Medlemsnytt i juni 2023

Medlemsnytt i juni 2023

Juni är kommen och på många håll pausar föreningsverksamheten över sommaren. Vi rundar också sakta av på Marthaförbundet och dyker in i allt det sköna gröna utanför kontoret. I augusti kör projekten, kurserna och all övrig verksamhet i gång igen, viktiga datum hittar du längst ner på sidan. Kursutbudet tillkännages i slutet av juni, medan själva anmälan öppnas i augusti. Nu kan du också passa på att boka in en av marthaförbundets rådgivare på ett föreningsbesök till hösten. Ha en riktigt skön sommar, så ses vi åter i augusti!

Årsmötet i Borgå 2023.

En återblick på årsmötet i Borgå

Stort tack för ett fantastiskt årsmöte fyllt med värme, gemenskap och kunskap! Efter den dosen är vi åter laddade inför följande marthaår. Att kunna träffas och vara tillsammans känns fortfarande som en lyx att inte ta för given. Människomötena, sorlet, den innerliga stämningen och glädjen bär vi med oss länge.

Se årsmötet i bilder här

MiaH

Marthaförbundet välkomnar varmt Mia Hafrén till ny ordförande! Det blir ett spännande steg framåt för hela förbundet som vi ser fram emot. Mia har inlett sitt arbete med både centralstyrelsen och personalen och kommer att synas mer runt om i Marthafinland från och med hösten.

Bekanta dig med Mia Hafrén här

Centralstyrelsen fick delvis nya ansikten då mandatperioden för en del av styrelsemedlemmarna avslutades. Mandatperioderna går omlott för att undvika att hela styrelsen byts ut på en och samma gång.

Här hittar du Marthaförbundets styrelse för åren 2023–2024

Under kvällsfesten delades tre utmärkelser ut: Dolores Karell tilldelades titeln årets Lucina, Monica von Frenckell utsågs till årets eldsjäl och titeln årets samhällsinsats tillföll Kyrkoby Marthaförening.

Läs mer om årets marthagärningar 2022 här

podd

Nya avsnitt i Prata pengar-podden

Hur fungerar pensionssystemet? Vad ska jag tänka på när jag flyttar hemifrån? Hur fyrkdejtar man? I Marthaförbundets poddserie Prata pengar blandas vardagstips, ny kunskap och inspiration.

Lyssna på podden här

Odlas

Sofias trädgård i juni och juli: Plantera ut och sköt om dina växter

Vattna, rensa gödsla. Hushållsrådgivare Sofia Grynngärds ger dig tips på hur odlingarna bäst ska skötas under sommaren och hur arbetet kan underlättas. 

Läs mera här

Pride

Mingel, parad och parkfest i alla regnbågens färger!

I år är det möjligt att inleda med ett tvåspråkigt Pridemingel i Hemvrån den 1 juli klockan 9, där vi tillsammans förbereder oss inför paraden. Prideparaden i Helsingfors startar sedan från Senatstorget och fortsätter med en gemensam parkfest i Brunnsparken. Läs mer om vilka tider som gäller och passa på att anmäla dig till minglet.

Närmare information här

Mat

Hej, du som jobbar med närmat! 

Ta chansen och öppna upp dörrarna till din verksamhet under Närmatsdagen som ordnas i hela Finland lördagen den 9 september 2023. Under dagen kan du till exempel erbjuda konsumenterna möjlighet att köpa dina produkter, öppna kafé eller restaurang för dagen eller ordna guidade rundturer. Endast fantasin sätter gränser. Anmäl dig som arrangör senast måndagen den 14 augusti 2023.

 Bli arrangör på Närmatsdagen

Arme
Foto: Naisten Valmiusliitto

Missa inte den svenskspråkiga NASTA-övningen Tyyni

Vi vill påminna om beredskapsövningen för kvinnor under hösten, en upplevelse som ger diger information, praktiska färdigheter och insikter. Kvinnornas Beredskapsförbunds medlemsorganisationer genomför övningen NASTA Tyyni den 22–24 september i Dragsvik i Ekenäs. Observera att den som anmäler sig till kursen först behöver registrera sig på www.mpk.fi.

Anmälan och närmare info

Brainstorming på Marthaförbundets årsmöte 2022.

Marthadagar i höst – boka datumen redan i dag!

I höst kommer Marthaförbundet ut till ett antal regioner i Marthafinland och bjuder på inspirerande program i samarbete med de lokala marthaföreningarna. Närmare information kommer senare, men boka redan i dag in datumen i era kalendrar:      

 • Lördag 9.9: Karleby Marthaförening ordnar en marthadag för nejdens marthor och andra intresserade. Marthaförbundet deltar med program under dagen.
 • Lördag 11.11: Kimitoöns Marthaföreningar ordnar en marthadag för nejdens marthor och andra intresserade. Marthaförbundet deltar med program under dagen.
 • Lördag 9.12: Lindkoski Marthaförening och Marthaförbundet ordnar en gemensam marthadag för alla marthor och andra intresserade i Östra Nyland med omnejd.

  Vill du att det ordnas en inspirationsdag i din region hösten 2024? Hör av dig till Marika Danielsson, marika.danielsson@martha.fi, 044 735 4971, eller Elisa Häggström, elisa.haggstrom@martha.fi, 050 361 6081.

  Save the dates

  26.7 Marthas namnsdag

  31.8 Östersjödagen. Marthaköket i Helsingfors blir lunchrestaurang för en dag. Vi erbjuder Östersjösmart lunch till försäljning för allmänheten under dagen. Mer info kommer senare.

  2.9 Årets Fredrika Runeberg-stipendiat tillkännages i Borgå

  9.9 Marthadag i Karleby

  25.9–1.10 Hållbarhetsveckan

  30.9–1.10 Slow Food-festival i Fiskars

  4.10 Matkulturmagasinet 2023 utkommer

  Fjäril på blomma.

  Sommarstängt i juli

  I juli håller förbundskansliet i Helsingfors och i Vasa stängt och personalen har semester. Kom ihåg att lämna in din beställning i Marthashoppen senast onsdagen den 28 juni om du vill ha leveransen innan vi stänger för sommaren. Torsdagen den 3 augusti är vi åter tillbaka. Vi önskar alla marthor en riktigt skön och härlig sommar!

  Se alla artiklar