Ekofastapodden: Smartfisk

Ekofastapodden: Smartfisk

Smartfisk är både gott och bra för miljön.

Ekofasta - Smartfisk

Smartfisk är både gott och bra för miljön

Outnyttjade fiskarter, så kallad smartfisk, är ett klimatsmart val. Sanningen är den att vi i Finland importerar väldigt mycket fisk, till exempel lax och tonfisk, medan vi glömmer bort att våra egna hav också är fyllda med fullt ätbara och smarriga fiskarter. Att äta mer vildfångad fisk från Östersjön skulle göra vår fiskkonsumtion mer hållbar och dessutom gynna havet.

Men vad är då smartfisk? Jo, smartfisk är ett annat och mer positivt begrepp för skräpfisk. Begreppet föddes av Marthaförbundet med ekologirådgivare Anita Storm i spetsen. Exempel på arter av smartfisk är gädda, id, braxen, mört, nors, lake, simpa, strömming och även fiskarnas rom. Kännetecknande för smartfiskarna är bl.a. att de alla oftast är närfångade av lokala fiskbestånd, är en proteinkälla där det ekologiska fotavtrycket är minimalt, medför korta transportsträckor och ökar lönsamheten för flera aktörer. Smartfisk är smart, helt enkelt!

I Ekofasta-poddens avsnitt om smartfisk tillsammans med Anita Storm tipsas om en hel del smarriga rätter man kan tillaga hemma med hjälp av smartfisk, och här kommer ännu några till tips:

- Fisksoppa på simpstjärtar
- Röra med smakrika braxen
- Stekt knaprig lake
- Gäddbiffar

Mmm, visst låter det gott? Flera smartfiskrecept finns i Marthaförbundets receptbank. Tillsammans kan vi alla bidra till ett mera hållbart fiske genom att fiska, köpa och äta mera smartfisk.

Ekofastan pågår 17.2–3.4.2021. Läs mer om Ekofastan här:

Ekofastan 2021: Vårda vattnet

Se alla artiklar