Medlemsnytt september 2023

Medlemsnytt september 2023

Nu möts vi av frostnätter och mörkare kvällar, men än finns det trädgårdsarbete kvar och skörd att ta tillvara. Vi bjuder på säsongens recept, men också på en rad evenemang och kurser, bara att välja och vraka!

mangold

Matkulturmagasinet lanseras på matkulturdagen 9.10.2023

Årets matkulturmagasin "Marthas köksträdgård. Mat från egen odling" lyfter fram hemmaodling, skörd, grödor och tillvaratagande. Ett magasin att bokstavligen gräva ner sig i och inspireras av inför kommande odlingssäsonger. Smått eller stort, specifikt eller brett, seriöst eller trevande spelar ingen roll – prova på och hitta det som funkar för dig!

Magasinet skickas hem till alla medlemmar vecka 40 och finns till försäljning i Marthashoppen efter lanseringen i Aspegrens trädgård i Jakobstad den 9 oktober. Då utses också årets matkulturstipendiat 2023. Passa på att anmäla dig så länge som det finns platser kvar, det här vill du inte missa!

Anmäl dig här

Fisk

Vi ses på Strömmingsmarknaden i Helsingfors!

Marthaförbundet deltar på Strömmingsmarknaden och bjuder på fiskrecept, ger tips och råd för hållbara Östersjövänliga val. Vi visar också upp mer och mindre kända inhemska fiskarter i vår fiskdisk. Passa också på att plocka med dig av vårt tryckta material!

Strömmingsjuryn utnämner marknadens bästa strömmingsprodukter i två olika kategorier. I år sitter också vår egen förbundsordförande Mia Hafrén med i juryn!

Marknaden ordnas på Salutorget den 1–7 oktober 2023 klockan 9–19 (lördag kl. 9–16). Marthaförbundet finns på plats söndag till onsdag, kom förbi och säg hej!

Mera information här

väskor

Delta i Hållbarhetsveckan!

Har föreningen, kretsen eller distriktet ett program under tiden 25.9–1.10.2023 som platsar under temat "hållbar vardag"? Passa då på att ladda upp evenemanget på Hållbarhetsveckans hemsida! Programmen är indelade regionvis och tangerar social, ekonomisk eller ekologisk hållbarhet. Den som inte har eget program kan i stället upptäcka hållbarhet via allt det som erbjuds i form av verkstäder, föreläsningar, temadagar och mycket annat.

Läs mera här

lissu

Missa inte Slow food-festivalen och Fiskars i höstskrud!

Slow food-festivalen i Fiskars går av stapeln under tiden 30.9-1.10.2023 och Marthaförbundet finns på plats. Här presenteras hållbara alternativ i form av bland annat marknad, föreläsningar och workshops i stämningsfull bruksmiljö. Njut av närproducerade och ekologiska alternativ och glöm inte att ha en extra korg eller påse till hands!

Läs mera här

dryck

Dags för nya färdigheter i höst?

Kurser av alla de slag trängs i vår evenemangskalender och alla marthor deltar till ett lägre pris. Kanske är det dags att skaffa sig en ny färdighet eller låta sig inspireras av våra rådgivningsproffs? Hugg in på det som passar dig bäst!

10.10 Fermentera drycker!

23.10 Mat för ett par euro

24.10 Ekonomi för unga: Flytta hemifrån

26.10 Surdegsskolan

31.10 Konsumera och budgetera (Jakobstads arbis)

7.11 Trygg på nätet: Så skyddar vi oss för ekonomiska bedrägerier

Mera info finns i evenemangskalendern

Tält

Gör Martha synligt på större och mindre tillställningar!

Har din förening något på gång i höst där "Martha" gärna skulle få synas? Marthaförbundet har utarbetat ett nytt enhetligt utseende för evenemang, mässor och andra jippon. Vi hoppas att föreningar, kretsar och distrikt också kommer att ha nytta av materialet. Information om hur ni kan köpa ett eget marthatält eller andra element hittas här. Tältet går också att hyra.

Hyr marthatältet här

Kastrull

Gå lös på skörden med goda råvaror som för tillfället är i säsong!

Vitlök

Sofias trädgård i september: Avsluta och förbered

Det drar ihop sig till höst och trädgården behöver förberedas för både vila och följande säsong. Mata bäddar och land med organiskt material och passa på att peta ner till exempel palsternacka och blåklint för en kickstart tidigt på våren. 

Läs mera här

För

Årets finlandssvenska förbundsbarometer är här!

Plattformen för de finlandssvenska förbunden, Förbundsarenan, tar årligen pulsen på olika delar av civilsamhället. I år fick de finlandssvenska förbunden svara på frågor om hur de utvecklas, vilka utmaningar de står inför och hur det går. Undersökningen resulterade i rapporten "Förbundsbarometern 2023". Samma undersökning gjordes också år 2021, vilket ger möjlighet att följa utvecklingen i de olika förbunden som helhet. 

Till rapporten

Save the dates

11.11 Marthadag på Kimitoön

18.11 Klädbytardagen

18.11 Ungmarthas föreläsningsdag

21.11 Kurs: Spara till, köpa och äga sin första bostad

21.11 Trygg på nätet (Jakobstads arbis)

23.11 Lillajulsbakning och julpynt med familjen

24.11 Barnen med till jobbet-dagen

5.12 Tidskriften Martha utkommer som e-tidning

Se alla artiklar