Medlemsnytt november 2022

Medlemsnytt november 2022

November är kanske inte den mest hyllade månaden på året, men det kan vi råda bot på! Kavla till exempel upp ärmarna för att inventera klädskrubbar, skåp och lådor under återstoden av Köpfri november. Eller varför inte vara ute i god tid med att planera och tillverka julklappar och sedan luta dig tillbaka med en glögg? Eller kanske satsa på att göra saker tillsammans med dem du tycker om? Mot den bakgrunden ter sig november riktigt mysig. Vi önskar dig en fin väntan på julen!

Bästa julminglet – kom med på bokrelease till Busholmen!

Vår storsäljare Marthas vardagstips kommer äntligen ut till försäljning och vi vill välkomna alla till en julig bokrelease med mingel, författarintervjuer, bokförsäljning, pyssel, glögg, pepparkakor och självklart förevisning av de viktigaste marthatipsen inför jul! Evenemanget är gratis. Vi ses den 1 december klockan 15.30!

Evenemangets detaljer här

P.S I motsats till vad vi skrev i mejlet, bakar vi tyvärr inte pepparkakor under evenemanget i Helsingfors, utan nöjer oss med att äta dem. Vi ber om ursäkt! 

pepparkakor

Drop-in med pepparkaksbak och mingel i Vasa

Torsdagen den 24 november klockan 14–19 är det drop-in på Marttala i Vasa. Vi har pepparkaksdegen redo för kavling, ugnarna varma och kristyren klar. Bland bagarna hittar du också hushållsrådgivaren Sofia Grynngärds, ekonomirådgivaren Matilda Hassel, projektledaren Emilia Nord och organisationskoordinatorn Jessica Åhman. Passa på att fråga oss om allt som rör marthaverksamheten! Evenemanget är gratis och öppet för alla. 

Anmäl dig här

Insamling Marta Centrs

Stöd våldsutsatta kvinnor via Marta Centrs

Nu har du möjlighet att bidra till kvinnostödscentret Marta Centrs verksamhet som hjälper och rehabiliterar kvinnor som blivit utsatta för våld. Marthaförbundet har samarbetat med Marta Centrs i Riga sedan 1998. Centret erbjuder både sociala och juridiska tjänster samt en telefonlinje. I fjol fick hela 470 kvinnor hjälp via centret, bland dem flera som blivit utsatta för människohandel och prostitution. För närvarande finns också ukrainska kvinnor som flytt kriget bland de utsatta i Lettland. 

Bidra till insamlingen genom att betala in en valfri summa till Mobile Pay 31145 eller till kontonummer FI 57 8000 1400 0617 51. Ange Finlands svenska Marthaförbund som mottagare och skriv “Marta Centrs" i meddelandefältet. Insamlingskampanjen pågår fram till 20.12.2022.

Läs mer om insamlingen här 

Tiktok

Praktiska ekonomitips nu också på TikTok

I korta inspirationsvideor bjuder Marthaförbundets ekonomirådgivning på aktuella ekonomitips i en splitterny kanal  TikTok. Gå in och följ @pratapengar. På kontot ger vi snabba, enkla ekonomitips som underlättar vardagen. Vi kan alla med små steg bli lite bättre på vår privatekonomi.  

TikTok är en av de populäraste kanalerna inom social media bland ungdomar. Har du inte ett eget konto kan det vara kul att skapa ett – eller tipsa om kontot bland dina vänner och bekanta!

UngMartha julkalender

Ungmarthas julkalender är här igen!

Räkna ner till julafton tillsammans med Ungmartha. Årets julkalender innehåller recept, odlings- och pysseltips för alla, såväl för barn och unga som för vuxna. Varje decemberdag fram till julafton publiceras ett recept eller ett pysseltips. I recepten använder vi främst inhemska råvaror och i pysslet natur- eller återvunnet material. Följ Ungmartha på sociala medier eller kika in på ungmartha.fi för att ta del av julkalendern från och med den första december.

Filt_eld_M-klubb

Ansök om bidrag för popup-M-klubbar

Alla föreningar och kretsar kan nu ansöka om bidrag till att ordna M-klubbar för barn. Samla nejdens barn och unga till meningsfull verksamhet i martha-anda, platsen och innehållet bestämmer ni själva. Popup-klubbarna kan ordnas under hösten 2022 eller vintern 2023. Det är först till kvarn som gäller, ta kontakt med Elise Hindström, elise@martha.fi, för att anmäla intresse.

Läs mer om bidraget här

Julakuten 2022

Ingen julstress i år – julakuten till er tjänst

Vilken dessert kan du göra på förhand? Var hittar du tips på sista minuten-mat för veganen som kommer på julmiddag och hur får du bort de envisa stearinfläckarna från duken? Marthaförbundets populära julakut håller linjerna öppna den 19–21 december klockan 13–15. Kontakta oss med frågor om allt juligt mellan himmel och jord och få svar av våra erfarna hushållsrådgivare! Du når julakuten på numret 050 517 2958 eller på mejladressen hushall@martha.fi

  Fiskhandduk i marthashopen

  Marthashopen på julpaus från den 14 december

  Vi är mitt uppe i kampanjen Köpfri november och uppmanar till eftertänksam, återhållsam eller rentav ingen konsumtion. Vi vill ändå passa på att påminna om att den som vänder sig till Marthashopen för julklappar ska göra sina beställningar senast den 14 december. Till exempel fiskhandduken, lunchlådan, förklädet i linne och den nya boken Marthas vardagstips är fina, hållbara gåvor. 

  Save the dates

  19.11 Klädbytardagen

  I flera föreningar och kretsar firas klädbytardagen den 19 november. Ta kontakt med din förening och fråga eller ordna en egen klädbytarcirkel. 

  Tips för en lyckad klädbytardag

  27.11 Köp inget-dagen

  Evenemang

  24.11 Pepparkaksbakning med hela familjen

  Marttala, Vasa kl. 14–19. Gratis!

  30.11 Prata pengar-podden: AfterWork Live i Helsingfors

  Fratello Torrefazione, Helsingfors kl 18. Gratis! 

  1.12 Boklansering och julens kick-off

  Marthaköket på Busholmen kl 15.30–18. Gratis!

  1.12 Limpor, lådor och lakritskola – julförberedelser tillsammans

  Korsholms högstadium kl 17–20. Pris 32/27 €

  Se alla artiklar