Uppmärksamma Spillveckan (11-17.9) med oss!

Uppmärksamma Spillveckan (11-17.9) med oss!

Under Spillveckan (11-17.9.2023) uppmanas vi att aktivt minska vårt eget matavfall genom att öka medvetenheten om hur vi använder råvaran, förvarar mat och samtidigt omfamnar hållbara matvanor som minskar på matsvinn. Genom att göra små förändringar i våra kök kan vi spara pengar, minska miljöpåverkan och samtidigt skapa utsökta måltider.

Den genomsnittliga konsumenten slänger i Finland bort cirka 20-25 kilo ätbar mat varje år. Mäter vi det i pengar, så innebär det att finländarna årligen kastar bort mat för cirka 590 miljoner euro. I ett fyra personers hushåll innebär det flera hundra euro som slängs varje år.

Målet med Spillveckan är att sprida medvetenhet om det allvarliga problemet med matsvinn och att inspirera till handling för att minska avfallsmängderna. Genom att främja en medvetenhet om hur små förändringar i våra matvanor kan göra en stor skillnad, strävar Svinnveckan efter att minska miljöpåverkan som är förknippad med överbliven mat.

Här kommer några av Marthaförbundets bästa recept och tips för att vi alla ska bli lite bättre på att utnyttja våra fantastiska råvaror och minska vårt matsvinn i största allmänhet.

Trädgårdsmästarens sommarsoppa

  Soppan är ett utmärkt sätt att använda upp tomater, paprikor och zucchini som börjar se lite tråkiga ut. Den krämiga konsistensen fås genom att mixa ner en bit ost och lite grädde eller créme fraiche – eller vad du än hittar i din kyl.

  Grön smoothie

   En grön smoothie är ett utmärkt sätt att använda frukter som börjar se tråkiga ut och blad som behöver användas innan de blir dåliga, till exempel spenat, sallat eller grönkål. Kombinera dem med olika safter för en hälsosam och uppfriskande dryck.

   Rotsaksbiffar och/eller en wok

    Rotsaksbiffar är ett utmärkt sätt att använda upp överblivna rotgrönsaker och skapa en måltid med smak och textur. En svampwok med nudlar är en läcker rätt där du kan blanda olika grönsaker och använda vad du har till hands.

    Öppen Lasagne med tomat, svamp och pesto

     I denna öppna lasagne kan du variera peston med vad du har, som morots- eller rödbetsblast, spenat, grönkål, basilika eller dill. Använd de grönsaker du har hemma för att skapa denna smakrika rätt.

     Friterade skal med dipp

      Istället för att slänga skal av grönsaker och potatis kan du göra friterade chips till fredagsmyset. Det är ett enkelt sätt att minska matavfallet och njuta av en knaprigt god snack.

      Några tips för att minska på ditt matavfall

      Svinnveckan handlar inte bara om recept utan också om att bli medveten om hur vi hanterar våra livsmedel. Här är några tips för att minska matavfall:

      • Broccolistammen: Riv den och blanda med vinägrett för att göra en broccolisallad, eller strimla den som ett tillbehör till tacos, wok eller purésoppa.
      • Dill och persilja: Finhacka dem och frys in för att ha färska örter året runt.
      • Rester av konserver: Om du har överbliven tomatpuré, tomatkross eller kokosmjölk, sätt in dem i frysen så slipper du köpa nytt nästa gång du behöver dem.
      • Inventera ditt kylskåp: Regelbunden kontroll hjälper dig att använda upp matvaror innan de blir dåliga.
      • Skillnad mellan bäst före och sista användningsdag: Förstå skillnaden för att undvika onödigt matsvinn.


      Spillveckan är en möjlighet att ta små, men betydelsefulla, steg mot en mer hållbar livsmedelsanvändning och konsumtion. Genom att minska matavfallet i våra hem kan vi alla göra en positiv inverkan på miljön och samtidigt njuta av utsökta måltider. Låt oss bli medvetna konsumenter och upptäcka det kulinariska nöjet i att använda upp våra matvaror.

      Se alla artiklar