• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Napoleonbakelse

Napoleonbakelse
Över 60 min

Ingredienser


4–6 stycken


Vaniljkräm

4 1/2 dl
helmjölk
1 st
vaniljstång
4
äggulor
3 msk
majsstärkelse
1 dl
socker

Bakelsen

500 g
smördegsplattor
1 dl
florsocker
2–3 msk
vatten eller rom
50 g
mörk choklad

Vaniljkräm


  1. Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg fröna och stången i en tjockbottnad kastrull med mjölken. Koka upp och låt svalna.
  2. Rör ihop äggulor, majsstärkelse och socker. Rör i den svala mjölken (plocka bort vaniljstången). Häll blandingen tillbaka i kastrullen, och koka upp på mellanhög värme under konstant omrörning medan vaniljkrämen tjocknar. När krämen börjar bubbla, fortsätt blanda kraftigt ytterligare en minut, och ta sedan av värmen. Täck över och låt svalna.

Bakelsen


  1. Kavla smördegsplattorna 1–2 mm tunna. Picka dem med en gaffel, och grädda 15 minuter i 200 grader, eller tills de är gyllenbruna och frasiga. Låt svalna.
  2. Trimma smördegsplattornas kanter med en vass brödkniv så att de är jämnstora, och skär sedan i skivor i portionsstorlek. Du behöver tre skivor per bakelse.
  3. Rör ihop florsocker och vatten för glasyren, och smält choklad i en spritspåse.
  4. Bred ut vaniljkräm på en smördegsskiva. Stapla en till skiva på och fyll den likadant. Bred ett tunt lager glasyr på den tredje, översta skivan, och dekorera med några chokladränder.
  5. Servera genast eller förvara i kylskåp en kort stund.

MARTHA
TIPSAR

Du kan tillreda vaniljkrämen i förväg. Förvara den väl täckt i kylskåpet upp till tre dagar.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mjölkprodukter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Napoleonbakelse

Detta kan intressera dig

Speltgranola

Recept

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Recept

Bönburgare med aioli och BBQ-sås

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet