör sig runt om i Svenskfinland och erbjuder verkstäder, kurser och stöd till en rad olika målgrupper. Här befinner sig några av våra rådgivare den kommande månaden. 

 • Hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson håller sina ordinarie kurser inom bland annat Hantera Vardagen i Helsingfors. Den 27.2 håller hon kurs i Karis. 
 • Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar har en diger turnéperiod på gång med både Hantera vardagen och En euro i taget. Hon föreläser på följande platser: 

  14.2. Lovisa, Ungas ekonomi på Lilla Petters gård. Föreläsning inom En euro i taget

  21.2. Lovisa, Ungas ekonomi på Lilla Petters gård. Föreläsning inom En euro i taget

  11.3. Vasa, Familjens ekonomi på Familjecafé Setlement Vestis, Föreläsning inom Hantera vardagen

  11.3. Malax, Placeringskväll. Arrangör: Malax-Korsnäs MI

  12.3. Nykarleby, Ungas ekonomi på Nykarleby Arbis. Föreläsning inom En euro i taget

  19.3. Åbo. Lapsiperheet keskikössä/Familjen i fokus. Tillfället riktar sig till personer som genom sitt arbete kommer i kontakt med barnfamiljer. Föreläsning inom Hantera vardagen 

  • Hushållsrådgivare och projektledare Sofia Grynnfärds håller sina normala kurser i Vasa. Därtill besöker hon  följande platser: 

  20.2 Giftfritt dagis, Karleby (eftermiddag, kväll)

  3.3 Rådgivningsdagarna, Helsingfors (förmiddag)

  4.3 Giftfritt dagis, Tenala (förmiddag)

  11.3 Giftfritt dagis, Karleby (eftermiddag, kväll

  • Ekonomirådgivare Marina Nygård reser runt med föreläsningar om En euro i taget: 

  26.2 Pop-up ekonomirådgivning, Luckan Helsingfors 

  24.2 Ungdomsverkstaden Koi, Karis 

  27.2 Mattlidens gymnasium 

  3.3. Optima Borgå 

  18.3 Vasa samskolas gymnasium 

  23.3 Pedersöre gymnasium 

  24-25.3 Ungdomsverkstaden After eight, Jakobstad 

  24.3 Öppen föreläsning med rubriken Lev hållbart ekonomiskt och ekologiskt!  Jakobstads stadsbibliotek

  Sist, men inte minst... Potatisveckan pågår som bäst (11-17.2). Vi bjuder på några knöliga recept.

  Se alla artiklar