Kantarellpaj
Ingredienser
Pajbotten |
|
---|---|
3 dl | vetemjöl |
1 dl | speltmjöl |
150 g | smör, kallt |
3 msk | kallt vatten |
1 liter | kantareller |
2 msk | smör |
1 dl | finklippt persilja |
1 liten | purjolök i ringar |
3 | ägg |
2 dl | grädde |
1 dl | mjölk |
1 dl | riven stark ostSalt och nymalen svartpeppar |
Anvisning
- Mät upp mjöl i en skål och lägg i smöret. Knåda ihop till en grynig massa med fingrarna eller i matberedaren. Häll i vattnet och knåda snabbt till en smidig deg.
- Tryck ut degen i formen, gärna en form med löstagbar kant på cirka 26 cm diameter.
- Ställ in i kylen och låt vila i cirka 20 minuter.
- Stek svampen i torr panna tills vätskan försvinner. Tillsätt sedan en smörklick och purjolöken i den heta pannan. Fräs i 5–7 minuter. Smaka av med svartpeppar och persilja.
- Vispa ihop äggstanningen och salta.
- Häll ut fyllningen och äggstanningen samt överst riven ost i pajskalet och baka pajen i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.
