Förbundsnytt: April 2024

Förbundsnytt: April 2024

Vintern har varit lång, men i april börjar det sakta knoppas. För vissa tilltar odlingsivern medan andra drabbas av städiver. Och för många marthor börjar också uppladdningen för årets stora marthafest. Snart ses vi i Vasa!

Nu är Marthaförbundets årsmöte nära!

Marthaförbundets årsmöte år 2024 hålls på Yrkesakademin på Kungsgårdsvägen 30 i Vasa lördagen den 4 maj. Som vanligt utlovas marthasorl, mingel och kära återseenden. Gästföreläsare är författaren Maria Turtschaninoff och på festmiddagen efteråt uppträder bland annat Humorgruppen KAJ. Vi ser fram emot att träffa er alla! Bekanta dig med programmet via länken nedan.

Allt om årsmötet

Dags att städa sommarstugan – 5 punkter att tänka på!

Det börjar vara isfritt och dags för stugsäsong igen! Efter den långa vintern är det dags att fräscha upp stugan, vädra ut unken lukt och rengöra med östersjösmartha medel. Här kommer 5 punkter att ta i beaktande när du kör igång.

Läs mer 

Uttalande från Marthaförbundet: Nedskärningar i stödet till social- och hälsovårdsorganisationer oroar

Finlands svenska Marthaförbund är djupt oroat över de nya nedskärningarna som hotar att drabba statsunderstöden till social- och hälsovårdsorganisationerna i Finland. Nyheten om en nedskärning på 100 miljoner euro, planerad redan till år 2025, är oroväckande och oacceptabel.

Läs uttalandet här

Simone-kretsen samlas på Hemvrån i Helsingfors.

Månadens marthaprofil: Simone-kretsen i Helsingfors

Mycket av det som Simone-kretsen gör i dag tangerar det traditionella. Men under ytan finns stråk av radikal feminism, kombinerat med hållbar vardagskunskap – en intressant mix som påminner om Marthas första tid. "Vi har ett feministiskt perspektiv, som utmanar gamla stereotypier om marthorna", säger kretsordföranden Matilda Anttila.

Till artikeln

Festsäsongen närmar sig – kom ihåg receptbanken!

Behöver du inspiration för kommande examensfester? Marthaförbundets receptbank är fyllt till bredden av enkla läckerheter! Just nu rekommenderar vi följande bakverk:

Till Marthas receptbank

Marthaförbundet tar emot testamenten och donationer!

Visste du att du kan stödja en ideell organisation i ditt testamente? Genom att testamentera till en ideell organisation är du med och säkerställer ett livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. En gåva i ditt testamente kostar dig inget just nu, men kan göra gott långt in i framtiden. Nu behöver Finlands svenska Marthaförbund ditt stöd för att fortsätta sitt viktiga arbete. Vi tar tacksamt emot stöd i form av donationer och testamenten. Vi vill vara där för att hjälpa och stödja när det behövs.

Läs mera om att testamentera

På gång just nu på Marthaförbundet

🔵 Marthadag i Sibbo 27.4
Våra beredskapsexperter bjuder på de senaste direktiven och ger utrymme för var och en att själv testa på hur till exempel ett stormkök fungerar. Vad är aktuellt på Marthaförbundet? Verksamhetsledare Camilla Komonen och ordförande Mia Hafrén berättar om vad som är på gång just nu och finns på plats hela dagen. Evenemanget är gratis och öppet för alla. Sista anmälningsdag 23.4.2024. Anmäl dig här

🔵 Marthastudion: Hållbar fest 29.4
Hur ska vi resonera kring våra val när vi planerar fester? Vad ska jag servera? Och är de beslut vi fattar hållbara i längden? I livesändningen diskuterar Marthaförbundets hushållsrådgivare Sandra Mellberg och Elisabeth Eriksson strategier för att arrangera fester på ett hållbart sätt. Under sändningen delar de konkreta råd för att säkerställa en lyckad tillställning, och dessutom bjuds tittarna in i Marthaköket för att se hur några läckra delikatesser tillagas. Här hittar du sändningen

🔵 Marthaförbundets årsmöte 4.5
Marthaförbundets årsmöte 2024 hålls i Vasa lördagen den fjärde maj. Mera info finns här.

🔵 Marthaförbundets på Stafettkarnevalen 17–18.5
Marthaförbundet och Ungmartha deltar på Stafettkarnevalen! Evenemanget ordnas den 17–18 maj 2024. Titta gärna förbi i vårt tält!


Marthamöte online-bild

Är du redan med i Marthamöte online?

Inspirera andra marthor! På Facebook hittar du marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online" där du kan dela med dig av vad som händer i din marthavardag. Du kan ansluta till gruppen om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

MARTHAMÖTE ONLINE


Med önskan om en grönare månad!

Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer i maj, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.

Se alla artiklar