Medlemsnytt mars 2021

Medlemsnytt mars 2021

I månadens medlemsnytt ser vi fram emot en händelserik aprilmånad med påsk, norsfrossa och årsmöte. Dessutom tipsar vi om poddar och kommande kurser och därtill bjuder vi på recept på läckerheter till påskhelgen.

En tecknad nors mot vit bakgrund

Delta i norsfrossan den 23 april

Marthaförbundet utmanar alla marthor att delta i norsfrossan fredagen den 23 april. En av målsättningarna för Marthaförbundet är att öka användningen av lokal inhemsk vild fisk. I dagens läge är 80 procent av fisken vi äter importerad. Trots att nors är en smaklig laxfisk äter finländarna endast 10 gram nors per person årligen. Det här vill vi ändra på! Under norsfrossan har du möjlighet att delta digitalt då ekologirådgivare Anita Storm visar hur man tillreder nors tillsammans med Emilia Nord som är projektledare för Matlust. Marthor runt om i landet kan följa med och tillreda nors hemma i sina egna kök samtidigt. Läs mera om norsfrossan och anmäl ditt intresse här:

Anta utmaningen: ät nors!

Ekofastan avrundas med poddavsnitt om kemikalier i hygien- och städprodukter 

Vi närmar oss påsken med stormsteg, och det innebär samtidigt att Ekofastan snart tar slut. Det sista avsnittet i årets poddserie med temat Vårda vattnet publiceras tisdagen den 30 mars. Temat är hur vi kan undvika skadliga kemikalier i bland annat tvål, tvättmedel, tandkräm och toalettrengöringsmedel. Heidi Furu, som är t.f. kommunikatör på Marthaförbundet, diskuterar tillsammans med Cecilia Nyman som är sakkunnig i miljö- och kemikaliefrågor på Marthaförbundet och Esa Nikunen som är miljödirektör på Helsingfors stad. Alla poddavsnitt inom Ekofastan hittar du här: 

Ekofasta-poddarna

Hjälp till att virka leksaker till dagisar

Vill du vara med och skapa leksaker som gläder dagisbarn? Att virka djur, frukter eller grönsaker av ekologiskt garn är ett sätt att sysselsätta sig själv med något meningsfullt som skänker långvarig glädje för mottagaren. Marthaförbundet utmanar dig att virka leksaker till dagisar, till exempel en klok uggla. Det enda kravet vi ställer är att du har en virknål och att du kan och vill virka. Vi kan skicka garn och virkbeskrivningar. Läs mera här: Hjälp oss att virka leksaker till dagisar.

Engagera dig som matlustvolontär

Ensamhet bland äldre var ett problem redan innan pandemin, och är ännu mer akut i dagsläget. Med gemensamma krafttag är det fullt möjligt för oss att råda bot på detta. Det vill projektet Matlust bidra till genom att utbilda så kallade matlustvolontärer. Är det möjligt att tryggt engagera sig som volontär och göra en insats för seniorer, även under en rådande pandemi? Absolut är det, och det är bland annat Den stora påskutmaningen ett bevis på. Vårens matlustvolontärutbildningar finns nu listade på martha.fi. Läs mera och anmäl ditt intresse att bli en så kallad Matlustvolontär här.

Marthaförbundets årsmöte 24 april 

Marthaförbundets årsmöte hålls lördagen den 24 april 2021. På grund av den rådande Covid-19-pandemin uppmuntras deltagande i mötet ske digitalt. Anmäl dig till mötet senast den 9 april. Anmälningslänk och all övrig information kring mötet finns på denna sida som kontinuerligt uppdateras: 

 Marthaförbundets årsmöte 2021


Boka en distanskurs med Marthaförbundets personal

Kanske ni är intresserade av få veta mera om att leva hållbart ekonomiskt och ekologiskt, Marthas matkorg och att äta i säsong. En lista på alla de kurser Marthaförbundets personal erbjuder våren 2021 hittas här: Föreningar och kretsar kan boka in kurser med Marthaförbundets personal. Kurserna ordnas i första hand digitalt till följd av coronasituationen.

Kurser och föreläsningar på kommande 

30.3 Föreläsning: Börja spara och placera!

30.3 Föreläsning: Skadliga ämnen i barns vardag - distansföreläsning

16.4 Distanskurs: Surdegsskola – surdeg för nybörjare

Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om kurser, föreläsningar och övriga kommande evenemang. 

Njut av påskens delikatesser 

Fler recept i säsong hittar du i Marthas receptbank.

Se alla artiklar