Medlemsnytt augusti 2021

Medlemsnytt augusti 2021

Bästa martha, i det här medlemsbrevet njuter vi av sommarens sista suckar, samtidigt som vi öppnar dörren mot hösten och hälsar krispig luft, jobbstart och svampskog välkommen. Vi fyller på evenemangskalendern, presenterar ny medarbetare och firar 30 år i matkulturens tjänst.


östersjön

Fira Östersjödagen med dopp eller picknick!

I dag den, 26.8, firar vi Östersjödagen! Du som inte har möjlighet att delta i Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma picknick på Casinostranden på Drumsö ikväll kan uppmärksamma dagen genom goda Östersjögärningar!

Östersjödagen handlar om att uppmärksamma vårt gemensamma unika hav med olika östersjösmartha gärningar. Dessa kan till exempel bestå av att äta smarthfisk (du hittar mängder av recept på martha.fi). Du kan också organisera ett städtalko vid ett vattendrag. Du kan också delta genom att doppa i havet klockan 18.00.

Dela gärna din östersjögärning på sociala medier med #östersjödagen och #doppet om du doppar dig! Glöm inte att tagga @marthaforbundet så delar vi din gärning på våra sociala medier!

Läs mer om Östersjödagen


Nya Östersjösmartha recept i receptbanken

Vår receptbank på martha.fi är en guldgruva om du vill äta mer smarthfisk i höst. Gå in och sök på "fisk" – där hittar du massor av recept på temat! Allt från mörttortilla och norspaj till brasiliansk gäddgryta. 

Brasiliansk Moqueca-fiskgryta

Kräftrisotto

Fisksoppa med koriander

Kom ut och träffa Marthaförbundet i höst!

Om omständigheterna tillåter kommer Marthaförbundet att besöka många roliga evenemang i höst! Vi ser fram emot att träffa er alla. Kom gärna förbi och säg hej! Som vanligt bjuder vi på kunskap och överraskningar. 

Slow food-festivalen i Fiskars 2–3.10Första veckoslutet i oktober åker Marthaförbundets personal till Fiskars för att njuta av och berätta om god, ren och rättvis närproducerad mat! Kring sjuttio lokala producenter deltar årligen i närmatsmarknaden Slow Food Festival som i år ordnas för elfte gången och äger rum i och omkring Tröskhuset i Fiskars bruk den 2-3 oktober 2021. Slow Food-festivalen sammanför konsumenter, producenter och andra närmatsaktörer med varandra och lockar årligen kring 10 000 besökare. 

Helsingfors strömmingsmarknad 89.10. Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta traditionella evenemang sedan år 1743. Strömmingsmarknaden har under årens lopp förvandlats från en matmarknad till ett evenemang för allmänheten där skärgårdstraditioner och modern matkultur möter varandra. Kom via Marthaförbundets tält och säga hej! Vi finns på plats fredag och lördag. Då delar vi ut årets matkulturmagasin och vår populära sorteringspåse.

Andra viktiga datum att lägga på minnet

  • 28.8: Finska naturens dag och nationella svampdagen
  • 4.9: Finländska matens dag
  • 11.9: Närmatsdagen

Vi presenterar Katharina Jägerskiöld – vikarierande ekonomirådgivare på Marthaförbundet

Säg hej till Katharina Jägerskiöld, vår nya ekonomirådgivare här på Marthaförbundet! Hon är 33 år och bosatt i Esbo. En idérik ekonom som tidigare jobbat med försäljning och kundrelationer.

– Nu ser jag fram emot att få jobba med människor och göra frågor kring ekonomi lättillgängliga och lättförstådda. Jag hoppas att jag på ett positivt och inspirerande sätt kan få flera att öppna upp ögonen för olika ämnen kopplade till vardagsekonomi. Att jag kan bidra med att sänka tröskeln, så att alla har en möjlighet att få likvärdig utbildning och våga utmana sig själv kring sin personliga ekonomi på en lämplig nivå.

Katharina nås per mejl på katharina.jagerskiold@martha.fi eller per telefon på numret 044 491 9304
.

Matkulturdagen firar 30 år med nytt magasin "Köttkunskap – från nos till svans" 

I år firar den finlandssvenska matkulturdagen 30 år. Den instiftades på initiativ av Marthaförbundet år 1991 och har sedan dess uppmärksammats varje år den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. I samband med matkulturdagen utkommer varje år ett nytt matkulturmagasin. Årets magasin heter "Köttkunskap – från nos till svans". Här får du läsa dig allt du behöver veta om kött och hur du tar tillvara hela djuret. 

Här kan du bläddra i våra tidigare matkulturmagasin

Matkulturdagen sänds live på Facebook!

För att fira matkulturdagens 30 år första år kommer vi också att bjuda på en digital liveshow i matkulturens tecken. Alla matentusiaster kan således följa med våra festligheter hemma i sin egen soffa. Vi tittar bakåt på de 30 åren vi har jobbat i matkulturens tjänst och vi blickar framåt - vart är den finlandssvenska matkulturen på väg? Vi möter kreatörerna bakom magasinet och vi följer med när Årets matkulturpris delas ut! Följ Marthaförbundet på sociala medier för aktuell information om evenemanget! 

Gilla Marthaförbundet på Facebook!


Sök coronastöd för ditt föreningshus!
Ansökningstid: 23.8–23.9.2021.

Den 23 augusti 2021 öppnar undervisnings- och kulturministeriets ansökningsförfarande för coronastöd som ska hjälpa till att täcka underhållskostnader för föreningshus. Ansökningstiden pågår fram till den 23 september 2021.

Understödet är avsett för sammanslutningar och stiftelser som upprätthåller hus av föreningshuskaraktär och vars verksamhet har försvårats eller hindrats på grund av restriktionerna och rekommendationerna med anledning av coronapandemin 1.4–31.12.2021. Understödet är avsett att täcka kostnaderna för underhållet av husen

Ansök via undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst

Bidrag för renovering av föreningshus

Behöver ert marthahus renoveras? Under tiden 1–30.9.2021 har ni möjlighet att ansöka om bidrag för renovering från Finlands Hembygdsförbund. Bidragsansökan görs elektroniskt och anvisningar för ansökan finns på Hembygdsförbundets webbplats

Save the dates 

Spana in evenemangskalendern


Vi önskar alla marthor en riktigt skön höst!

Visst följer du oss redan på sociala medier? På Facebook hittar du också marthornas gemensamma grupp "Marthamöte online". Den kan du ansluta till om du är registrerad på Facebook! Klicka bara på knappen "Gå med i grupp".

Instagram Facebook Marthamöte online

Se alla artiklar