Hela Svenskfinland mealpreppar - inköpslista och recept inför kursen

Hela Svenskfinland mealpreppar - inköpslista och recept inför kursen

Bara en vecka kvar till dagen då vi förbereder fem dagars måltider tillsammans! Välkommen till den stora kursen i meal prep med Sandra Mellberg och Katharina Jägerskiöld.

Du kan delta i kursen den 8 mars kl 17 både via Instagram live (@marthaforbundet) eller på plats i Marthaköket på Busholmen. Sista chansen att anmäla sig till det fysiska tillfället är söndag den 5 mars. 

Under kursen lagar vi: 

I häftet Hela Svenskfinland mealpreppar ser du alla recept samt inköpslistan.

Till recepthäftet

Längst ner på den här sidan kan du också läsa häftet eller ladda ner det i pdf. 

Matkorg med varor

Handla på förhand

Du som deltar på distans behöver ta en tur till matbutiken och inhandla ingredienserna innan vi sätter igång. Om du känner att det blir lite väl mycket att både följa med sändningen och laga mat samtidigt, går det bra att välja ut till exempel två recept och laga enbart dem.

Låt dig inte heller avskräckas av laken! Det är en mild och god vinterfisk som när som helst vinner den importerade norska laxen och dessutom är förmånlig. Färdigt flådd lake finns att köpa i fiskdisken, be också din fiskhandlare att rensa fisken åt dig. 

Alla recept är för fyra personer, men är du ute efter ett riktigt storkok kan du självklart fördubbla (eller mångdubbla) dem. Alla ingredienser kan bytas ut enligt dina egna preferenser och enligt vad du har hemma. 

Inköpslista

Frukt och grönt

  • 7 gula lökar (eller 4 gula och 3 röda)
  • 1 kg morötter
  • En påse vitlök
  • 1 rotselleri
  • 1 ingefära
  • 1 lime
  • 1 citron
  • 1 kg fast potatis
  • en kruka dill
  • 1 kruka koriander
  • 1 vitkålshuvud
  • 100 g krassemix eller spenat (hälften till plåträtt, hälften till sallad)
  • 200 g champinjoner
  • 300 g polkabeta, gulbeta eller rödbeta
  • 300 g grönkål
  • 1 äpple

Fisk

  • 1 hel lake (ca 1 kg), flådd och rensad

Mejeriprodukter

  • 200 g turkisk yoghurt
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g crème fraiche
  • 100 g blåmögelost
  • 150 g stekbar ost (Hallaost eller halloumi) eller fetaost
  • 100 g smör
  • 100 g kvarg
  • 150 g riven ost (eller riv hård ost som du har hemma)
  • 2 dl mjölk

Övrigt

  • 1 pkt gröna linser
  • 400 g krossade tomater
  • 250 ml kokosmjölk
  • 2 burkar kikärter á 380 g
  • Inhemska gryn (korn, havre eller spelt)
  • En påse nötter (t.ex. valnötter, hasselnötter eller mandel)
  • 3 ägg

Skafferivaror

Utgå från det du har hemma, köp mer vid behov.

  • salt
  • peppar
  • chiliflakes
  • spiskummin
  • malda korianderfrön
  • lagerblad
  • vitpepparkorn
  • timjan
  • sesamfrön
  • rapsolja
  • tomatpuré
  • grönsaksbuljong
  • jordnötssmör
  • socker
  • senap
  • vinäger
  • sojasås
  • honung
  • mjöl (vete och gärna spelt, graham eller råg)
Sandra Mellberg i Marthaköket
Laga mat med Sandra Mellberg, online eller på plats.

Så här deltar du i kursen

Fysiskt på Busholmen

Tillfället startar klockan 17:00, kom i god tid.

Adress: Medelhavsgatan 14, Helsingfors. Anmäl dig via anmälningsformuläret, tillfället har ett begränsat antal platser. Ta med matlådor för fem dagar så att du kan ta med dig maten hem! Det fysiska evenemanget avslutas klockan 20:00. 

Anmäl dig senast den 5 mars

Via Instagram live

Köp ingredienserna på förhand. Laga sedan mat tillsammans med oss via Live-sändningen. Som moderator för Live-sändningen fungerar kommunikatör Linn Jung. Tillfället kräver ingen förhandsanmälan. Livesändningen avslutas ca klockan 19 och efter det får alla avnjuta sina maträtter samt ta tillvara i matlådor på eget håll. Hashtagga gärna era färdiga matlådor med #svenskfinlandmealpreppar

Ladda ner häftet

Se alla artiklar