• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Surdegsmjöd

Surdegsmjöd
Över 60 min

Ingredienser


2–3
citroner
250 g
farinsocker
250 g
socker
4 l
vatten
1/2 tsk
aktiv surdeg
russin

Så gör du:


  1. Skölj citronerna noggrant, skala av det gula skalet och pressa ur saften.
  2. Koka upp hälften av vattnet i en stor kastrull tillsammans med sockret, citronsaften och skalen. Låt koka på låg värme i 5–10 minuter.
  3. Låt mjödet svalna i cirka 20 minuter och häll sedan i resten av vattnet. När vätskan känns ljummen, blanda surdegen i en liten skvätt vatten och rör ner i mjödet.
  4. Täck kastrullen med lock och låt mjödet jäsa i 1–2 dagar på ett lite varmare ställe (till exempel på ett ställe med golvvärme eller nära ett värmeelement).
  5. När mjödet visar tecken på aktivitet i form av lite bubblor kan mjödet tappas på flaska. Häll en tesked strösocker och några russin i rena flaskor. Plocka bort citronskalen och häll drycken i flaskorna. Slut flaskorna med skruvkork, men inte alldeles tätt så att allt extra tryck släpps ut.
  6. Låt jäsa i rumstemperatur i ett dygn, flytta sedan flaskorna i kylen och slut korken tätt. Ifall trycket verkar hårt i flaskorna kan du skruva försiktigt på korkarna för att släppa ut lite av trycket i flaskan.
  7. Mjödet blir färdigt på ungefär en vecka i kylen. Du vet att mjödet är klart då russinen stigit till ytan.

MARTHA
TIPSAR

Grundrecept på surdeg hittas här.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Maträtt
  • Dryck
  • Kalla drycker
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Valborg
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surdegsmjöd

Detta kan intressera dig

Piroger med morots- eller speltgrötsfyllning

Recept

Plommonkompott

Recept

Speltgranola

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet