• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Ugnsbakad paprika och tomat

Ugnsbakad paprika och tomat
Max 60 min

Ingredienser


6
bifftomater eller paprikor
2
lökar
2
vitlöksklyftor
2 msk
olja
2 dl
speltkärnor eller grötris
ca 5 dl
grönsaksbuljong (1 grönsaksbuljongtärning + 5 dl vatten)
1 dl
färsk mynta, finskuren (eller andra färska örter, såsom basilika, persilja eller körvel)
salt och svartpeppar

Så gör du:


  1. Skär av ett ”lock” på tomaterna eller paprikorna, spara locken. Gröp ur tomaterna och ta tillvara inkråmet. Ta ut fröhuset ur paprikorna.
  2. Salta de urgröpta tomaterna lite, låt dem stå och rinna av upp och ner.
  3. Tärna löken och pressa vitlöken. Fräs mjuk i lite olja.
  4. Tillsätt speltgryn eller grötris och det finskurna inkråmet från tomaterna. Späd med grönsaksbuljong. Då du använder speltgryn kan du låta dem stå i blöt 6 timmar eller koka lite längre.
  5. Koka på svag värme under lock i cirka 20 minuter och rör om med jämna mellanrum. Smaka av och krydda.
  6. Lägg tomaterna och paprikorna i en ugnsfast form, fyll dem med den välsmakande fyllningen. Sätt på locken.
  7. Häll resten av oljan över grönsakerna och sätt in i 225 graders ugnsvärme. Låt stå i ugnen i cirka 30 minuter tills grönsakerna är riktigt mjuka och fyllningen likaså.

MARTHA
TIPSAR

I fall du använder speltkorn lönar det sig att skölja och blötlägga speltgrynen i kylskåp över natten. Då går tillredningen snabbare. Använder du grötris, räcker det med att skölja riset.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Buffé
  • Maträtt
  • Huvudrätter
  • Sidorätter
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Ugnsbakad paprika och tomat

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet