Medlemsnytt: Januari 2024

Medlemsnytt: Januari 2024

Gott nytt år, kära marthor! Det är inget vanligt år som nu påbörjas. 2024 kommer med Marthaförbundets 125-årsjubileum. Men innan vi påbörjar festligheterna bjuder vi på årets första Medlemsnytt.

125 år av bildning, kunskap och gemenskap

Marthaförbundets fick sin början 1899 med den då alltför radikala sloganen ”Bildning i hemmen” som snabbt måste bytas ut mot det snällare täcknamnet Martha, och fortsatte sedan med verksamhet för hem och samhälle, under ledning av kloka kvinnor som sett möjligheterna och vågat engagera sig och sticka ut. Martharörelsens uppgift har alltid varit att sprida kunskap och bildning och samtidigt skapa en hållbar vardag med glad gemenskap, där vi tillsammans bygger, formar och förändrar vårt samhälle.

På gång just nu på Marthaförbundet

🔵  Marthastudion 23.1

Det är dags för den andra livesändningen i Marthastudion på vår Facebook-sida! Hur ska vi tänka kring våra val i vardagen? Är de hållbara? Kan vi bli mer cirkulära med enkla steg? I den här livesändningen diskuterar Marthaförbundets ekonomirådgivare Marina Nygård och hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson hur vi kan tänka kring enkla cirkulära val. I den här sändningen får du sex konkreta tips (både hushåll, ekologi och ekonomi!) om hur vi alla kan bli mer cirkulära i vår vardag.

🔵  Educa-mässan 26-27.1
Marthaförbundet och UngMartha deltar på årets Educa-mässa i Helsingfors Mässcentrum. Välkommen att besöka den gemensamma montern 6n40 för Finlands svenska 4H, Farmer Time Finland, SLC, Marthaförbundet och UngMartha i svenska Hörnan! Educa-mässan är Nordens ledande utbildningsevenemang och mässan förväntas samla kring 15 000 besökare. Kvarteret Hörnan samlar de svenskspråkiga aktörerna inom undervisning, utbildning och skolsamarbete. Delta gratis genom att registrera dig som besökare på Educas webbplats. 

🔵  Pop up-restaurang på Busholmen 13.2
Hjärtligt välkommen till Marthaköket på pop up-lunch på fastlagstisdagen! På menyn står traditionsenlig hemgjord ärtsoppa och nygräddade fastlagsbullar. Ingen förhandsanmälan krävs, men tryck gärna att du deltar i vårt Facebook-evenemang, så vet vi hur många lunchgäster vi kan förvänta oss.

Ny serie presenterar vår historia - Anni Blomqvist först ut!

Martharörelsens uppgift har alltid varit att sprida kunskap och bildning och samtidigt skapa en hållbar vardag med glad gemenskap, där vi tillsammans bygger, formar och förändrar vårt samhälle. För att ge liv åt historien vill vi under året presentera en kavalkad med kvinnor som under 125 år engagerat sig i martharörelsen. De är inga glansbilder eller helgonlika andeväsen som fladdrar fram som förlegade fläktar från tider som flytt, utan kvinnor med olika bakgrund, som alla är en del av ett systerskap över tids- och generationsgränserna. Just nu kan du läsa en längre artikel om Anni Blomqvist liv - missa inte!

Till artikeln

Säsongens läckraste recept

Marthaförbundets hushållsrådgivare har handplockat årstidens bästa middagstips. Allt med fokus på inhemska råvaror i säsong. 

🔵  Läcker lökpaj 
🔵  Ugnsbakad jordärtskocka med vitlök
🔵  Strömmingspinnar

Nya kurser att boka till föreningarna

Våra rådgivare presenterar årets inspirerande kurshelheter för våra marthor. Våra kurser för 2024 är noggrant utvalda för att adressera viktiga aspekter av vår allas vardag och för att stärka våra kunskaper och färdigheter inom aktuella samhällsteman. Ta chansen att berika din förening med lite ny inspirerande kunskap genom att boka någon av våra nya kurser!

Till kurskatalogen

Tips: Vintergöra för lediga dagar

Avfrosta, städa och organisera. Här kommer fina tips för att ta vara på vinterkylan!

🔵  Snötvätta mattor
🔵  Avfrosta kylen
🔵  Organisera i garderoben


Är du redan med i Marthamöte online?

Inspirera andra marthor! På Facebook hittar du marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online" där du kan dela med dig av vad som händer i din marthavardag. Du kan ansluta till gruppen om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

MARTHAMÖTE ONLINE


Med önskan om en solig månad!

Se alla artiklar