Medlemsnytt augusti 2023

Medlemsnytt augusti 2023

Augusti är ofta både sommar och höst i ett och samma paket. Dags att kavla upp föreningsärmarna och styra tankarna mot det som höstterminen har att erbjuda. Vardagen för med sig lite mera struktur, tider att passa och rutiner att anpassa sig till igen. Kolla in Marthaförbundets kurser och evenemang, så kör vi i gång!

kurs

Varsågod, här är höstens digra kurskalender!

I höst kan du bekanta dig med fermenteringens underverk, lära dig mer om hur du rör dig tryggt på nätet eller få tips om hur du håller matkostnaderna nere i familjen. Läs mer om alla våra kurser och evenemang här.

Mera information & anmälan

Jackor

Marthadagar också i din region?

Under hösten dyker Marthaförbundets medlemsteam upp på olika orter i Svenskfinland i tätt samarbete med lokala marthaföreningar. Programmet för tillfällena skräddarsys enligt regionens behov, så att förbundets expertis kan användas i den mån man önskar. Fundera på hur ni bäst kan dra nytta av denna möjlighet inför kommande säsonger och ta kontakt med Marika Danielsson, marika.danielsson@martha.fi, 044 735 4971, eller Elisa Häggström, elisa.haggstrom@martha.fi, 050 361 6081.

Marthaföreningar som ordnar Marthadagar i höst:

Karleby marthaförening 9.9.2023

Kimitoöns marthaföreningar 11.11.2023

Lindkoski marthaförening 9.12.2023

Läs mer om evenemangen här

Fisklunch

Östersjödagen i Marthaköket 31.8.2023

Sugen på fisk från vårt eget hav? Välj mellan tre alternativ under pop-up-lunchen på Busholmen den 31 augusti kl. 1114. Vi firar Östersjödagen med att servera en delikat lunch i Marthaköket, ingen förhandsanmälan behövs. En del av intäkterna doneras till John Nurminens stiftelse som arbetar för att rädda Östersjön. Välkommen!

Läs mera här

Närmat

Bekanta dig med lokala producenter på Närmatsdagen 9.9.2023 

Välkommen att besöka lokala arrangörer på Närmatsdagen den 9 september. Kolla kartan på Närmatsdagens hemsida för att se var din närmaste producent har öppnat upp dörrarna till sin gård.

Till kartan

mat

Finlandssvenska matkulturdagen firas i Jakobstad 9.10.2023

Den finlandssvenska matkulturdagen firas den 9 oktober kl. 18–20 i Aspegrens trädgård i Jakobstad. Syftet med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år utses också en matkulturpristagare.

I samband med matkulturdagen lanseras årets matkulturmagasin Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om. Magasinet kommer hem i brevlådan till alla marthor och fler exemplar kan beställas via Marthashopen efter lanseringen på matkulturdagen i Jakobstad.

spar

Marthas bidrag till Sparseptember

Nu lanseras Konsumtionskalendern där du enkelt följer upp din konsumtion under en månad. Även om du har budgeten i skick kan det vara bra att fundera igenom konsumtionsmönster via dina dagliga inköp. Den nya konsumtionskalendern ingår också som månadens utmaning i Prata pengar-podden som hittas på Spotify och Soundcloud.

Läs mera här

Ladda ner Konsumtionskalendern här

stuga

Sök bidrag för renovering av föreningshus inom september

Behöver marthahuset renoveras? Under tiden 1–30.9.2023 finns det möjlighet att ansöka om bidrag för renovering från Finlands Hembygdsförbund. Bidragsansökan görs elektroniskt och anvisningar för ansökan finns på Hembygdsförbundets webbplats. Bidragsbesluten offentliggörs vanligen i början av mars.

Ansök här

Ärtor

Sofias trädgårdstips: Ta tillvara skörden

I skördetider kan det behövas både tips och råd kring hur man bäst tar hand om allt det som trädgården producerar. Kolla in olika metoder för konservering och hur du kan förbereda odlingarna inför följande säsong.

Läs mera här

Katarina

Förstärkning i kommunikationsteamet

Vi välkomnar Katharina Jägerskiöld som kommunikationskoordinator fram till 31.12.2023. Katharina arbetar inom kommunikationen med att koordinera olika informationskanaler och arbetsmoment. Utöver det är hon projektledare för projektet Flytta hem och fungerar också som en av Marthaförbundets ekonomirådgivare. Katharina nås på katharina.jagerskiold@martha.fi.

Save the dates

28.8 Nationella svampdagen och Finska naturens dag

31.8 Östersjödagen

7.9 Kurs: Strukturera, spendera och spara – en tredelad ekonomikurs

2.9 Fredrika Runeberg-stipendieutdelningsfest i Borgå

12.9 Kurs: Kom i gång med fermentering!

25.9–1.10 Hållbarhetsveckan

30.9–1.10 Slow Food-festival i Fiskars

1–4.10 Marthaförbundet på strömmingsmarknaden i Helsingfors

Se alla artiklar