Sofias trädgård i augusti: Ta tillvara skörden

Sofias trädgård i augusti: Ta tillvara skörden

Ta tillvara Nu när köksträdgården är fylld med läckerheter är det bra att ta tillvara av skörden vartefter den är klar. En del växter är mer frostkänsliga än andra, så om det finns mycket skörd kan det vara lättare att prioritera genom att tänka på det. Bland de frostkänsligaste växterna finns gurkväxterna såsom zucchini, gurka och pumpa. En annan växt som sloknar vid första nattfrosten är böna och också basilika. Däremot håller sig rotfrukterna fina in på hösten och grönkålen kan du i lugn och ro spara till senare eftersom den både hinner växa till sig ännu och även får en mildare smak av minusgrader.


Örter

Nu är det också bra att ta in och torka örter ifall du inte redan har gjort det. Timjan, oregano och rosmarin fungerar utmärkt att torka i knippen som hängs upp (ej i direkt solljus). Plocka örterna i torrt väder så torkar de snabbare. Persilja, basilika, dill och gräslök kan finhackas och frysas in i askar eller burkar.

Förväll och frys in

Grönsaker som passar bra att förvälla innan infrysning är exempelvis spenat, mangold, sockerärter och brytbönor. Rotsaker passar också bra att tärna, förvälla och frysa in som gryt- och sopprotsaker.

Lägg in

Rödbetor och frilandsgurka är traditionella inläggningsgrönsaker men det går också bra att lägga in andra grönsaker, exempelvis lök, morot, kålrabbi, zucchini och blomkål. Skär grönsakerna i små bitar och koka morotsbitarna några minuter i saltat vatten för att de skall bli lite mjukare. Fördela grönsakerna i rena steriliserade burkar. Det går bra att smaksätta inläggningen genom att tillsätta 10 svartpepparkorn, 2 tsk senapsfrön, 1 tsk fänkålsfrön eller 3 lagerblad per kg grönsaker, beräkna ca 10 pepparkorn. Koka upp en 1-2-3 lag, som består av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Häll lagen varm över grönsakerna, så att de täcks. Förslut, låt svalna och förvara sedan svalt.

Fermentera

Fermentering är också en bra metod för att förlänga hållbarheten på säsongens skörd och samtidigt också få ett hälsosamt tillbehör till vardagsmaten. Näringsämnena bevaras och under fermenteringen bildas dessutom mjölksyrabakterier som kan ha en positiv inverkan på tarmfloran. Här finns recept på surkål med morot https://www.martha.fi/recept/surkal-med-morot. Det går bra att variera receptet och fermentera endast morot eller exempelvis byta ut en del mot zuchini eller fänkål som rivs eller strimlas lika grovt som kål och morot.

Odlingsplatsen

Efter skörd går det utmärkt att lämna kvar växtrester på växtunderlaget. Till exempel kan blast och plantor klippas eller rivas i mindre bitar och lämnas kvar ovanpå eller myllas ner lite i jorden. Då matas samtidigt mikrolivet i jorden vilket i sin tur ger tillbaka näring till jorden efter säsongen. Det är också vettigt att rensa för att underlätta nästa säsong. Om du vill odla vitlök, höstså eller vinterså fungerar det bäst om du rensat jorden noggrant och jämnat ut den färdigt.

Se alla artiklar