Sofias trädgård i juni och juli: Vattna, gödsla och njut av skörden!

Sofias trädgård i juni och juli: Vattna, gödsla och njut av skörden!

Vattna, rensa, gödsla och njut av tidig skörd Trädgårdsskötseln brukar vara viktig i början av sommaren för att ge grönsakerna de bästa förutsättningarna att växa till sig fint.

Vattna

I början när alla sådderna skall gro är det viktigt att jorden inte torkar ut, så var noga med att vattna ifall det inte kommer regn. En fiberduk kan också hjälpa till att bibehålla fukten längre i jorden. När grönsakerna har kommit upp är det bra att vattna rejält när du vattnar istället för lite och ofta eftersom rötterna då söker sig djupare ner i marken. Täckodling är också en metod som hjälper till att hålla jorden fuktig.

Rensa

I början på sommaren är det bra att vara flitig med rensningen så att ogräset inte tar näring och plats från grönsakerna. Du ger därmed grönsakerna bättre förutsättningar för en god skörd. Om du rensar vartefter blir det också enklare eftersom en djungel av ogräs bland morötterna också kan göra det svårt att se vad som är vad.

Gödsla

Under sommaren behöver en del växter tilläggsgödsel. Du kan exempelvis gödsla med gödselvatten, via täckodling eller med hönsgödsel. Gödselvatten kan exempelvis vara utspätt lakvatten från bokashikomposten eller nässelvatten (recept nedan). Det går också bra att gödsla genom täckodling, täck då jorden runt plantorna med ett lager gräsklipp ca 5–10 cm tjockt. Om du inte har tillgång till gräsklipp går det också att använda ensilage eller ull. Du kan också använda hönsgödsel, följ då anvisningarna på förpackningen.

Nässelvatten

Fördelen med gödselvatten är att du kan späda ut det och gödsla lite och ofta istället för mycket och sällan. Gödselvatten doftar inte gott men gör susen för växterna i din trädgård.

  1. Fyll en hink med nässlor och vatten. Låt stå 10–14 dagar eller tills det börjar stinka.
  1. Sila av vätskan eller ös bort nässlorna och späd med vatten tills det börjar se ut som te.
  1. Gödselvattna.

Vilka grönsaker behöver mest gödsel?

Viktigast är att de växterna med stort behov får tilläggsgödsel för att ge god skörd. Dessa kan täckas med gräsklipp ett par gånger under sommaren alternativt gödselvattnas regelbundet.

Stort behov

  • kål, gurkväxter, tomat, selleri och purjolök

Måttligt behov

  • Lök, rotfrukter, dill, persilja och sallat

Litet behov (behöver ej tilläggsgödsling)

  • Potatis, rädisa, jordärtsskocka

Skörda och njut!

I juni brukar bland annat bladgrönsakerna, dill, rädisor och rabarber börja ge skörd i trädgården. Späda blad, dill och rädisor passar utmärkt på smörgåsen och i salladen.

Örter kan bidra till en fräsch  grön örtdressing,  använd de örter som finns i din trädgård.

Av spenat kan du mixa en grön smoothie 

Passa också på att njuta av rabarbern och laga dricka https://www.martha.fi/recept/r..., kräm https://www.martha.fi/recept/r... eller bullar https://www.martha.fi/recept/rabarberbullar.

Se alla artiklar