Ordning och reda A och O för en hållbar garderob

Ordning och reda A och O för en hållbar garderob

Det mest hållbara plagget är det som redan har tillverkats och använts. Med jämna mellanrum kan du städa, sortera ut och se till att alla plagg i garderoben används, antingen av dig själv eller någon annan. Reservera några timmar, sätt på bra musik och kör i gång!

Börja med att tömma garderoben. Gör olika högar för kläderna: sådana som används ofta och som används sällan. I en skild hög sätter du kläder som behöver vårdas eller repareras. Kläder som du använder sällan kan du ännu ge en chans genom att sätta på synligt ställe i garderoben och prova i nya kombinationer, eller sälja eller skänka vidare.

Tänk på att styra de avlagda plaggen till rätt instans. Många välgörenhetsorganisationer tar gärna emot dina gamla plagg, om de är hela och rena. Vissa organisationer kan också ta emot plagg som har små defekter, men de ska ändå vara rena. Ta reda på vad som gäller! Textilier som inte duger för att sälja eller ge till välgörenhet kan användas som trasor före de slängs. Textilier hör inte längre hemma i blandavfall, utan i textiluppsamlingskärl. Ta reda på vad som gäller i din hemkommun.

För plagg som du tror att kan säljas kan du antingen sälja själv eller låta säljas på en bemannad butik för begagnat. Om du säljer själv lönar det sig att fotografera tydliga bilder och göra sanningsenliga beskrivningar av plagget. Ta reda på hur mycket folk i allmänhet är beredda att betala för begagnat. Tänk enligt säsong: köp utanför säsong med framförhållning så slipper du konkurrensen och sälj enligt säsong för att få det bästa priset!

Passa även på att städa i garderoben när den är tom: Du kan börja med att dammsuga och sedan torka ur med fuktad trasa och neutralt rengöringsmedel. För att klädernas kvalitet ska bevaras är det viktigt att hålla garderoben torr och fri från skadedjur. Cederträ doftar gott och skyddar mot skadedjur. Påsar med lavendel ger dina kläder en fräsch doft.

Passa på att vårda dina kläder. Ylleplagg kan vädras och borstas och nu är rätta tillfället att reparera eller låta repareras det som är söndrigt.

Plocka gärna undan kläder och skor som inte är i säsong. Det är onödigt att sommarplaggen tar utrymme i din dagliga garderob under vintern. Se till att det säsongsbetonade som du plockar undan är torrt och rent. Innan du fyller gardeoben på nytt, fundera om det finns ett mera ändamålsenligt sätt att organisera den.

Målet är en gardeob med överblick över innehållet. Innan du fyller garderoben kan du passa på att reparera och vårda de kläder och skor som behöver omsorg. Ylleplagg kan vädras och borstas, skorna rengöras och smörjas och sommarblusen vars knapp lossnat lönar sig att reparera genast och inte senare. Du kommer att tacka dig själv till våren!

Marthas klädvårdsserie ger dig mera info om hur du kan vårda dina kläder.

Se alla artiklar