Matkulturdagen firas i Jakobstad!

Matkulturdagen firas i Jakobstad!

I år firar vi den finlandssvenska matkulturdagen med en underbar kväll fylld av mat, gemenskap och kultur i Aspegrens trädgård i Jakobstad. Vi bjuder in dig till en minnesvärd middag där vi tillsammans presenterar och firar temat för årets matkulturmagasin "Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om".

Finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Marthaförbundet år 1992 och firas årligen den 9 oktober. Syftet med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi fram en specifik råvara. De senaste åren har vi utforskat inhemska frukter, buskbär, potatis, proteinväxter och fisk. Läs mer om traditionen här.

Årets evenemang äger rum måndagen den 9 oktober mellan klockan 18 och 20 i Aspegrens trädgård. På programmet står bland annat:

  • Välkommen – en introduktion till kvällens tema
  • En fantastisk buffé inspirerad av köksträdgårdens skatter och består av läckra delikatesser som framhäver det vi kan odla.
  • Musikframträdanden av Christine Sten och Mikael Svarvar
  • Kort teaterstycke med temat Aspegrens trädgård
  • Marthaförbundets ordförande Mia Hafrén tillkännager årets matkulturpristagare

Festligheterna kostar 30 euro per person, vilket inkluderar buffé och kaffe.

Och visst är du medveten om att evenemanget är öppet också är för icke-marthor? Fritt fram att ta med en kompis eller partner.

Läs mera och anmäl dig senast 25.9

Foto: Karin Lindroos

Är det inte möjligt för dig att närvara den 9 oktober?

I så fall kan vi trösta oss med att matkulturmagasinet "Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om" kommer att skickas till alla marthor under vecka 41 och är samma vecka tillgängligt för beställning från Marthashoppen.


Se alla artiklar