Lyxiga lingon, riviga rönnbär

Lyxiga lingon, riviga rönnbär

Har du frysen full av höstens piggaste bär? Grattis! De syrliga lingonen och rönnbären funkar i både bröd, chutney, shots och som sådana och är en utmärkt vitaminkälla i vintermörkret.

Surt, sa räven. Men visste du att rönnbären blir mjukare i smaken efter den första köldknäppen då sockerhalten stiger? En varm höst som denna kan rönnbären fortfarande vara riktigt goda i början av november, men ju tidigare bären plockar desto näringsrikare är de. Ett tips är att plocka tidigt och frysa in dem före tillredning för sötare smak.

Hittade du i år ett träd med goda bär? Då lönar det sig att lägga det på minnet fram till nästa skörd, eftersom smaken varierar från träd till träd.

Rönnbären innehåller höga halter av C-vitamin. Tre små torkade rönnbär räcker för att tillgodose det dagliga C-vitaminbehovet. Bären är goda i exempelvis saft i kombination med sötare bär, i vin, gelé och marmelad, eller torkade och som kross blandade i frukostgranolan. Som färska hela bär ger de extra näring i en bröddeg.

Hittade du i år ett träd med goda bär? Då lönar det sig att lägga det på minnet fram till nästa skörd, eftersom smaken varierar från träd till träd.

Lingonen är mer bekanta för oss finländare. Den årliga medelskörden på lingon i Finland beräknas vara upp till 257 miljoner kilogram - mest av alla våra skogsbär. Årligen plockas miljontals kilo lingon för försäljning, export och hemmabruk. 

Men de plockade bären är bara en bråkdel av den totala skörden, och majoriteten av bären förblir oplockade kvar i skogen. Det är synd, för bären är fyllda av hälsofrämjande antioxidanter, A-, E- och C-vitamin och mineraler. För många är lingonsylten en självklar kontrastkompanjon till spenatplättarna eller höstens vilt. Syran ger också extra fräschör till smoothie eller hemlagad glass.

Låt Skogens smaker inspirera dig!

Martha tipsar

Torka rönnbär, enbär, lingon, tranbär, blåbär

Förstör bärens vaxhinna genom att doppa dem i 40–50-gradigt vatten en halv minut. Sila av och bred ut i en torkugn eller på ett luftigt underlag. Vid torkning av bär rekommenderas en torkugn framom lufttorkning, för att säkra att bakterier inte börjar gro. Maxtemperatur vid torkning är 35 grader. Bären är torra efter ett till två dygn, beroende på storlek. Torkade bär kan ätas som sådana, i en granola, doppade i choklad, i bakverk och bröd, till gröten, i en sallad eller som mellanmål. Malda till bärmjöl ger de extra energi i smoothien eller på frukostfilen.

Se alla artiklar