• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kräftrisotto

Kräftrisotto
Max 60 min

Ingredienser


4 portioner


Risotto

2
gula lökar
2
vitlöksklyftor
400 g
risottoris
2 dl
vitt vin
1 l
kräft- eller fiskbuljong (se recept nedan)
100 g
västerbottenost eller parmesanost
50 g
smör
200 g
kräftstjärtar
olivolja
salt
svartpeppar

Kräft- eller fiskbuljong

1 kg
kräftskal eller fiskrens
4
morötter
1
vitlöksklyfta
8
lökar, eller purjolök
5
tomater

Så gör du


  1. Koka upp och rensa kräftorna om du använder hela. Spara skalen för buljongen.
  2. Stek lök och två vitlöksklyftor i olja på låg värme i en traktörpanna. När löken är mjuk och genomskinlig, lägg till riset och stek en minut. Lägg till vitt vin. Lägg sedan i 1 dl buljong i taget, rör om och tillsätt mera då riset sugit upp buljongen. Rör om ofta och koka på låg värme tills all buljong gått åt, eller tills riset blivit mjukt.
  3. Salta och peppra kräftstjärtarna, och stek dem snabbt i olja tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta.
  4. Tillsätt nu smör och ost i risotton, samt salt och peppar om det behövs. Rör om ordentligt innan du blandar i kräftstjärtarna.

Buljong


  1. Skär grönsakerna i bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt kräftskalen eller fiskrenset, och täck med vatten. Låt buljongen småkoka i 30 minuter.
  2. Om du använder kräftor: lägg buljongen med alla ingredienser i en mixer, och mixa tills alla stora delar gått sönder. En kraftig stavmixer fungerar också för detta. Sila sedan blandningen och ta vara på vätskan.
  3. Om du använder fiskrens: Plocka fiskrenset ur kastrullen och ta tillvara kött som finns kvar bland benen. Sila blandningen och ta vara på vätskan.

Buljongen fungerar som en bas för många olika rätter, som t.ex. risotto eller fisksoppa.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Huvudrätter
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kräftrisotto

Detta kan intressera dig

Förbundsnytt: Mars 2025

Sakta letar sig våren in i sinnet. Nu njuter vi av det sista av vintern innan vi byter till en grönare årstid! Månadens Förbundsnytt bjuder på årsmöte, smakrika recept och ny inspiration för era ma...

Nyheter

Marthas julbord - här hittar du alla klassiska julrecept!

Duka upp till jul med Martha! Här hittar du alla klassiska recept som hör julen till – från julig frukost till julens svinnmat. Låt tradition och nytänk mötas på ditt julbord med receptbankens bäst...

Hushåll

Lucka 10: Ungmarthas julkalender

Ett hemgjort badsalt är en omtänksam och enkel gåva – eller en välförtjänt present till dig själv eller en vän. Med bara några få ingredienser kan du skapa en blandning som både doftar ljuvligt och...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet