• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Friterade skal med dipp

Friterade skal med dipp
Max 60 min

Ingredienser


2 portioner


ca 8
potatis och eller rotfrukter, skal
1 l
kallt vatten
2 msk
citronsaft eller 1 msk vinäger
olja till fritering
salt
  1. Lägg skalen i vatten och citron och låt ligga i cirka 30 minuter. Lyft upp skalen på hushållspapper och torka genom att pressa med hushållspapper ovanpå tills skalen är torra.
  2. Värm olja i en kastrull, det behövs minst 5 cm djup. Sätt ner ett av skalen i oljan, när skalet flyter upp till ytan och det bubblar runt skalet är oljan tillräckligt het för fritering. Reglera värmen enligt behov.
  3. Fritera skalen i omgångar i cirka fem minuter så att skalen blir krispiga och får fin färg. Lyft upp skalen med hålslev på hushållspapper och salta.
  4. Fördela smetana i två små skålar och strö över nymald svartpeppar, finhackad rödlök och dill. Servera med nyfriterade skal.

Fritering och säkerhet

Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.

Reglera oljans värme

Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.

Kategorier

  • Hushåll
  • Matsvinn
  • Recept
  • Säsong
  • Huvudråvara
  • Restmat
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Friterade skal med dipp

Detta kan intressera dig

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Så hjälper du pollinatörerna i sommar

Många av våra grödor är beroende av insektspollinering för att ge skörd. Men i dag har mängden pollinatörer som humlor, bin och fjärilar minskat markant. Det kan i förlängningen innebära ett hot mo...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet