Bärmjöd
Ingredienser
2 l
2 l | vatten |
200 g | jordgubbar (3 dl) |
1 ½ dl | svarta vinbär |
100 g | farinsocker |
100 g | strösocker |
Några kvistar | färsk mynta |
½ krm | färsk jäst (lika stor som en halv ärta) |
Så gör du
- Koka upp hälften av vattnet. Tillsätt bär och socker och låt det koka upp igen. Tillsätt resten av vattnet och mynta och låt svalna till 37 grader.
- Rör ut jästen i en liten skvätt av mjöden och rör ner i resten av mjöden. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
- Sila och häll upp mjöden på flaskor, tillsätt cirka 1 tsk socker och några torkade tranbär eller russin i varje flaska. Ställ in flaskorna i kylskåp.
- Bärmjöden är klar ungefär efter ett par dagar eller när russinen har stigit till ytan. Drick mjöden inom en vecka.
