Frys- och skafferitömmartips

Frys- och skafferitömmartips

Många fyller nu frys och skafferi med mat för de kommande veckorna. Kolla först vad som gömmer sig längst in i skåpet och ät upp den maten först. Här finns matsvinnssmarta tips på vad du kan laga av det du hittar längst in i skåpen, och riktlinjer för hur länge maten kan förvaras i frysen.

Så kan du använda det du hittar i frysen och skafferiet

Eventuella matrester i frysen blir en snabb lunch för skoleleven som är hemma, för distansjobbaren och för den som vill eller är tvungen att undvika att gå till matbutiken.

Hållbarhet i frysen

I listan med riktlinjer för hållbarhet har vi utgått från att produkterna är färska då de fryses in. Fettet är den tidsbegränsande faktorn för hållbarhet eftersom det härsknar. Givetvis finns det variationer i hållbarhet, så precis som i övriga fall gäller det att lukta och smaka om man är tveksam till om matvarorna går att använda. Är du osäker? Kontakta Marthaförbundets hushållsrådgivare.

Bär och grönsaker

  • Bär: cirka 12 månader, men de kan användas även efter det.
  • Fruktmos (till exempel äppelmos): cirka 12 månader.
  • Grönsaker (ärter, bönor, spenat som förvälls innan de fryses in): cirka 12 månader.
  • Svamp (förvälld): cirka 12 månader.

Kött och fisk

  • Fet fisk: 2 månader.
  • Mager fisk 6 månader.
  • Griskött: 3–6 månader.
  • Nötkött: 8–12 månader.
  • Lammkött: 6–12 månader.
  • Lever och inälvsmat: 3 månader.
  • Charkuterivaror: 1–2 månader (den relativt korta tiden beror på att rimmade och rökta varor har kortare hållbarhet än obehandlade).
  • Hjortdjur: cirka 2–2,5 år.
  • Hönsfågel: cirka 2 år.
  • Hare, kanin: cirka 2 år.
  • Sjöfågel: 1,5 år.
  • Vildsvin 6–12 månader.

Mat och bakverk

  • Tillagade maträtter: cirka 3 månader.
  • Matbröd: cirka 12 månader.
  • Feta bakverk: cirka 3 månader.
Se alla artiklar