Fisksoppa med koriander
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Fisksoppa
1 l
fisk- eller kräftbuljong (se recept nedan)
200 g
vit fisk (t.ex. gädda) eller kräftstjärtar
1/2 dl
finhackad koriander
3 msk
maizena
salt
Buljong
1 kg
fiskrens eller kräftskal
4
morötter
1
vitlöksklyfta
8
lökar, eller purjolök
5
tomater
Så gör du
- Koka upp buljongen och tillsätt fisken eller kräftstjärtarna. Låt koka 2–3 minuter eller tills fisken eller kräftorna är genomkokta.
- Tillsätt finhackade koriandern, och smaka av med salt.
- Blanda maizena med 1 dl vatten, och rör om tills alla klumpar är borta. Häll blandningen i den småkokande soppan i en tunn stråle under konstant omrörning. Rör om i en minut, tills soppan tjocknat.
- Dekorera soppan med några blad koriander.
Buljong
- Skär grönsakerna i bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt kräftskalen eller fiskrenset, och täck med vatten. Låt buljongen småkoka i 30 minuter.
- Om du använder fiskrens: Plocka fiskrenset ur kastrullen och ta tillvara kött som finns kvar bland benen. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
- Om du använder kräftor: lägg buljongen med alla ingredienser i en mixer, och mixa tills alla stora delar gått sönder. En kraftig stavmixer fungerar också för detta. Sila sedan blandningen och ta vara på vätskan.