Medlemsnytt oktober 2020

Medlemsnytt oktober 2020

Boka en distanskurs, virka eller sticka vardagsglädje åt barn som behöver det allra mest, delta i höstmötet och planera kommande verksamhet.

Bästa marthavänner,

när man sticker ut näsan på morgonen känner man att hösten är här med besked. Frostnätterna blir fler och fler.

Tur att trattkantarellerna klarar kyla så bra för det finns massor av svamp i skogen som bara väntar på sina plockare. Om du ännu inte prövat tillreda syltade trattkantareller så uppmanar jag dig att göra det. En verklig delikatess och uppskattad gåva. Receptet hittar du här: Syltade trattkantareller

Njut av hösten, bli inspirerad av spännande höstliga recept från vår receptbank och dyk gärna upp digitalt på höstmötet. Viktigast av allt är dock att du tar hand om dig själv och din hälsa och värnar om nära och kära.

Marthaförbundets höstmöte 21 november 2020

Höst betyder också höstmöte, som under rådande omständigheter arrangeras digitalt. Höstmötet har ett viktigt extra ärende på agendan, nämligen antagandet av nya stadgar för Marthaförbundet och därmed en ny organisationsstruktur. Till det krävs ¾ majoritet så det blir spännande att se om förslaget vinner tillräckligt med understöd. Ta gärna del av höstmötesförhandlingarna hemma via din skärm. På vår webbsida hittar du mötesmaterialet samt instruktioner hur du kan ansluta till mötet. Allt material relaterat till höstmötet hittar du här: 

Marthaförbundets höstmöte 2020


Boka en distanskurs för din egen förening eller krets

Marthaföreningar och -kretsar kan under hösten 2020 boka in någon av de 17 olika distanskurser som Marthaförbundet erbjuder. 

Några exempel på kurser:

  • Lev hållbart – ekonomiskt och ekologiskt
  • Skogen året om, en källa till välmående
  • Ett plastsmart hem
  • Uppröjning i hemmet – få kontroll över ditt prylkaos
  • Ekostädning
  • Båtägarens ABC för ett renare och friskare Östersjön

Listan på alla kurser samt information om bokningen hittas här. Det går också att skräddarsy en kurs enligt era egna önskemål och behov. Ett förslag är att ordna en ekonomikväll med kretsen eller föreningen och beställa boken En euro i taget till alla deltagare.

virkade hjärtan, garnnystan, trådrullar, filt, leksaksuggla och lykta

Virka, sticka eller sy något som är till glädje för långtidssjuka barn 

Vill du göra något meningsfullt under hösten och samtidigt glädja långtidssjuka barn? Då kan du delta i kampanjen där föreningen Project liv rf. uppmuntrar marthor att skapa leksaker, prins- och prinsesskronor, filtar eller sovmasker som ges i gåva till långtidssjuka barn och ungdomar. Läs mer om kampanjen här: Virka, sticka eller sy något som är till glädje för långtidssjuka barn.

Carola Sandvik är årets matkulturpristagare

Våra varmaste gratulationer till årets matkulturpristagare Carola Sandvik. Läs mer om Carola här: Årets matkulturpristagare är trädgårdsmästaren och paprikaodlaren Carola Sandvik och Paprikor är trädgårdsmästaren Carola Sandviks specialitet

Årets matkulturmagasin Odlade grönsaker kan du beställa här.

Läs också Ungmarthas matkulturhäfte:

Lilla grönsakshäftet

Idéer och inspiration för temaprogram till marthamötet

Funderar du på program och temadagar för din krets eller förening? Ta då del av Marthas inspirationspaket. Avsikten med inspirationspaketen är att samla material som hänger ihop med ett visst tema, så att ni på ert marthamöte kan plocka ut just de bitar som passar er bäst. 

Marthas inspirationspaket: Beredskap 72 h

Marthas inspirationspaket: Skogen

Marthas inspirationspaket: Hållbart klädtänk

Marthas inspirationspaket: Tack för maten!

Boken En euro i taget hjälper dig att ta tag i vardagsekonomin

En euro i taget är din guide till en hållbar privatekonomi och behandlar vikten av att prata om pengar och att planera sin ekonomi. Pengar är en del av livet och i boken behandlas därför inte bara budgetering, inkomster och sparande, utan också konsumtion och matkostnader. Du får också ta del av placeringens grunder samt resonemang kring ekonomiska beslut i vardagen. Läs mer och beställ boken här: 

Nu finns boken En euro i taget till salu

Kom med på kurs – digitalt eller i Marthaköket

28.10 Dödstäda - ta hand om ditt hem och din ekonomi (digital)
3.11 Att spara till, köpa och äga sin första bostad (digital)
11.11 Streetfood på inhemska råvaror (Marthaköket)

Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om både de fysiska kurserna och distansföreläsningarna.

Save the dates... (med reservation för förändringar)

14.11 Nationella klädbytardagen - i år rekommenderar vi digitala evenemang
21.11 Marthaförbundets höstmöte 2020
Köpfri november I år uppmärksammar vi medveten konsumtion i november, håll koll på martha.fi.
Inom november är det också dags att ansöka om föreningsstöd.  Idea fram ny, eller servera befintlig verksamhet till dina medmarthor med hjälp av Föreningsstödet, kriterierna hittar du här: Föreningsstöd

Läs mer om kommande evenemang.

Njut av höstens delikatesser 

Fler recept i säsong hittar du i Marthas receptbank.

Se alla artiklar