Medlemsnytt: Maj 2019

Medlemsnytt: Maj 2019

Efter ett festligt vårmöte ser vi fram emot följande programpunkt under jubileumsåret – Marthatorget i september. Är er förening intresserad att sälja på torget? Nu tar vi emot platsbokningar.

Marthatorget

Vardagsinspiration, svamputställning, inhemsk fisk, hemlagade sylter och safter, färskt bröd, naturkosmetik, marthamingel och mycket mer. Välkommen på Marthatorg på Senatstorget i Helsingfors lördagen den 14 september. Fokus under dagen är på mat, skog, trädgård, miljö, handarbete, vardagskunskap och internationellt samarbete.

Läs allt om Marthatorget

Vill er förening sälja produkter på torget och berätta om er verksamhet? Så här fungerar det!

  • På torget kan marthaföreningar sälja sina egna produkter. Försäljningsplatserna är fördelade enligt distrikt.
  • Försäljningsplatsen är en fjärdedel av ett tält med tak (cirka 4 m2), till grundutrustningen hör ett bord (2,2 m x 0,67 m, höjd 0,77 m) och två stolar.
  • Distrikten ansvarar för fördelningen av platserna mellan det egna områdets föreningar. Försäljaren ansvarar själv för frakt, lagring och försäljning. På torget finns inte möjlighet att tillreda eller tillverka produkter, produkterna ska vara färdiga då de levereras till torget.
  • Försäljningen på torget är en ypperlig möjlighet för föreningar att samla medel, samt för att visa upp verksamheten i hela dess bredd. Försäljningen ordnas tillsammans med Marttaliittos distrikt och försäljningspunkterna placeras på torget enligt de geografiska distrikten.

Reservera försäljningsplats

Marthaåret

När är höstmötet? Hur ordnar man en klädbytardag? Var firas matkulturdagen i år?  Vi har samlat alla viktiga datum under marthaåret på ett och samma ställe här på nya martha.fi. Klicka på knappen nedan för att komma till förteckningen. 

Marthaåret

Matkulturdagen firas i år i Borgå den 9 oktober klockan 17 på Nybergs Varpet. Närmare information om programmet kommer senare.

Examensgåvor

Under maj månad erbjuder vi fraktfritt på Marthashopen (med undantag av broschyrbeställningar). Passa på inför examensfester, bröllop och sommarfester.

Till Marthashopen

Marthabrickan och skärbrädan med jubileumsmönster är framtagna i samarbete med Johanna Högväg/Highway Design

Marthas kokbok i nyutgåva

Marthas kokbok är ett standardverk i många finlandssvenska hushåll, skriven av Runa Melander och första gången utgiven år 1929. 90-års jubileet till ära ges boken ut i en 28:de upplaga med ett nytt omslag och förord av etnolog Yrsa Lindqvist.

I all sin enkelhet skiljer sig Marthas kokbok från dagens kokböcker där matfotografi har en stor roll. I Marthas kokbok är matlagningskunskap, husmanskost och recept med få ingredienser i fokus. Ingredienserna är så klart till största del inhemska, och kryddningen är sparsam, på sin höjd vitpeppar, kryddpeppar och salt. Boken finns till salu i Marthashopen

Läs mer om Marthas kokbok

Nyutgåvan av Marthas kokbok pryder köket samtidigt som den är till nytta i vardagen.

Nya martha.fi med fokus på vardagsinspiration

Passa på att klicka dig runt och bekanta dig med nya martha.fi nu när du är här! Vi publicerar varje vecka artiklar, recept och tips med fokus på en hållbar vardag. Under sidan Föreningsadmin hittar du aktuell information om föreningsverksamheten. Hoppas du ska trivas och hitta mycket vardagsinspiration här!

Distriktens, föreningarnas och kretsarnas webbsidor får en ny design i samma stil som martha.fi under vår och sommar. Verktyget kommer också i fortsättningen att vara Digistoff. Om ni inte redan har en webbsida rekommenderar vi att passa på att beställa en nu. En webbsida för föreningen eller kretsen gör det lättare för nya medlemmar att hitta information om verksamheten. 

Har du frågor om nya martha.fi eller distriktens, föreningarnas och kretsarnas webbsidor? Kontakta informatör Karin Lindroos, karin@martha.fi. 

Lär er mer om digitala verktyg

I samarbete med Folkhälsan erbjuder Marthaförbundet kursen Resan till Digitalien för distrikt, föreningar och kretsar. Kursen är riktade till de med inga eller lite förkunskaper i det digitala.

Under kursen närmar vi oss det digitala genom olika intressen utan att fästa oss för mycket på digital teknik. Ifall du gillar matlagning och bakning, friluftsliv, hälsa och natur, kultur, resor och språk, hantverk och teknik – då ska du delta! Det enda du behöver ta med dig är någon form av smarttelefon, platta eller bärbar dator.

Intresserad? Kontakta organisationskoordinator Jessica Åhman, jessica@martha.fi.

Läs mer om Digitalien

Vårens fester 

I Marthaförbundets digra receptbank hittar du pajer, tårtor, svalkande drycker och annat gott till vårens och försommarens festligheter.  Klicka på bilderna nedan för att komma direkt till recepten. 

Dekorera smörgåstårtan med örter och vilda växter så som harsyra och kirskål.
Rabarbersaft
Spenat- och jordgubbssallad
Bärpavlova

Beräkna rätt inför festen

Att beräkna rätt inför ett stort kalas kan vara en utmaning. Vi har tagit fram uträkningar som hjälper på vägen. Klicka nedan för att ladda ner vår beräkningstabell.

Se alla artiklar