Håll matkostnaderna nere i september - här är menyn för första veckan

Håll matkostnaderna nere i september - här är menyn för första veckan

Fem dagar, fem måltider. Här kommer Marthas SparSeptember-meny som håller kostnaderna nere. Genom att planera smart, använda säsongens råvaror och ta tillvara rester får du en hel veckas middagar som är mättande, smarriga och plånboksvänliga.

Smarta tips inför första veckan

Vill du spara både tid och pengar i köket? Ett enkelt knep är att laga dubbla satser av dina rätter. När du lagar lite mer på en gång räcker maten till flera måltider. Samtidigt blir det billigare än att laga små portioner varje dag. Just nu bjuder naturen dessutom på en skafferi fylld av gratis råvaror. Ta en tur ut i skogen och fyll frysen med bär och svamp. De är både goda, näringsrika och ett fint sätt att hålla matkostnaderna nere. Menyn innehåller kött, fisk och grönsaker. 

Ett annat smart tips är att handla via din lokala Reko-ring. Där kan du få tag på färska och närproducerade råvaror direkt från bonden – ofta både godare och mer prisvärt än i butiken. Tänk också på att hålla koll på hur många portioner recepten är beräknade för. Anpassa mängden så att det stämmer med din familj, och byt gärna ut de lite dyrare måltiderna mot billigare alternativ om du vill pressa veckobudgeten ytterligare. Kåldolmar med savoykål är till exempel en god och plånboksvänlig rätt.

Spara pengar!

Total kostnad: 35 euro per person

Sparseptembers veckomeny är beräknad att kosta cirka 35 euro för en person, det vill säga 70 euro för två personer och 140 euro för fyra personer. Om du gör den helt vegetarisk blir kostnaderna lägre.

Sparseptembers meny 2025


Måndag

Genom att följa receptet för fullkornsbitar får du 8 stycken bitar. I veckoplanen finns även fullkornsbitar som kvällsmål. För att hålla brödet gott och färskt länge – tänk på hur du förvarar det! Du kan också frysa in det! De karelska pirogerna kan du köpa färdiga i butiken. Välj gärna piroger från din lokala bagare eller sådana som är bakade med fullkorn.

Observera att gäddwallenbergarna ska räcka till två måltider (middag på måndag och lunch på tisdag). Det samma gäller äggsmöret. Det ska även räcka till frukosten. För att få ett riktigt krämigt äggsmör, låt de kokta äggen vara löskokta. 5-6 minuters koktid räcker bra!

FRUKOST

▪️ Gröt på gryn
▪️ Kanelstekta äpplen

LUNCH

▪️ Grönskålssoppa (4 portioner)
▪️ Fullkornsbitar (8 bitar)

MELLANMÅL

▪️ Grönkålsmoothie med blåbär (4 portioner)

MIDDAG

▪️ Gäddwallenbergare med potatis och pepparotssmetana (4 portioner)

KVÄLLSBIT

▪️ Äggsmör
▪️ Karelska piroger

Gröten får en annan smak och karaktär beroende på vilka gryn eller flingor som används. Våga testa något nytt i höst!

Tisdag

Förbered gärna onsdagens frukost redan kvällen innan – en färskgröt som väntar i kylskåpet gör morgonen både enklare och godare. Om du planerar att ta med dig onsdagens lunch till jobbet kan du dessutom steka zucchiniplättarna och röra ihop yoghurtsåsen dagen innan. Då har du en fräsch och färdig lunchlåda redo att packas ner.

    FRUKOST

    ▪️ Rågbröd
    ▪️ Äggsmör (se måndagens recept)

    LUNCH

    ▪️ Gäddwallenbergare med potatis och pepparotssmetana (se måndagens recept)

    MELLANMÅL

    ▪️ Valfri frukt ca. 0,40€

    MIDDAG

    ▪️ Örtvåffla med tomatsallad och ost (4 portioner) 

    KVÄLLSMÅL

    ▪️ Bärsmoothie med kli

    Brunch, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål – örtvåfflor passar vid alla tillfällen.

    Onsdag

    Gör en dubbelsats av bärkvargen så att den räcker till mellanmål även på torsdag. Använd gärna bär som är i säsong och inhemska. Om det blir över av ärthummus kan du använda den nästa dag.  Förbered torsdagens lunch genom att koka klart potatisen och rovorna. Om du ska ta med lunchen till jobbet, gör den i ordning redan dagen innan!

      FRUKOST

      ▪️ Färskgröt med äppel och kanel (2 portioner)

      LUNCH

      ▪️ Zucchiniplättar med yoghurtsås (4 portioner, 20 st småplättar) 

      MELLANMÅL

      ▪️ Bärkvarg (4 portioner)

      MIDDAG

      ▪️ Krämig grönsakspasta (4 portioner) 

      KVÄLLSMÅL

      ▪️ Fullkorsbitar (bakade på måndag)
      ▪️ Ärthummus



      Ärthummusen innehåller både frysta ärter och kokta kikärter.

      Torsdag

      Reservera gott om tid för att tillaga kåldolmarna med savoykål – de tar lite längre tid att göra! Kom ihåg att kåldolmarna även ska räcka till fredagens lunch. Granolan blir en stor sats, så förvara den i en lufttät burk så håller den sig bra. Lägg emmer i blöt på torsdag kväll eller senast fredag morgon!

        FRUKOST

        ▪️ Gröt med rivet äpple (4 portioner) 

        LUNCH

        ▪️ Pyttipanna med rotsaker och kantareller (4 portioner) 

        MELLANMÅL

        ▪️ Bärkvarg (samma som på onsdagen) 

        MIDDAG

        ▪️ Kåldolmar på savoykål (4 portioner) 

        KVÄLLSMÅL 

        ▪️ Naturell yoghurt, t.ex turkisk yoghurt
        ▪️ Hemmalagad granola med äppel och päron (ca. 10 portioner)

        Granola är en rostad mysli som ofta är kryddad med exempelvis kanel eller kardemumma och den innehåller både nötter och frön.

        Fredag


        Mellanmålet frangipane kan göras i förväg. Om du vill kan du byta ut plommon och nektariner mot till exempel inhemska äpplen som är i säsong just nu. Emmerotton kan du även göra glutenfri genom att byta ut emmer mot havreris.

          FRUKOST

          ▪️ Naturell yoghurt och hemmalagad granola med äppel och päron

          LUNCH

          ▪️ Kåldolmar med savoykål

          MELLANMÅL

          ▪️ Frangipane-toast (4 portioner) 

          MIDDAG

          ▪️ Emmerotto med kantareller 

          KVÄLLSMÅL

          ▪️ Grönsaker med dipp (ca. 4 portioner)

          Se alla artiklar