Medlemsnytt: April 2022

Medlemsnytt: April 2022

Nu har våren äntligen kommit på allvar! Måsarna sjunger om morgonen och de sista snöhögarna krymper för varje dag som går. Nu blickar vi framåt mot ljuset, grönskan och marthaglädjen!

Nu är det dags för Marthaförbundets årsmöte - vi rapporterar flitigt i sociala medier!

På lördag går Marthaförbundets årsmöte av stapeln i Nykarleby. Över 200 marthor är anmälda till årets största marthaevenemang och vädret ser ut att bli utmärkt. Du som inte har anmält dig till årsmötet kan följa med stämningarna vid Marthaförbundets sociala medier. Vi kommer att rapportera flitigt både på Facebook och Instagram. Visst följer du oss redan?

Till Marthaförbundets Facebook

Till Marthaförbundets Instagram


Här finns all info om programmet på årsmötet.Ny medarbetare på Marthaförbundet - välkommen Elisa!

Marthaförbundet välkomnar Elisa Häggström in i gemenskapen. Elisa kommer att fungera som vår administrativa assistent. Hon tillbringar största delen av sina arbetsdagar på kontoret med datorn och telefonen i högsta hugg. Elisa ansvarar för ekonomiärenden, hantering av beställningar från Marthashopen och nya medlemsansökningar. 

– Marthaförbundet lockade mig eftersom det som förbundet står för och arbetar med tangerar mina intressen. Det är väldigt givande att få vara med och arbeta för något så jordnära och konkret som en hållbar vardag. Det är frågor som berör var och en och som är lätt att relatera till. Det är spännande att komma till en arbetsplats där man lär sig något nytt varje dag som man kan ha nytta av i sitt eget liv.

Elisa når du på elisa.haggstrom@martha.fi eller på numret 050 361 6081.

Marthaförbundet bjuder på program i Åboland 3.5

Tisdag 3 maj kommer Marthaförbundets årliga evenemang ”Martha på väg” till Åboland. Marthaförbundets representanter är på plats och bjuder på ett fullspäckat program i Pargas och Kimitoön. Ta en titt på programmet nedan och kom ihåg att anmäla dig till de program du vill delta i eftersom att det finns begränsat med platser. Ta gärna med dina vänner som inte ännu är marthor - evenemangen är öppna för alla! Sista anmälningsdag är onsdag den 27.4. 

Pargas

 • 13:00-15:00 Musik och marthamingel
  Plats: Råttis, Skräbbölevägen 
 • 14:00-15:00 Hjälp Östersjön - ett skräp i taget
  Plats: Kalkholmens badstrand, Strandvägen 1a
 • 16:30-18:00 10 tips till en hållbar privatekonomi
  Plats: Pratglad i stadshusets 3e våning, Strandvägen 2

 • 17:00-19:00 Klimatsmarth mat för varje dag - se, lär och smaka!
  Plats: Marthasalen, Brunnsvägen 21

Kimitoön

 • 11:00-13:00 Matinspiration på äldre dagar
  Plats: Labbnäs semesterhem, Labbnäsvägen 6

 • 14:00-15:30 Vad betyder beredskap 72 h för mig?
  Plats: Café Adèle vid Sagalunds museum, Museivägen 7
 • 16:00-18:00 Vårt Östersjön - häftigare än Galapagos!
  Plats: Labbnäs semesterhem, Labbnäsvägen 66

Läs mer om alla programpunkterReceptbanken är påfylld med massa gott!

Dags att välja årets mjöd! 

Valborg står för dörren och det börjar vara dags att lägga igång mjödproduktionen. I Marthaförbundets receptbank finns fyra olika varianter. Vilken passar bäst i år?

Ny chans att delta i vår beredskapsföreläsning!

Vår förra beredskapskurs drog fullt hus! Beredskap intresserar och engagerar just nu. 5 maj håller Toni Rautakoski en ny kurs i beredskap. Föreläsningen ger många praktiska exempel som var och en kan dra nytta av i sin egen vardag. Under föreläsningen tittar vi på:

 • Hur man kan förbereda sig på till exempel ett långvarigt strömavbrott eller på störningar i vattenförsörjningen.
 • Hur man bygger upp ett hemförråd.
 • Hur man skall agera i situationer som kräver skydd inomhus.
 • Hur man försäkrar kommunikation och tillgång till korrekt information vid störningssituationer

Anmäl dig här

Kom på vår trädgårdskväll i Brunakärr 4.5!

Visst går det att odla i stadsmiljö! Helsingfors Marthaförening i samarbete med Marthaförbundets projekt Mästerodlarna bjuder in till en trädgårdskväll i vackra Brunakärr koloniträdgård. Det blir en kväll fullpackad med kunskap om odling, kompostering och inspiration för dina trädgårdsprojekt - från fönsterbrädet till kolonilotten, både för nybörjaren och för den som vill utmana sig själv. Sofia Grynngärds, Cecilia Nyman och trädgårdsmästare Leonna Aho-Ryhänen delar med sig av nyttig kunskap inför säsongen!

Anmäl dig här

Ogräs eller superfood? Lär dig äta vilda växter!

Vissa kallar det ogräs, andra kallar det superfood. Kom med på kurs med Elisabeth Eriksson i Marthaköket den 11.5 klockan 17.00. Låt dig inspireras av ätbara vilda grönsaker! Lär dig kännetecken och användningsmöjligheter på de vanligaste vilda grönsakerna. Ingen förhandskunskap behövs - efter kursen känner du till de sju vanligaste vilda grönsakerna och du vet hur du använder dem i maten!

Anmäl dig här

Stöd Ukraina genom att delta i våra kurser

Fram till den 31.5 går intäkterna från alla Marthaförbundets öppna kurser till Röda korsets Ukraina-insamling. Genom att anmäla dig till våra kurser kan du bidra till ett gott ändamål. Alla kurser och föreläsningar hittar du på martha.fi/evenemang. Passa på att göra gott och lära dig nytt samtidigt!

Anmäl dig till våra kurser

  Kom i kontakt med andra marthor! På Facebook hittar du marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online" där du kan dela med dig av vad som händer i din marthavardag. Du kan ansluta till gruppen om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

  MARTHAMÖTE ONLINE


  Med önskan om glada vårkänslor!

  Se alla artiklar