Medlemsnytt november 2023

Medlemsnytt november 2023

För den som vill smygstarta julstämningen kan vi tipsa om hållbara och mångsidiga julklappar samt härlig pepparkaksdoft och mysigt pyssel tillsammans med familjen. För den som hellre håller hela julen på avstånd kan det i stället ges utrymme för välgörenhet eller att ta reda på mer om nätbedrägerier.

pepp

Doftande, pyssligt och juligt

En lysande chans att få julstämning, pepparkakor och handledda pysselaktiviteter – utan att behöva städa, diska eller förbereda någonting! Lillajulsbakning och julpynt med familjen går av stapeln i både Vasa och Helsingfors torsdag 23.11.2023. Meddela intresse redan i dag, så att alla säkert ryms med.

Mera information och anmälan

rea

Hitta hållbara julgåvor i Marthashoppen!

I år lägger vi fokus på vårt handsydda linneförkläde med Marthabroderi och den praktiska lunchlådan i metall. Kanske behöver vännen ett nytt förkläde till julbaket eller någon i familjen vill börja ta med lunchlådor till jobbet? Båda produkterna säljs till rabatterade priser under tiden 13.11–17.12.2023.

Skicka in din beställning senast 17.12.2023, så hinner den med i årets sista leveranser. Marthashoppen har julstängt från 18.12.2023 till 7.1.2024.

Till marthashoppen

lind

Ses vi på Marthadagen i Lindkoski?

Marthadagen den 9 december 2023 kl. 11–14 bjuder både på julstämning, musikaliska inslag och möjlighet att bekanta sig med såväl lokala marthor som Marthaförbundets ordförande Mia Hafrén och övrig personal. Häng med och trivs tillsammans med oss! Dagen går av stapeln i Lindkoski föreningshus.

Till anmälan

smycke

Centrs Marta också utanför Lettlands gränser

Kvinnostödcentret Centrs Martas digra arbete för kvinnors trygghet och välfärd har med tiden vuxit och samarbetet med andra länder har utökats, bland annat till följd av krig och andra kriser. Största delen av arbetet sker på ideell basis med knappa resurser, men med stort hjärta. Ett krävande arbete, som för många hjälpbehövande är det enda halmstrået de har att ty sig till. 

Marthaförbundet ordnar en julinsamling till förmån för Centrs Marta i Riga under tiden 15.11–21.12.2023. Alla bidrag, stora som små, är värdefulla och välkomna. 

Till insamlingen

Du kan också stödja Centrs Marta genom att köpa centrets välgörenhetshalsband till vårt rabatterade julpris 5 euro (ordinarie pris 15 euro). Beställ halsbandet senast 17.12.2023, så hinner det med i årets sista leverans!

Köp halsbandet här

julpyssel

Jultips från A till Ö

Vi börjar i tid och lägger från slutet av november ut bästa jultipsen i våra sociala mediekanaler. Det gäller allt från brända kastrullbottnar till att hålla ekonomin i schack och hemmet rustat för alla eventualiteter. Lite jul men ingen stress, tänker vi oss. Så håll utkik på Facebook och Instagram efter tipsen!

Årsmöte

Snusa lite på årsmötet i Vasa

Marthaförbundets årsmöte går av stapeln i Vasa lördag 4.5.2024. Planeringen är redan i full gång och det börjar bli dags att fundera på boende och transport. Mötessidan för årsmötet på martha.fi uppdateras kontinuerligt och ger svar på de flesta frågorna gällande årsmötet.

Till mötessidan

Nu finns det också möjlighet att ansöka om föreningsstöd för finansiering av bussar till årsmötet, missa inte den möjligheten! Senast 30.11.2023 behöver ansökan lämnas in.

Till föreningsstödet

jul

En lucka i taget fram till julafton

Snart är det återigen dags för Ungmarthas julkalender. Genom hela december kommer vi att erbjuda läcka recept samt ett brett utbud av spännande pysselprojekt. Följ Ungmartha på Instagram, @ungmartha, där en ny lucka öppnas varje dag fram till julafton.

glas

Årets marthaglögg 2023? Ja tack!

Med glöggsäsongen i full gång (eller på intågande) vill vi bjuda på både glögg och tilltugg. Varsågod, tänd ett ljus och njut!

Årets marthaglögg

  • 1 dl socker
  • 2 dl saftkoncentrat av lingon (osötat)
  • 1 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång

Till servering: Ett torrt mousserande vin (med eller utan alkohol)

Gör så här: Koka upp alla ingredienser till glöggen i en kastrull. Låt koka cirka 5 minuter och låt sedan stå och svalna en stund på plattan. Flytta glöggen till kylskåpet när den svalnat och låt gärna stå och dra över natten. Häll cirka 2 msk glögg i ett champagneglas och fyll på med ett mousserande vin. 

Här har du årets marthaglögg: ett uppfriskande glubbel (glögg + bubbel)! Glöggen går även utmärkt att servera på traditionellt vis. Då späds glöggkoncentratet ut med hett vatten i stället för bubbel.

Blåbärsglögg

Dipp till glöggmyset

Glöggtilltugg med hjortronsylt och färskost

Julkex utan ugn

Marmeladgodis

Kolasnittar med smak av ingefära (glutenfria)

save

18.11 Korsholmskalaset i Botniahallen

24.11 Köp inget-dagen

5.12 Tidskriften Marthas julnummer utkommer

9.12 Marthadag i Lindkoski

Se alla artiklar