Lingonlimpa
Ingredienser
5 dl | vatten + 1 dl mjölkpulver, alternativt 5 dl mjölk |
½ dl | rybsolja |
50 g | jäst eller 1 påse torrjäst |
1 msk | salt |
½ dl | sirap |
5 dl | rågmjöl |
9–10 dl | vetemjöl |
2 dl | kallrörda lingon |
Så gör du
- Värm upp vätskan till fingervärme. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt den ljumma vätskan. Låt lösa upp.
- Tillsätt olja, salt och mjöl lite i taget. Tillsätt sirap och lingon till sist.
- Knåda degen ordentligt, den ska vara rätt stadig.
- Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i sju delar.
- Baka ut till stora bullar. Platta till var och en så att de är cirka 1 cm höga. Picka med gaffel. Låt dubbeljäsa i cirka 20 minuter.
- Pensla med sirapsvatten (2 msk sirap + 4 msk vatten).
- Grädda i 200 graders ugnsvärme 10 minuter.
Brödet är gott att äta färskt men håller sig fint i flera dagar.
